Dr. Valeriu Gheorghiţă:

299 de centre de vaccinare, operaţionale pentru etapa a II-a

Un număr de 299 de centre de vaccinare, totalizând 487 de puncte de vaccinare, sunt disponibile pentru etapa a II-a, a precizat ieri coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, dr. Valeriu Gheorghiţă. „În ceea ce priveşte etapa a doua de vaccinare, după cum ştim a început pe data de 15 ianuarie cu vaccinarea personalului şi a beneficiarilor din centrele medico-sociale şi centrele rezidenţiale. În data de 18 ianuarie, la ora 17,00, erau vaccinate 7.694 de persoane din centrele medico-sociale, din 34 de judeţe. La acest moment avem active 659 de centre de vaccinare, totalizând 933 de cabinete de vaccinare, de puncte de vaccinare. Pentru etapa a doua, strict pentru etapa a doua, avem 299 de centre, totalizând 487 de fluxuri de vaccinare sau puncte de vaccinare. Restul centrelor continuă activitatea pentru finalizarea etapei unu de vaccinare”, a declarat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că platforma de programare a fost pusă în funcţiune începând cu data de 15 ianuarie pentru beneficiarii etapei a II-a de vaccinare.

„Avem persoanele vulnerabile, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, iar pentru această categorie există cinci modalităţi diferite de programare (…). Persoanele care au vârsta sub 65 de ani şi se cunosc în evidenţă cu boli cronice, care au fost incluse în categoria persoanelor şi a bolilor cronice, respectiv eligibile pentru etapa a II-a a strategiei de vaccinare, se pot programa de asemenea prin mai multe modalităţi.(…) În ceea ce priveşte personalul care deserveşte activităţi esenţiale pentru infrastructura critică a statului, modalitatea de programare se face prin intermediul angajatorului”, a amintit Valeriu Gheorghiţă.

 El a precizat că din data de 15 ianuarie au fost programate 340.573 de persoane, prin intermediul serviciului de call center fiind programate circa 16% dintre aceste persoane, prin intermediul medicului de familie sau curant – circa 12%, individual sau prin aparţinători – aproximativ 44%, iar prin intermediul angajatorilor – 28 % dintre persoane.

Peste 230.000 de persoane vaccinate anti-Covid; 809 reacţii adverse comune şi minore

Peste 230.000 de persoane au fost vaccinate anti-Covid cu prima doză, fiind înregistrate 809 reacţii adverse comune şi minore, a declarat, ieri, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus, dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Numărul total de doze administrate de la data de 27 decembrie este de 235.239, dintre care sunt 233.288 de persoane vaccinate cu prima doză, respectiv 1.951 de persoane vaccinate cu doza unu şi doza de rapel. Pentru situaţia de astăzi, la ora 13,30, erau deja vaccinate 20.303 persoane cu prima doză şi circa 548 de persoane care îşi efectuau doza de rapel”, a precizat dr. Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că numărul total de reacţii adverse este de 809, nefiind înregistrate unele severe.

Platforma de vaccinare va fi îmbunătăţită. Ea ar putea fi folosită şi la alte vaccinări

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a anunţat că platforma de vaccinare din România va fi îmbunătăţită şi că ea ar putea fi utilizată în cadrul programului naţional de vaccinare şi pentru administrarea altor tipuri de vaccin.

„Încercăm să facem această platformă uşor de folosit pentru fiecare persoană în parte, indiferent de nivelul de expertiză informatică, însă numărul persoanelor deja programate confirmă că nu este chiar atât de complicat să efectuăm această programare. Există multiple variante prin care persoana respectivă se poate programa. Ceea ce aş putea să vă spun, din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la STS care administrează această platformă, este foarte dificil când platforma este în producţie să intervii cu multe modificări şi vom anunţa din timp aceste perioade de mentenanţă, care se pot face pe timpul nopţii. Au fost mici sincope în materie de programare. Aceste disfuncţionalităţi sunt înregistrate în mai multe ţări, inclusiv în Germania şi alte ţări europene”, a declarat marţi Valeriu Gheorghiţă.

Acesta susţine că aceste probleme vor fi rezolvate „din mers” şi că platforma ar putea să fie folosită în cadrul programului naţional de vaccinare.

Dacă vom constata că în anumite centre de vaccinare nu e activitate crescută, putem lua în calcul relocarea

Valeriu Gheorghiţă a declarat că s-ar putea lua în calcul relocarea unor centre de vaccinare „într-o altă zonă geografică, într-o altă localitate din acelaşi judeţ” dacă se va constata că nu există „o activitate crescută”. Potrivit medicului, distribuţia centrelor de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ a fost făcută în raport cu densitatea populaţiei şi „în mod deosebit” cu numărul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, întrucât acolo este „cea mai mare prevalenţă a bolilor cronice”. „Iar din acest punct de vedere, raportat la această densitate populaţională, există o diferenţă de la un judeţ la altul în ceea ce priveşte numărul centrelor de vaccinare, dar şi a punctelor, a cabinetelor de vaccinare. La acest moment vă pot spune că locurile sunt aproape ocupate, în grad maximal, însă dacă vom constata că în anumite centre de vaccinare nu avem o activitate crescută, eventual, putem lua în calcul relocarea acelui centru de vaccinare într-o altă zonă geografică, într-o altă localitate din acelaşi judeţ, pentru că e posibil să fie alţi factori care scad accesibilitatea persoanelor, precum distanţa foarte mare între domiciliu şi centrul de vaccinare”, a mai spus Gheorghiţă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: