Penultima picătură de la EURO 2020

De la „catenaccio” Herrera, la ofensiva lui Mancini

> Adi Pirgaru

Campionatul European de fotbal 2020 a fost câştigat de Italia. Finala nu a fost una spectaculoasă, cum era şi normal de altfel, şi a fost decisă la loteria penaltiurilor, lucru aleatoriu, dacă mă dau „în bărci” cu matematica.

Acest EURO 2020 a fost unul special pentru că a venit după o pandemie cu care nimeni nu s-a mai întâlnit. Poate că unii dintre jucătorii italieni sau englezi şi-au pierdut rude sau prieteni în această vâltoare, însă ei au arătat că viaţa şi bucuria fotbalului sunt de neegalat.

Nu se poate spune de ce nu a câştigat Anglia, mai ales că antrenorul Southgate a fost el însuşi „victimă” a unei ratări de penalti şi ştia cum este, în timp ce Italia mai reuşise o victorie la „loterie”. Este greu să alegi între tristeţea micului moştenitor al coroanei regale engleze şi a micului italian care cânta imnul din toţi rărunchii.

Mai ţineţi minte pronosportul de dinainte de ’90, când dacă se marcau două goluri în Il Calcio era sărbătoare? Nu erau decât rezultate de egalitate şi goluri foarte puţine, ba chiar la Mondiale Italia a depăşit faza grupelor doar cu remize şi un gol marcat.

EURO 2020, din zilele Mancini, a arătat vigoare şi dorinţă de victorie. Nu mai menţionăm capacitatea de efort şi intenţia de a recupera balonul cât mai aproape de poarta adversă. Nu a fost ziua finalei în care Italia a arătat ca la carte, dar nici Anglia nu a mai forţat după golul lui Shaw. Diferenţa dintre calmul englezesc şi sângele fierbinte latin s-a stabilit la loteria penaltiurilor, lucru pe care germanii poate nu l-ar fi agreat, pentru că ei ar mai fi vrut să marcheze după reuşita de început.

Se poate spune la final că experienţa unui cuplu, ca Bonucci – Chiellini, nu poate fi comparată cu tinereţea lui Rashford sau Saka, dar lucrurile nu sunt aşa liniare. Tinerii englezi care joacă pe milioane de euro de la 18 ani au resurse deci să-şi revină faţă de un „mic” de la noi.

Duelul Harry Kane – Imobbile, dacă e să vorbim de post pe post, a fost câştigat clar de primul. Totuşi, Anglia ar fi putut mai mult după ce a marcat primul gol şi apoi nu a mai forţat. Fortuna a fost cu Italia, „squadra azzura” fiind una dintre cele mai ofensive echipe ale turneului.

A fost un spectacol pentru spectatori care şi-au reamintit faptul că fotbalul este bucurie. Nu se ştie de unde vine Microbul, dar el este unul sănătos şi vivace.

Grazzie Donnarumma!

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: