Biserica din Rădăşeni a fost sfinţită de şapte ierarhi

La împlinirea a 100 de ani de la aducerea unei copii a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Portăriţa din Muntele Athos şi la finalizarea lucrărilor de restaurare săvârşite în ultimii ani, Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitatea Rădăşeni, judeţul Suceava, a fost resfinţită în ziua de 23 mai a.c., de către un sobor de şapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

După slujba de sfinţire, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii din Rădăşeni, de Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, din Republica Moldova, împreună cu Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Harghitei şi Covasnei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcei, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, evidenţiind răbdarea şi speranţa celui care aşteaptă ajutor.

„Când nu reprezinţi nimic şi mai ales când nu te mai poţi mişca, puţini te mai cunosc. Rămâne omul singur şi de multe ori sfârşindu-se într-o tristeţe care îl copleşeşte. Aşa s-a întâmplat şi cu acest om. Numai că el şi-a păstrat nădejdea, nu s-a revoltat înaintea lui Dumnezeu, nu a spus niciun cuvânt, nu a manifestat in-vidie faţă de cei care înaintea lui se vindecau şi care plecau, iar el, deşi anii treceau, rămânea paralizat şi slăbănog în acelaşi loc. Noi, dacă nu primim ceva de la Dumnezeu într-un timp foarte scurt, îndată ne revoltăm.”

Preasfinţia Sa a subliniat faptul că singurătatea este una dintre cele mai întâlnite dureri ale acestor vremuri.

„Printre marile boli ale lumii de astăzi, pe lângă suferinţe cumplite, pandemii care ar putea apărea, printre suferinţe care par a fi netratabile, una dintre probleme este singurătatea pe care o întâlnim, pe care o auzim. Nu suntem preocupaţi decât de propria noastră persoană. Omul aflat în suferinţă nu reprezintă pentru noi interes.”

Părintele Episcop-Vicar a vorbit şi despre binecuvântarea prieteniei lui Dumnezeu, cu atât mai mult în momentele de singurătate, şi a arătat faptul că odorul bisericii, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Portăriţa, a adus alinare tuturor celor care, în momentele de singurătate, au cerut ajutor.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din Bucureşti.

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a sintetizat pentru cei prezenţi istoricul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi i-a amintit pe cei care, cu râvnă şi cu dragoste pentru Hristos, s-au îngrijit de mântuirea credincioşilor din Rădăşeni. Apoi le-a mulţumit ierarhilor pentru prezenţă, soborului şi tuturor credincioşilor care au venit să guste din bucuria acestui moment deosebit pentru întreaga comunitate.

Preasfinţia Sa a oferit preoţilor slujitori, părintelui Petru Irimescu şi părintelui Constantin Aioanei, darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o cruce de binecuvântare pentru biserica târnosită.

Domnul Neculai Perju, primarul comunei Rădăşeni, a oferit, din partea Consiliului Local, diplome de onoare ierarhilor prezenţi şi invitaţilor speciali.

Părintele paroh Constantin Aioanei i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru toată dragostea pe care a revărsat-o prin darurile pe care le-a făcut bisericii de-a lungul timpului, fiind în acest fel unul dintre principalii ctitori ai lăcaşului de cult. Acesta le-a mulţumit celor şapte ierarhi, dăruindu-le o reproducere a Icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.

Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a dăruit bisericii „Candela Unităţii Naţionale”, o candelă care să ardă pentru neamul românesc, şi i-a îndemnat pe cei prezenţi la împreuna rugăciune.

În cele ce au urmat, soborul de arhierei a oficiat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor ctitorilor lăcaşului de cult, înmormântaţi în curtea bisericii.

Biserica Sfinţilor Apostoli din Rădăşeni este renumită pentru copia icoanei Maicii Domnului Portăriţa, cunoscută ca fiind făcătoare de minuni, dovadă fiind mărturiile credincioşilor care au primit grabnic ajutor în urma rugăciunilor înălţate către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Alături de acest odor nepreţuit, biserica adăposteşte şi o raclă cu sfinte moaşte. (IRINA URSACHI, ArhiepiscopiaSucevei.ro; Foto: ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: