Mihaela Manoli, organizator comunitar în Asociaţia Rădăuţiul Civic:

„Trăiţi într-un oraş care abundă în istorie şi poveşti; aveţi grijă de el”

– Mihaela Manoli,  spuneţi-ne câteva lucruri reprezentative despre dumneavoastră.

– De loc sunt din Arbore, comuna pe care o evocă Stelian Gruia în cartea „Baladele Arborei”, dar de 11 ani locuiesc în Iaşi, unde am studiat şi acum muncesc. Sunt programator de meserie, am terminat Facultatea de Informatică din Iaşi şi lucrez în industria IT de 8 ani. Sunt o fire veselă, energică şi sensibilă. Introvertită, dar totuşi sociabilă, îmi iau energia dintr-o carte bună, o revedere cu oameni dragi, o plimbare în natură alături de dragul meu soţ sau meşterind mici lucruşoare hand made pe care le fac cadou.

 

– Cum a început povestea dumneavoastră în organizaţia Rădăuţiul Civic?

– La final de martie 2020, când intrasem în starea de urgenţă şi aveam deja două săptămâni de stat în casă, fără ieşiri în natură sau văzut oameni dragi, iar nivelul anxietăţii creştea pe zi ce trece, mi-a venit ideea de a striga catalogul online, să văd ce mai fac foştii colegi de liceu (în 2020 ar fi trebuit să avem întâlnirea de 10 ani de la terminarea liceului). Aşa am aflat prin ce colţuri de ţară sau lume ne-am împrăştiat, dar şi despre proiectul Fondul de Urgenţă Rădăuţi – de la Luca Ciubotaru. M-a molipsit cu energia şi cu determinarea lui de a ajuta, m-a adăugat în grupul de Facebook al echipei care se ocupa de iniţiativa asta şi aşa am aterizat în mijlocul oamenilor faini din Rădăuţiul Civic! Într-o perioadă agitată şi sumbră, în care de peste tot eram bombardaţi de ştiri care creşteau frica şi neliniştea, Rădăuţiul Civic mi-a oferit ocazia să pun pe pauză îngrijorările şi să dau frâu liber gândurilor productive, ca să văd cum anume aş putea ajuta eu acea campanie. Una dintre acţiunile care-mi sunt dragi din acea perioadă a fost exerciţiul zilnic de recunoştinţă, prin care invitam rădăuţenii să găsească în ziua lor măcar o fărâmă de bucurie pentru care să fie recunoscători.

 

– Vorbiţi-ne despre Clubul de lectură!

– Clubul de lectură BookHaos Society a luat fiinţă în vara anului 2019. Membrii fondatori sunt: Tabita Juravle, Viorel Hurjui şi Naomi Baciu. Pe scurt, doi studenţi şi un profesor care au decis că merită să facă un club de lectură pentru a ridica nivelul de conştientizare cu privire la importanţa lecturii. Rădăuţiul Civic ne-a ajutat cu resursele necesare, iar câteva săptămâni mai târziu a luat fiinţă proiectul BookHaos Society. Numele vine de la cum reuşeşc cărţile să aducă ordine în comunitate. Chiar dacă întâlnirile noastre oferă multă libertate şi sunt haotice în discuţii şi idei, la sfârşitul fiecărei întâlniri încercăm să adunăm toate ideile şi să le transformăm într-un pachet de energie şi inspiraţie pe care cu toţii să-l luăm acasă. Society vine de la ideea de comunitate şi cât de important este să ai o comunitate în care te regăseşti şi în cadrul căreia poţi să creşti.

Ideea clubului a apărut din cadrul Rădăuţiului Civic. O colegă de asociaţie, Ana Maria Lavric Paraschi, ne-a povestit despre un club de lectură din Belgia în care oamenii îşi aduceau câte o carte de acasă şi citeau în parc, fără telefoane, timp de o oră. Nu erau reguli, ci mai mult o încurajare de a citi cărţile pe care le laşi pe raft de prea mult timp.

De acolo ne-am inspirat şi am adaptat ideea. Am păstrat esenţa poveştii, anume fiecare să citească cartea pe care o aduce de acasă, timp de o oră, în parc, fără distrageri tehnologice, dar din pasiunea pentru dezbateri şi public speaking a Tabitei, am introdus şi o a doua oră de discuţii şi dezbateri pe baza cărţilor pe care le citim, jocuri de cunoaştere etc.

Din cauza contextului pandemic am mutat activitatea clubului de lectură în mediul online. Cititorii au oportunitatea să aleagă o carte a lunii pe care să o citim cu toţii, iar, mai apoi, ne adunăm pe Zoom şi discutăm despre carte timp de o oră.

În total avem şapte întâlniri. La început reuşeam să strângem câte 40-50 de persoane în parc, de toate vârstele.

Dar acum e mai greu să adunăm aceiaşi oameni în online. În orice caz, continuăm să organizăm întâlniri pentru a duce mai departe activitatea clubului. Pe perioada caldă a anului şi în măsura în care restricţiile impuse de pandemie o vor permite, ne dorim să reluăm şi întâlnirile în aer liber, în care citim împreună şi apoi discutăm pe baza celor citite. O altă modalitate de a promova lectura printre rădăuţeni sunt cele două cuiburi de lectură pe care le-am amplasat vara trecută în parcuri. Cărţile din cuiburi pot fi împrumutate, citite şi returnate sau, dacă  cineva se îndrăgosteşte de ele, pot fi  înlocuite cu alte cărţi din biblioteca personală.

 

– Care este cel mai important lucru din viaţa dumneavoastră?

– Nu aş putea să aleg un singur cel mai important lucru. Cred că pentru mine e important să fie un echilibru şi o măsură în toate: familia e unul din pilonii mei, capacitatea de a mă bucura de lucrurile mici şi de a fi recunoscătoare, echilibrul între muncă şi viaţa personală, conexiunea cu natura, toate acestea sunt importante pentru mine.

 

– Ce mesaj doriţi să le transmiteţi tinerilor (şi nu numai) din Rădăuţi?

– Trăiţi într-un oraş care abundă de istorie şi de poveşti; aveţi grijă de el. Citiţi; prin cărţi veţi trăi o mulţime de vieţi, nu doar una. Regăsiţi-vă curiozitatea: pentru frumos, pentru natură, pentru istoria locurilor. Începeţi schimbările pe care vreţi să le vedeţi; implicaţi-vă în viaţa urbei şi faceţi paşi mici, dar consecvenţi. Rezultatele nu vor întârzia să apară, pentru că, aşa cum zicea antropologul Margaret Mead, puterea de a schimba lumea nu stă în numere mari, ci în perseverenţă: „Să nu vă îndoiţi niciodată că un grup mic de cetăţeni grijulii, dedicaţi, poate schimba lumea; de fapt, este singura formulă care a reuşit vreodată să o facă”.

Consemnează

MĂLINA ANIŢOAEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: