Noul administrator unic, Adrian Jecalo, recunoaşte că firma se apropie de faliment

> Datoriile acesteia sunt de peste 14 milioane de lei

Administratorul unic al Servicii Comunale SA Rădăuţi, Adrian Jecalo, a declarat, ieri, la News Bucovina, că situaţia pe care a găsit-o la această firmă a Consiliului Local Rădăuţi este dezastruoasă, că datoriile depăşesc 14 milioane de lei şi că va încerca, împreună cu deliberativul local, să găsească soluţiile de salvare.

Jecalo a amintit că la iniţiativa consilierului local PSD  Florin Preda a fost aprobat un proiect de revocare a CA al Servicii Comunale şi numirea lui ca administrator unic, iar la data de 17 februarie AGA a revocat CA al Servicii Comunale SA.

Jecalo a spus că foştii administratori au atacat în instanţă hotărârea, iar instanţa a disjuns în trei dosare, unul de suspendare a hotărârii AGA, unul de anulare a hotărârii şi unul de înregistare a revocării CA la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. În prima speţă, instanţa a respins deja suspendarea hotărârii AGA, a spus Jecalo, menţionând că hotărârile AGA sunt executorii.

Jecalo a mai arătat că a analizat situaţia financiară şi a angajaţilor firmei, urmând să facă informări permanente către Consiliul Local Rădăuţi.

„Situaţia financiară este dezastruoasă. Cât de curând pot fi blocate conturile, deoarece sunt mari datorii la această societate” a spus Jecalo.

El a arătat că la ANAF este de plată cu titlu executoriu suma de 9,6 milioane de lei, alte 2,2 milioane de lei sunt datorii la certificate de emisii cu decizii de impunere începând din 2019, o altă sumă, de peste 2,5 milioane de lei, trebuie achitată la Nord Gaz, fără factura de pe luna februarie, de circa un milion de lei, şi că mai sunt datorii de 4,5 milioane de lei către diferite firme care au prestat servicii către Servicii Comunale.

„Dacă ştiam, nu mă angajam într-o asemenea problemă”

„Sunt extrem de îngrijorat. Dacă ştiam, nu mă angajam într-o asemenea problemă. Voi avea discuţii în Consiliul Local. Le voi aduce la cunoştinţă consilierilor situaţia, să vedem ce e de făcut” a spus administratorul unic al firmei.

El a menţionat că SC Servicii Comunale are de încasat 2,2 milioane de lei de la Primărie şi circa două milioane de lei de la populaţie, datorii vechi, dar că sumele de încasat nu echilibrează balanţa, iar firmei îi rămân mari datorii.

Adrian Jecalo a mai spus că este consilier local din anul 2015 şi că niciodată nu a venit managerul Servicii Comunale să prezinte situaţia financiară, deşi legea obligă administratorii să facă informări periodice.

Nimeni nu-şi doreşte falimentarea firmei

„Dorinţa mea, a domnului primar, a Consiliului Local este să redresăm această firmă. Nimeni nu-şi doreşte să o falimenteze” a declarat Jecalo.

El a mai spus că Servicii Comunale mai solicită 9 milioane de lei de la Primărie, dar că este vorba despre o situaţie extrem de delicată.

Administratorul unic a recunoscut că l-a întrebat pe fostul primar Nistor Tatar cum se descura cu situaţia de la Servicii Comunale dacă rămânea primar, iar acesta i-ar fi răspus că ştia ce are de făcut.

Adrian Jecalo a mai declarat că pentru redresarea firmei urmează să propună mai multe măsuri.

„După ce voi fi înregistrat la ONRC, voi merge la ANAF să încercăm o eşalonare pentru suma de 9,6 milioane de lei  la gaz, iar din suma datorată primarul va acorda 600.000 de lei pentru subvenţii. Vom încerca să plătim câte puţin la fiecare furnizor” a spus Jecalo.

El a mai arătat că acum fondul de salarii este 700.000 de lei lunar, iar, din analiza sa, după o reorganizare, se va ajunge la un fond de salarii de 500.000 de lei.

Numeroşi angajaţi nu-şi justifică posturile

„Nu vor fi scăzute salariile, ci prin noua organigramă voi economisi aceşti bani. Sunt foarte mulţi din firmă care nu-şi justifică postul” a spus Jecalo.

El a mai arătat că sunt şi foarte multe contracte păguboase.

„Voi fi extrem de transparent. Orice contract va fi făcut public. E normal fiindcă e o societate a rădăuţenilor şi toţi să ştie ce se întâmplă acolo” a spus Jecalo.

Jecalo a mai declarat că doreşte ca, în ceea ce priveşte administraţia publică locală rădăuţeană, toţi să-şi dea mâna şi să acţioneze pentru soluţionare problemelor oraşului măcar 2-3 ani. „Haideţi ca doi-trei ani să nu mai facem politică, ci administraţie, pentru că oraşul este devastat” a spus Jecalo. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: