„Calea Sfinţilor”

Marţi, de la ora 18, a avut loc procesiunea „Calea Sfinţilor”, parte a manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, întâiul ocrotitor al Moldovei. Urmând traseul stabilit, racla cu moaştele Sfântului Ioan a fost purtată de preoţi şi mireni pe străzile oraşului Suceava. La cele zece opriri în locuri importante ale municipiului au fost rostite ectenii, răspunsurile fiind date de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”. Alaiul a fost întâmpinat de preoţi, numeroşi credincioşi şi reprezentanţi ai oficialităţilor locale.

Procesiunea a pornit cu icoana special împodobită a Sfântului, urmată de voluntarii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Suceveni (ATOS), îmbrăcaţi în costume populare, cu sânziene şi flori de câmp în mâini, dar şi de tineri purtând drapelul naţional.

Elevi de la Seminarul „Mitropolit Dosoftei” au purtat prapuri şi cruci, iar elevi de la Şcoala de jandarmi din Fălticeni şi militari de la unitatea din Vatra Dornei au însoţit alaiul cu torţe aprinse.

Maici şi preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au avut în mâini candele, iar soborul de diaconi a deschis calea  moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Racla cu moaştele Sfântului a fost urmată de Înalt-preasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, de Prea-sfinţitul Nichifor Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Printre cei care au însoţit procesiunea au fost şi clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, reprezentanţi ai celor cinci protopopiate ale eparhiei, stareţi şi stareţe.

În organizarea procesiunii s-au implicat şi autorităţile locale, iar Poliţia locală, Poliţia rutieră Suceava şi Jandarmeria au supravegheat deplasarea pe întregul traseu, în timp ce echipaje SMURD au fost pregătite să intervină în caz de necesitate.

De la ora 21 a fost oficiată slujba Privegherii sub protia părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, stareţ al Mănăstirii Sihăstria Putnei şi exarh de zonă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Inochentie de la Probota”, condus de părintele Constantin Magdalena. (Extras din articolul „Jurnal de eveniment – Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava”, semnat de IRINA URSACHI, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor; Foto: ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: