Consultantul fiscal sucevean Luminiţa Chihai, sceptică în privinţa atragerii de investitori în judeţ

Într-un context economic incert şi impredictibil din toate punctele de vedere, consultantul fiscal sucevean Luminiţa Chihai a apreciat, miercuri, la Exclusiv la Miezul Zilei de la News Bucovina, că judeţul Suceava are multe lipsuri şi că ar trebui identificate cele mai rapide şi sigure soluţii, astfel încât să putem vorbi de o zonă dezvoltată şi atractivă pentru investitori, dar şi pentru turişti.

În ceea ce priveşte atragerea de investitori în zonă ea se declară în continuare sceptică.

„Suntem departe de orice legătură cu Occidentul. Ce investitori am putea aduce noi? Avem o universitate, dar nu avem un parc industrial şi judeţele vecine deja au. Lumea nu aşteaptă neapărat scutiri de impozite şi taxe, ci poate o bucată de teren pe care să i-o pui la dispoziţie, poate să îi aduci apa, gazul şi curentul aproape, oamenii să fie sprijiniţi de autorităţi şi nu să se blocheze mereu în birocraţie” a declarat consultantul fiscal Luminiţa Chihai.

Nu doar problema investitorilor străini şi cum îi atragem în Bucovina ar trebui să dea de gândit autorităţilor, ci şi lipsa forţei de muncă.

„O altă problemă importantă la noi în zonă este şi lipsa resursei umane pentru locurile de muncă oferite în acest moment. Să nu uităm că avem o universitate care creşte foarte frumos în toate topurile. Dacă am avea ce să le oferim acestor tineri, comparativ cu ceea ce este în străinătate sau poate nu neapărat cu ce este acolo, ci poate chiar cu ceea ce regăsim în Cluj, de exemplu, ar fi altceva” a spus Luminiţa Chihai.

Totodată, aceasta este de părere că nu doar universitatea trebuie să formeze forţa de muncă, ci şi liceele profesionale.

„Să nu uităm că avem nevoie şi de meseriaşi în judeţul Suceava, pe care în momentul acesta nu îi avem. Avem învăţământ dual, dar din păcate nu funcţionează deloc. Pentru angajatori au fost nişte condiţii dure şi încet, încet, aceştia s-au retras din proiecte. Poate ar trebui găsită o altă soluţie, poate ar trebui ca şcolile profesionale să fie mult mai bine puse la punct. Ştim foarte bine că există ca măsuri de sprijin pentru angajatori acele subvenţii pentru angajarea de tineri absolvenţi, dar, din nou, ele există doar pe hârtie, pentru că nu există fonduri” a declarat Luminiţa Chihai.

Nici din perspectiva turismului, un motor economic principal, judeţul Suceava nu stă foarte bine, pentru că gradul de ocupare nu este mare pentru sejururi mai lungi, ci doar pentru weekenduri.

„Ar trebui conturată o strategie turistică mult mai clară şi o aşezare la masa dialogului. Să găsim soluţii astfel încât să oferim turistului un sejur complet. Dacă ai venit la o cabană în Bucovina, în afara să vizitezi mănăstirile şi să mănânci foarte bine, cam ce ai mai putea face? Lipsesc promovarea şi conlucrarea, doar aşa am putea aduce turişti, cu o bună promovare” a transmis Luminiţa Chihai. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: