Şase firme au fost amendate cu 70.000 de lei, pentru muncă nedeclarată

> Inspectorii ITM au descoperit şi un agent economic care nu a înaintat la timp dosarul pentru cercetarea unui accident de muncă

Pe durata lunii trecute, inspectorii de muncă suceveni au efectuat 267 de controale, dintre care 205 în domeniul relaţiilor de muncă şi 62 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, informează Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, potrivit căruia, în urma neregulilor constatate, lucrătorii din subordine au dat 135 de amenzi, valoare acestora fiind de 144.500   lei. În ceea ce priveşte relaţiile de muncă, cu prilejul celor 205 controale s-au aplicat 74 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor însumând 140.500 de lei.

Conform inspectorului-şef, în timpul verificărilor au fost depistate 7 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Dintre acestea, una lucra  în afara programului stabilit prin contractul cu timp parţial, iar celelalte 6 nu aveau încheiat contract individual de muncă.

„Pentru muncă nedeclarată au fost sancţionaţi 6 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 70.000 de lei” a precizat Romeo Butnariu.

Potrivit şefului ITM Suceava, printre deficienţele frecvent constatate se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; netransmiterea acestora, dar şi a modificărilor intervenite, în registrul general de evidenţă a salariaţilor. La acestea se adaugă  nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, acordarea concediilor de odihnă şi repausului săptămânal, cât şi încălcarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor prestate.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cele 62 de controale efectuate s-au materializat în 61 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor totalizând 4.000 lei. Romeo Butnariu reliefează că inspectorii de muncă au descoperit că lipseau instruirea lucrătorilor şi controlul medical periodic al acestora, dar şi termometrele noncontact pentru triajul epidemiologic şi serviciul intern de prevenire şi protecţie. Totodată, semnalizările de securitate erau deteriorate, iar locurile de muncă evaluate nu erau curăţate de praful din prelucrarea lemnului, astfel încât să fie evitată atmosfera explozivă. În cele din urmă, inspectorii de muncă au descoperit că un agent economic nu a înaintat la timp dosarul pentru cercetarea unui accident de muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: