George Celsie:

Înmulţirea exagerată a urşilor creează probleme şi speciei, dar şi populaţiei

> A ajuns ursul în coteţ de găini la Panaci sau în porumb la Solca, a spus şeful Biroului Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice

În condiţiile în care de 6 ani s-a interzis vânătoarea de urşi în România, efectivele acestora au crescut exagerat de mult, a declarat, la News Bucovina, şeful Biroului Vânătoare din Direcţia Silvică Suceava, George Celsie, care a prezentat principalele probleme care decurg din această situaţie.

El a spus că, în zona Solca, în toamna trecută au apărut o ursoaică cu doi pui şi doi masculi.

„De când e lumea şi pământul, în zona asta nu vine lupul, care e mai agresiv. Cum să apară urs în zona satelor?!” s-a întrebat Celsie.

El a spus că foarte multă lume care nu este avizată spune că dacă se taie pădurile în vârf de munte acesta este cauza pentru care coboară urşii, dar că această explicaţie nu este fondată.

„La Broşteni este o suprafaţă de 700 de hectare cu doborâturi de vânt. Acolo a fost ursărie. Ani de zile, ursul acolo a stat. În momentul când a avut loc doborâtura, toată populaţia de urşi s-a deplasat câţiva kilometri. Asta s-a întâmplat în 2016. Acum să vedeţi ce zmeuriş s-a instalat în zona respectivă!… Şi în vara lui 2020, dar mai ales în vara lui 2021, toţi urşii vor fi prezenţi acolo. E o sursă de hrană acolo unde se taie pădurea” a explicat Celsie.

Potrivit acestuia, ursul nu pleacă dacă se taie pădurea, ci, dimpotrivă, ursul merge înapoi.

„Or, peste 10 ani, dacă mergem acolo, nu mai putem intra. Va fi pădurea înălţată şi nu-l mai scoţi de acolo. Îşi va reface din nou culcuşurile, bârlogurile şi acolo va sta” a continuat Celsie.

El a mai argumentat că nici la Braşov nu vine ursul în Sinaia sau în Predeal că s-a tăiat pădurea, pentru că acolo este interzisă tăierea, ci urşii vin pentru că sunt prea mulţi.

„Creşterea efectivelor de urs conduce la următorul lucru: cel care este mare şi puternic rămâne în arealul lui, iar cei mici şi slabi stau o perioadă, dar apoi merg să-şi caute de mâncare şi tot coboară până ajung în sat, unde nu este un urs puternic şi e el cel puternic” a mai spus Celsie.

El a mai declarat că s-a ajuns ca la Panaci ursul să intre în coteţ să mănânce găini, porci, câini…

„Ăsta nu mai este urs, este vulpe” a menţionat Celsie.

El a transmis celor care susţin în continuare interzicerea recoltării urşilor să se gândească la fenomenul de cosangvinizare.

„Vom avea din ce în ce mai mult exemplare de urs mult mai urâte, care vor avea un comportament deviant şi până la urmă o să ne atace şi pe noi” a mai declarat şeful Biroului Vânătoare din DS Suceava.

El consideră că ar trebui să se revină asupra ordinului prin care s-a interzis vânătoarea la urs.

Potrivit acestuia, din cele 71 de fonduri de vânătoare din judeţ, Direcţia Silvică gestionează 23 de fonduri de vânătoare pe care sunt acum circa 300 de urşi, în condiţiile în care, potrivit studiilor complexe făcute de specialişti, pe aceste 23 de fonduri ar trebui să fie maximum 100 de urşi.

„E vorba de efective optime. Pe 1.000 de hectare am voie să am un urs. Dacă sunt trei, doi merg mai la vale, unde sunt alţii, şi aşa ajung pe Valea Prahovei sau în Câmpulung sau ajung în porumb la Solca” a declarat Celsie.

El a mai spus că în toamna anului trecut a fost organizată o vânătoare la mistreţ la Stulpicani, dar că în bătaie, în loc să iasă mistreţi, au ieşit patru urşi. Şi n-a ieşit niciun mistreţ.

George Celsie propune ca în următorii 5 ani să se facă recoltări de urs, treptat, până se va ajunge la un efectiv optim.

El a respins ideea că se vor vâna doar cele mai frumoase exemplare.

„Nu este adevărat că împuşcăm cei mai frumoşi urşi. Noi facem selecţie. Vrem şi noi să ne mândrim cu ursul din Bucovina. Şi nu numai noi, pentru că toţi colegii vor acelaşi lucru” a conchis George Celsie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: