Vaccin

Citez (şi puţintel adaptez) dintr-un vechi profesor al meu (din cărţi), lingvistul August Scriban: „Vaccin (d. lat. vaccinus, de vacă, luat ca subst. subînţ. virus). Substanţa care ţi se inoculează ca să te imunizeze contra unei boale: Pasteur a descoperit vaccinul contra turbării. Un ser care provine de la o pustulă care se dezvoltă pe ugerul unei vaci bolnave de vărsat şi care, inoculat, te apără de vărsat. Descoperitorul vaccinului, medicul englez Jenner, care, în 1786, după 20 de ani de observaţiune, îl dădu lumii. Pentru această binefacere, parlamentul l-a răsplătit cu 500.000 de franci. Mulţi au combătut vaccinul la început, iar azi toată lumea l-a adoptat”. Aşadar, cam aşa zicea A. Scriban la 1939, în al său „Dicţionar al limbii româneşti” (dicţionar de atunci, limbă de atunci…), din care acum, la o pildă, putem sublinia că iniţial vaccinul fu combătut, iar apoi „toată lumea” l-a acceptat… Azi, destui dintre noi suntem cei care, din pruncie şi după, am fost vaccinaţi şi răsvaccinaţi, fără să fi fost întrebaţi (noi, părinţii etc.) dacă ne lăsăm sau ba înţepaţi. Nu ne e foarte limpede cum şi până unde circula informaţia pe vremea lui E. Jenner (1796 şi după!!!), dar ne e clar că acum circulă aşa de mult încât, la o adică, poţi afla, doar după câteva clipe de „(re)search”, mii de opinii. De la tot felul de inşi care au opinii. Că da, că ba, că poate, că… Inclusiv poţi afla că informaţia e bolnavă, că da, că ba, că poate… şi nu ştii (de) unde să-i găseşti leacul.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Foarte adevarat dle Clement! Isi dau cu parerea si neavenitii, care habar nu au de un pic de medicina dar fac pe desteptii! Macar sa realizeze faptul ca mor oameni si ca acest virus provoaca de multe ori moartea! Dar balbaielile autoritatilor, uneori a specialistilor au dus si la neincrederea unei parti a populatiei! Pacat…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: