Bugetul pentru 2021 nu este de austeritate, ci pune accent pe investiţii şi repornirea economiei

> Ceea ce vrea PSD să facă la Legea bugetului este în total dezacord cu nevoile pe care le are guvernarea, consideră senatorul George Mîndruţă

Senatorul USR-PLUS de Suceava George Mîndruţă a declarat, la News Bucovina, că bugetul pentru anul 2021 este un buget „prudent şi responsabil”, care ţine cont de pandemie şi de efectele negative ale acesteia, este axat pe investiţii şi repornirea economiei.

„Ceea ce vrea să facă PSD este o abordare meschină, ca să nu folosesc cuvinte mai dure, în total dezacord cu nevoile pe care le are guvernarea la momentul acesta şi, implicit, în total dezacord cu interesul naţional” a declarat senatorul sucevean.

El a spus că bugetul urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.

George Mîndruţă a arătat că, pe proiectul de buget, Consiliul economic şi social (CES) a dat un aviz negativ, cu precizarea că CES este un organism politic, cu membri plătiţi din bani publici şi fără niciun fel de răspundere pentru votul lor.

„Acelaşi CES, în anii 2017-2019, dădea aviz pozitiv bugetelor fanteziste ale PSD, care nu aveau nicio bază reală. Erau nişte alocări acolo total discreţionare” a spus senatorul USR-PLUS.

El a adăugat că, pe de altă parte, Consiliul fiscal este format din profesionişti, iar acest consiliu consideră că propunerea de buget din acest an este o propunere „credibilă”, care menţine în prim-plan investiţiile, ceea ce se şi poate vedea din sumele alocate.

„Consiliul fiscal nu dă un aviz, dar emite o opinie cu observaţii. Recomandarea lor a fost că se pot pune noi taxe, dar Guvernul a spus foarte clar că nu se introduc noi taxe. Bugetul este cel care este, dar nu se introduc noi taxe, nu se scad salarii, nu se taie pensii” a spus parlamentarul sucevean.

El a subliniat că proiectul de buget estimează o creştere a PIB cu 4,3%, un deficit bugetar cu 20 de miliarde de lei mai mic decât în 2020, o inflaţie de 2,4%, comparativ cu 2,63 în 2020, iar câştigul salarial mediu brut va creşte de la 5.150 de lei la 5.300 de lei.

„Sunt cifre care vorbesc de la sine” a spus Mîndruţă, care a menţionat că bugetul de investiţii este de 61 de miliarde de lei, reprezentând 5,5% din PIB.

Totodată, senatorul sucevean a arătat că sunt prevăzute măsuri de sprijinire a populaţiei şi a firmelor afectate de pandemie, iar aceste fonduri au fost incluse în buget.

„Nu este un buget de austeritate. Este un buget care pune accent foarte mare pe investiţii, pe repornirea economiei. Este un buget prudent şi responsabil, care ţine cont de pandemie şi de efectele negative ale acesteia. Când spun prudenţă, nu mă refer la teamă, ci la cheltuirea cu prudenţă a banilor publici. Banii nu sunt foarte mulţi, nu e un sac fără fund şi trebuie prioritizaţi cum se cuvine” a declarat George Mîndruţă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: