Emmanuel Macron a recunoscut „responsabilitatea’” Franţei în genocidul din Rwanda

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a recunoscut ieri „responsabilitatea” ţării sale în genocidul comis în Rwanda în 1994, dar a negat că Franţa ar fi avut vreo complicitate în masacrarea a circa 800.000 de etnici tutsi şi hutu moderaţi, informează AFP şi EFE. „Dar Franţa are un rol, o istorie şi o responsabilitate politică în Rwanda. Şi are o datorie: să înfrunte istoria şi să recunoască suferinţa pe care a provocat-o poporului din Rwanda lăsând prea mult timp ca tăcerea să prevaleze asupra examinării adevărului”, a recunoscut preşedintele Franţei într-un discurs solemn la Monumentul Genocidului din Kigali, unde sunt păstrate rămăşiţele a circa 250.000 de victime.

Potrivit lui Macron, „Franţa nu a ascultat vocea celor care au avertizat-o, sau şi-a supraestimat forţa crezând că poate opri ce este mai rău. Franţa nu a înţeles că, dorind să prevină un conflict regional sau un război civil, ea se afla de fapt de partea unui regim genocidar”. „Ignorând avertismentele celor mai lucizi observatori, Franţa şi-a asumat o responsabilitate covârşitoare într-o spirală care a dus la ce a fost mai rău, chiar dacă a căutat tocmai să o evite”, a declarat preşedintele Macron, care a depus o coroană de flori la monumentul în faţa căruia s-a înclinat. „Recunoaşterea acestui trecut înseamnă, mai presus de toate, continuarea activităţii de restabilire a justiţiei”, a adăugat el.

Acest discurs mult aşteptat a avut loc în timpul unei vizite oficiale în Rwanda, prezentată ca fiind „pasul final în normalizarea relaţiilor” dintre cele două ţări, după mai mult de 25 de ani de tensiuni legate de rolul Franţei în tragedia care a provocat moartea a cel puţin 800.000 de persoane, majoritatea tutsi, între aprilie şi iulie 1994, scrie AFP.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI