Arhitectul sucevean Sînziana Râşca:

Construcţia unui nou corp al USV în Parcul Areni nu este benefică pentru oraş

> Totuşi, dezvoltarea campusului secundar de la Moara poate fi oportună şi pentru USV şi pentru comunitate

Arhitectul sucevean Sînziana Râşca, specializat în clădiri sustenabile şi transport în comun, s-a pronunţat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, în favoarea unei soluţii care să nu afecteze Parcul Areni şi nici traficul din zonă prin construirea unui nou corp de clădire al USV, iar activistul civic Alin Opincaru crede că cea mai bună variantă pentru noile construcţii de la USV o reprezintă campusul de la Moara.

Sînziana Râşca a explicat că ceea ce propune USV, o clădire cu cinci etaje pe parcarea actuală a corpului E, nu are cum să încapă exact pe spaţiul parcării pentru că trebuie să aibă minim doi metri distanţă de la limita proprietăţii cu Direcţia Silvică unde sunt nişte copaci cărora trebuie să li se taie rădăcinile pentru un subsol, pentru parcare, dar că vor trebui tăiaţi şi copacii din cealaltă parte a parcării.

Mai mult, ea a explicat că această nouă clădire unde ar fi sediul Facultăţii de Medicină va aduce noi profesori, noi studenţi, nou trafic într-o zonă şi aşa aglomerată.

Alin Opincaru a spus şi el că dacă tot s-a achiziţionat terenul de la Moara, de ce trebuie să se complice lucrurile în zona Parcului Areni, în zona corpului E care şi asa este o extensie a universităţii în timp.

Amândoi s-au pronunţat pentru înfiinţarea unei facultăţi de medicină la Suceava, dar consideră că decidenţii trebuie să vadă lucrurile în viitor, şi nu pe o perioadă scurtă de timp.

Sînziana Râşca a arătat că ea studiază acum în Norvegia şi este în campusul secundar al universităţii care este în următorul orăşel faţă de universitate, la fel ca la Suceava care are un campus secundar care încă nu este dezvoltat la Moara.

Ea a spus că acel campus secundar a adus o dezvoltare fantastică acelui orăşel şi este un campus modern pentru că a fost spaţiu în care să se dezvolte.

„Când au mai avut nevoie de un corp de clădire s-a construit, s-a investit. Este totul modern şi frumos şi nu este aglomerat. La masterat în Suedia, aceeaşi poveste în campusul secundar. Este în interesul tuturor să se dezvolte nu într-un loc superdens, ci să fie descentralizat” a explicat arhitectul sucevean.

Ea a subliniat că dezvoltarea unui campus secudar va determina şi prelungirea liniilor de transport public în comun, ceea ce va fi în folosul sucevenilor, dar că poate dezvolta şi o piaţă imobiliară în zonă.

Dezvoltarea unui campus secundar va determina prelungirea liniilor de transport

„Trebuie să te gândeşti la impactul pe termen mediu şi lung. Vorbim de trafic, de cum se dezvoltă ulterior” a spus Râşca.

Ea a adăgat că o nouă clădire în Parcul Areni ar putea să fie suficientă cinci ani, maximum zece ani, dar s-a întrebat cum se va putea lărgi dacă se doreşte cercetare şi dezvoltare în domeniul medicinei.

„De ce să nu gândim pe termen lung şi să facem o treabă bine de la început, şi nu cu peticeli, cu un trafic supraaglomerat deja” a întrebat arhitectul sucevean.

Ea a mai spus că acum sunt pe masă cele două opţiuni, respectiv construcţia din Parcul Areni şi cea de la Moara şi s-a întrebat dacă s-a făcut o analiză care să prezinte avantajele şi dezavantajele, costurile în ambele locuri, un studiu de fezabilitate pe termen mediu şi lung de investiţii în ambele locuri pentru a construi această facultate.

„Să vedem şi noi negru pe alb. USV ar trebui să aibă specialişti care să poată face aşa ceva şi să vedem public de ce s-a decis că aici e mai bine” a spus Râşca.

Ea a subliniat că în calitate de arhitect specializat pe clădiri sustenabile şi transport în comun nu vede construirea unei noi clădiri a USV în Parcul Areni ca fiind o oportunitate benefică pentru oraş.

Sînziana Râşca a arătat că o asemenea construcţie va duce la aglomerare suplimentară a transportului, iar din punct de vedere al sustenabilităţii se distruge un spaţiu verde şi se umbreşte un parc care este una dintre puţinele zone verzi din acest cartier. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: