Revolta din PNL a fost parţial înăbuşită

> De ce s-a folosit Rareş Bogdan de numele lui Gheorghe Flutur pentru a da greutate demersului?

Revolta din PNL lansată de prim-vicepreşedintele partidului Rareş Bogdan duminică seara şi continuată luni dimineaţa de secretarul general al formaţiunii, Robert Sighiartău, a fost stopată luni după-amiază după ce, potrivit unor surse, Ludovic Orban ar fi avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

Rareş Bogdan, care avea pregătită o nouă intervenţie la o televiziune naţională pentru a explica demersul pe care îl face şi de ce cere demisia preşedintelui PNL Ludovic Orban, nu a mai apărut şi nici nu a oferit explicaţii.

Cu o zi înainte, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a prezentat şi câteva nume care a face parte din gruparea anti-Orban din partid, respectiv Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc.

Doar Sighiartău a intervenit să susţină demersul lui Bogdan, ceilalţi nu au dat semnale că ar aproba acţiunea.

Marţi dimineaţa, preşedintele liberal al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a lansat un atac la adresa conducerii PNL, cerând demisia tuturor celor care au girat prin vot deciziile luate în BPN şi nu doar a lui Ludovic Orban.

Alin Tişe lasă să se înţeleagă că ar putea fi şi o ruptură în partid şi că ar trebui să demisioneze cei care nu au luat parte la decizie.

„Dar, tocmai pentru că unii sunt politicieni autentici, nu mă aştept ca cineva să demisioneze sau să-şi recunoască vreo responsabilitate. Dragi colegi, cred că noi, cei mulţi din partid care nu am participat la luarea deciziilor în PNL, suntem responsabili că i-am lăsat să ne conducă în acest mod. Şi tot noi va trebui să demisionăm. Da, mă gândesc!” a scris Alin Tişe pe pagina sa de socializare.

Este probabil mesajul că, în lipsa unei reformări a PNL, foşti membri ai PDL să se regrupeze într-o nouă formaţiune politică.

Pare că „Marele Partid Naţional Liberal” format prin fuziunea PNL cu PDL şi-a încheiat menirea.

De fapt, PNL şi fostul PDL s-au aliat în mai multe ocazii, având ca principal scop susţinerea unui candidat la funcţia de preşedinte al României.

În 2004, PNL şi PD au format Alianţa DA, care l-a adus la Palatul Cotroceni pe Traian Băsescu, alianţă în care Gheorghe Flutur a fost unul dintre liderii marcanţi.

Ulterior, simţind că nu va mai putea avea susţinerea liberală în 2009, Băsescu a recurs la o stratagemă şi a rupt o parte din PNL, prin înfiinţarea, la 1 martie 2007, a Partidului Liberal Democrat, partid care a fost coordonat de Gheorghe Flutur şi care, la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, a obţinut trei europarlamentari şi un scor naţional de 7,78%. La doar câteva zile după acest succes al noii formaţiuni, PLD fuzionează cu PD şi formează PDL, partidul care îi va aduce lui Traian Băsescu încă un mandat de 5 ani de preşedinte al României.

Pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2014, un alt proiect se conturează, respectiv fuziunea dintre PNL şi PDL, care a fost anunţată intempestiv după alegerile europarlamentare din 2014, când cele două formaţiuni au scoruri modeste, de 15 şi, respectiv, 12,23%.

„Marele Partid Naţional Liberal” a fost format astfel din PNL, care venea din fosta alianţă cu PSD în USL ce a luptat pentru a îndepărta PDL de la guvernare, iar PDL era fragilizat după ruptura de Traian Băsescu, care a iniţiat PMP.

Atunci, proiectul „Marelui Partid Naţional Liberal” a fost necesar pentru susţinerea, cu succes, a candidaturii lui Klaus Iohannis la Preşedinţia României, iar unul dintre artizanii acestei unificări pe partea dreaptă a eşichierului politic a fost Gheorghe Flutur.

Acelaşi „Mare Partid Naţional Liberal” a fost şi cel care l-a susţinut pe Klaus Iohannis pentru realegerea în funcţia de preşedinte al ţării.

Klaus Iohannis nu mai poate candida pentru un nou mandat, iar, în aceste condiţii, se pare că proiectul „Marelui Partid Naţional Liberal” şi-a pierdut cauza, mai ales că PNL a obţinut un scor modest la alegerile parlamentare. Deşi are premier, a pierdut controlul guvernării.

Acum, mai mulţi lideri din Marele Partid Naţional Liberal, în majoritatea lor foşti membri ai PDL, încep să ceară reforma formaţiunii, acesta fiind cumva scenariul prin care în 2007 s-a format PLD.

Poate de aici a venit şi nevoia lui Rareş Bogdan de a-l atrage pe Gheorghe Flutur în grupul „reformiştilor”, pentru că a fost o piesă importantă în toate transformările din zona de dreapta a eşichierului politic. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI