Fantezie

TIMPUL

Pentru un filosof din trecut, timpul este doar clipa prezentă. Trecutul nu mai există, iar viitorul încă nu există. Clipele trecute sunt amintire, cele viitoare, doar anticipare. Timpul este clipa prezentă, care mereu devine trecut, iar clipele viitoare devin prezent. Clipa trece, suntem prizonierii clipei prezente.

Nu ştim nimic mai mult despre timp.

Un poet a spus: „Rămâi, tu, clipă, eşti atâta de frumoasă!” Este tot ce putem păstra din timp.

Se spune în doctrinele vechi că există o valoare a veşniciei şi o valoare a clipei. O secundă ne poate face să pierdem tot ce am adunat şi o secundă ne poate dărui salvarea, mântuirea sau marile adevăruri.

Putem trăi într-o clipă schimbări şi revelaţii definitive.

Putem înţelege veşnicia prin secundă; o secundă continuă seamănă mai mult cu veşnicia decât curgerea infinită şi monotonă a timpului.

Unii au comparat marea imensă, cu valuri şi furtuni, cu apa puţină, fără culoare şi adâncime, strânsă în căuşul palmei. Timpul înseamnă, poate, epoci, milenii, eoni învârtindu-se în veşnicie; marile vârste, marile abisuri ale trecutului şi vastele vârste ale viitorului. O clipă este fără culoare, fără sens, fără forţă, fără istorie.

Căutăm marile, imensele curgeri ale timpului. Vrem uneori frumuseţea şi revelaţia secundei.

Pentru toţi cei care caută în timp sau în secundă răspunsul, el vine ca o reflecţie a sufletului lor, prizonier între început şi sfârşit.

NIADI CERNICA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: