Dacă tot am vorbit despre ficţiunea speculativă românească, cu exemplificări, în articolele anterioare din rubrica „Clubul SF&F”, găzduită cu generozitate de cotidianul „Crai nou”, mi-am propus ca astăzi să prezint scriitori/promotori suceveni care s-au aplecat spre science-fictionul/fantastic pentru exprimarea creativităţii literare. Nu este o ordine valorică, de notorietate sau alfabetică, ci doar de aleatoriu, în care voi încerca să mă poziţionez mai bine, la persoana a treia. După principiul cine-mparte… Cu scuze pentru glumă, vă recomand să-i căutaţi şi să-i citiţi. Nu doar pentru că sunt suceveni.
Casian Balabaşciuc s-a născut pe 7.05.1957, în Moldoviţa. Este inginer silvic şi prozator. Şi-a făcut ucenicia în ficţiunea speculativă în cadrul „Clubului Quasar” din Iaşi, în perioada anilor ’80 – ’90. A publicat articole de specialitate, poezie şi povestiri cu diferite tematici în mai multe reviste şi ziare, inclusiv în „Crai nou”, dar şi în colecţii de povestiri/antologii. Are o afinitate spre fantastic, unde creionează tradiţiile şi magia huţulilor, dar nu se fereşte nici de science-fictionul dur. Dintre operele scriitorului Casian Balabaşciuc, reprezentativ mi se pare volumul „Stranii povestiri huţule” (Editura Cibela, Moldoviţa, 2006).
Mircea Nanu-Muntean s-a născut la 13.12.1948, în Bosanci. A publicat articole în diferite reviste şi apare în mai multe volume colective. În anii ’80 a fondat cenaclul „Cosmos” din Suceava, unde a fost promotor al science-fictionului. Este (co)fondator în mai multe cenacluri şi organizaţii, precum „Clubul SF Cygnus-Quasar”, „Clubul de Iniţiativă Literară”, „ARCA-SF”. Redactor de radio şi televiziune. Realizator al emisiunii „La frontierele cunoaşterii”, începută în anii ’90, difuzată şi astăzi, pentru care, în 1998, a primit Premiul Marian Mihai, în 2015 premiul Romcon etc. În septembrie 2015, Fundaţia Culturală a Bucovinei i-a acordat „Premiul Opera Omnia pentru importanta contribuţie la dezvoltarea literaturii SF în Bucovina”. Reprezentativ pentru Mircea Nanu-Muntean este romanul „La crâşma lu’ Ilie – zburătăcind prin multivers” (Editura Cygnus, Suceava, 2017).
Florin Haidamac s-a născut pe 20.03.1974 în Suceava. Este cunoscut ca medicul care a folosit produsele literare (cărţile sale) pentru achiziţionarea de medicamente pentru pacienţii defavorizaţi sau aflaţi în situaţii-limită. După ce a debutat în Gazeta SF, a avut o progresie literară fulminantă. Pe 16 martie 2013 îşi lansează primul volum de autor („Dispensarul SF – povestiri şi eseuri”, Editura Cygnus, Suceava, 2013) din cele nouă până în prezent, în diferite registre, colecţii de povestiri sau romane. Este de asemenea şi un promotor al literaturii imaginarului, membru (co)fondator al „Clubului de Iniţiativă Literară”. Din punctul meu de vedere, lucrarea reprezentativă pentru Florin Haidamac este romanul „Invazia zombi – Ghid de supravieţuire” (Editura Eagle, Buzău, 2015).
Adina Ailoaiei s-a născut pe 6.08.1993, în Suceava. Deşi a publicat povestiri science-fiction în CSF sau volume de povestiri, ea s-a făcut remarcată ca recenzentă şi eseistă. A publicat în mai toate revistele de profil fantastic din România şi a făcut parte din colectivul de redacţie al revistei Gazeta SF. Volumul reprezentativ pentru Adina Ailoaiei este „Studenta nevorbită – Perspective în receptarea SF&F” (Editura Cygnus, Suceava, 2019).
George Sauciuc s-a născut pe 1.12.1982 în Paltinu, Vatra Moldoviţei. A fondat revista de artă şi ficţiune speculativă „Gazeta SF”. A deţinut o emisiune de promovare a imaginarului la un radio online (Radio Vocativ). A publicat în mai multe reviste (pe hârtie sau online) şi volume colective din România, Ucraina şi SUA. De asemenea, este membru (co)fondator al mişcărilor literare „Clubul SF Cygnus-Quasar”, „Clubul de Iniţiativă Literară”, „Cenaclul Transfrontalier Cernăuţi – Suceava Maşina cu Poeţi”. Volum reprezentativ – „Această povestire va rămâne” (Editura Bucrec, Cernăuţi, 2021). Cartea va apărea în limba română la Editura Pavcon, Bucureşti.
Ciprian Mitoceanu s-a născut la 19.03.1976, la Suceava. Este absolvent al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe a Universităţii Ştefan cel Mare, Suceava, specializarea Istorie-Geografie. A publicat povestiri în mai multe reviste şi volume colective. A debutat cu romanul thriller Colţii (Editura Tritonic, Bucureşti, 2008). Consider că lucrarea lui reprezentativă este „Amendamentul Dawson” (Editura Millennium Books, Satu-Mare, 2012; Editura Crux Publishing, Bucureşti, 2017).
George Lazăr s-a născut pe 3.02.1963, în Vatra Dornei. Este un scriitor şi publicist român contemporan de science-fiction şi thriller. Şi-a început cariera de scriitor în volumul colectiv „Cosmos XXI – Un univers al păcii” (Editura Politică, Bucureşti, 1987). A editat revista „SCI-FI Magazin”, care şi-a încetat apariţia în 2008. Volumul reprezentativ pentru George Lazăr îl consider a fi „Vindecătorul universal” (Editura Stylished, Timişoara, 2019)
Trebuie spus că autorii „medalionaţi” sunt născuţi în judeţul Suceava, chiar dacă în prezent trăiesc şi lucrează în Botoşani, Bucureşti etc. Tot aşa, trebuie accentuat că nu sunt singurii care scriu în acest areal al literaturii, doar că sunt mai înclinaţi spre acest gen. Merită menţionaţi câţiva scriitori care au alunecat spre acest gen prin lucrări publicate, deşi direcţia lor literară este diferită, precum Dragoş Huţuleac, Mihai Iulian Verciuc, Florin Dan Prodan, Victor Ovidiu Rusu, Antonia Mihăilescu, Doru Mihai Mateiciuc, Călin Dănilă, Raluca Maxim, Constantin Horbovanu.
GEORGE SAUCIUC
Comentarii