Ce se întâmplă cu sprijinul financiar pentru roşiile cultivate în sere şi solarii?

> „Vom avea legume în spaţii protejate” spune Claudia Elena Gogu, director executiv DAJ, susţinerea de 2.000 de euro pe 1.000 de metri pătraţi acordându-se la ardei gras, ardei lung, castraveţi, tomate, varză albă, varză roşie şi vinete >Anul trecut, pentru 2.000 kg de tomate pe 1.000 mp s-a acordat un sprijin financiar care reprezenta echivalentul în lei a 3.000 de euro

Schema privind ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului „tomate în spaţii protejate” suferă modificări şi trece la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), a informat Claudia Elena Gogu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava.

„Suntem sunaţi foarte des şi întrebaţi ce se întâmplă cu programul de cultivare a tomatelor în spaţii protejate. Anul acesta programul nu mai continuă de maniera în care a fost până acum. Vom avea legume în spaţii protejate, iar pentru că noi am fost cei care au gestionat programul până în acest moment, facem precizarea că acesta va fi preluat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Este vorba despre colegii noştri, care pot avea un control mai eficient asupra programului” a făcut cunoscut şefa DAJ Suceava. Potrivit ei, pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale există un proiect de hotărâre prin care se fac precizări în legătură cu acest transfer, agricultorii interesaţi fiind îndemnaţi să-l consulte.

„Nu dorim să pasăm responsabilitatea către APIA, dar vrem să informăm fermierii să fie atenţi la ceea ce se comunică de către colegii noştri, urmărind informaţia pe această filieră” a declarat directorul executiv al DAJ Suceava.

Claudia Elena Gogu precizează că, practic, anul acesta, conform proiectului de hotărâre amintit, apare, ca noutate, susţinerea pentru producţia de legume în spaţii protejate, respectiv pentru cea de ardei gras, ardei lung, castraveţi, tomate, varză albă, varză roşie şi vinete. Sprijinul se adresează producătorilor înregistraţi ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, asociaţie familială, conform OG nr. 44 din 2008, precum şi persoanelor juridice. Potenţialii beneficiari trebuie să utilizeze o suprafaţă de minim 1.000 mp, cultivată cu una dintre aceste culturi, în sere obţinând 2.900 kg de ardei gras sau de ardei lung, 5.000 kg de castraveţi, 8.500 kg de tomate şi 4.600 kg de varză albă sau varză roşie. În solarii, producţia pe o suprafaţă de 1.000 mp trebuie să fie de 1.600 kg de ardei gras sau de ardei lung, 3.000 kg de castraveţi, 3.200 kg de tomate şi 2.200 kg de varză albă sau varză roşie şi 2.000 kg de vinete.

Conform proiectului de hotărâre amintit, valoarea maximă a sprijinului financiar este de 2.000 de euro pe 1.000 mp şi beneficiar, în funcţie disponibilul de fonduri.

Începând din martie 2020, ajutorul în bani se acordă pentru minimum 3 kg de tomate pe metrul pătrat

„Avem multe solicitări din partea fermierilor” a declarat Claudia Elena Gogu.

Conform Raportului privind activitatea desfăşurată de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană în anul 2020, în judeţ au ieşit din program 14 legumicultori care au accesat aceste facilităţi încă din 2017, alţi 22 rămânând în evidenţele instituţiei agricole sucevene, mai exact acei fermieri care au aplicat ulterior pentru sprijinul financiar acordat din bugetul statului. Astfel, în baza HG nr. 248 din 2020, anul trecut, către legumicultorii din judeţul Suceava s-au făcut deconturi de 15.983 de lei, cu menţiunea că situaţia cu privire la valorificarea tomatelor înaintată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este cea de la nivelul sfârşitului ultimei decade a lunii decembrie. Legumicultorii trebuiau să cultive tomatele în spaţii protejate, respectiv în solarii sau sere, pe o suprafaţă de cel puţin 1.000 mp. Până 2020, producţia obţinută nu putea fi mai mică de 2 kg/mp de tomate, iar cantitatea valorificată, de 2.000 kg, trebuia dovedită cu documente justificative. Pentru fiecare 1.000 mp se acorda un sprijin financiar care reprezenta echivalentul în lei a 3.000 de euro/an. Începând din martie 2020, prin hotărâre a Guvernului, au fost aduse modificări actului normativ iniţial care consacra ajutorul în bani. Astfel, pe lângă cele precizate, legumicultorii trebuie să obţină acum o producţie de minimum 3 kg/mp de tomate, introdus fiind şi un registru de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: