Arhaic şi contemporan

Un merit deosebit al Muzeului Tradiţional Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ” din Rădăuţi este şi acela de-a conserva tezaurul strămoşesc constituit din măştile populare. Dar pentru a face aşa ceva trebuie să ai şi oameni pasionaţi… Şi, după cum s-a dovedit de-a lungul existenţei acestui muzeu, colectivul său este de mare probitate profesională.

Un exemplu este şi recenta expoziţie de măşti populare, combinată cu o foarte interesantă şi valoroasă expoziţie de costume populare din zonă.

Cum ai intrat în sala muzeului, pe dreapta, te întâmpină un frumos brad de Crăciun. În crengile sale sunt atârnate mere, nuci, covrigei, diferite obiecte executate din lemn de meşteri populari, dar şi alte podoabe, confecţionate de salariatele muzeului. Bradul a fost împodobit ca pe vremea bunicilor noştri, în ramurile sale nefăcându-şi loc podoabe moderne.

În sala albă a muzeului a fost amenajată o expoziţie. Spaţiul fiind destul de generos, au fost plasate manechine pe cele patru laturi ale sălii, unele fiind îmbrăcate în costume populare vechi de peste 100 de ani, costume din zestrea muzeului.

Pe trei pereţi ai sălii sunt atârnate fel de fel de covoare ţărăneşti în culori foarte vii, unele dintre ele fiind ţesute de peste 100 de ani. Se găsesc acolo şi lăicere, cu motive mai simple. Pe aceste covoare şi lăicere sunt expuse măşti, unele foarte serioase, altele destul de hazlii, aşa cum se obişnuia să fie făcute cu zeci de ani în urmă. Unele dintre ele întruchipează figuri legendare sau din basmele noastre populare.

Tot acolo, lăzi de zestre, unele de la începutul secolului al XIX-lea, manechinele îmbrăcate cu straie femeieşti şi bărbăteşti, unele cu sumane şi cojoace miţoase (ca pe vremuri), un buhai, o căpriţă, o stea, cuprinzând astfel şi sărbătoarea Crăciunului şi a Anului Nou. Mascaţii participă la ceremonii de la Crăciun (cum este la Solca) şi până la Anul Nou (în majoritatea localităţilor). Ei însoţesc toate formaţiile tradiţionale. Banda lui Jianu, Irozii, Ursul, Căpriţa, urătorii… Aproape în toate cazurile, alături de acestea se găseşte şi o formaţie de muzicanţi.

Adaug că am întâlnit la Centrul de copii Gura Humorului o doamnă foarte talentată în confecţionarea de măşti folclorice. Este vorba de Ana Cazac, laureată la mai multe concursuri interjudeţene şi naţionale. Cu ea şi cu copiii pe care îi coordonează am făcut şi-o emisiune pentru Cromtel TV Rădăuţi.

Fiind trăitor pe aceste meleaguri, am observat că asemenea expoziţii sunt organizate în fiecare an şi că dintotdeauna s-au bucurat de o mare audienţă în rândul oamenilor, mai ales că în zilele noastre asemenea formaţii tradiţionale se văd din ce în ce mai rar. Nădejdea ne este numai în copii şi, poate, în unii tineri. Doar ei să ne perpetueze obiceiurile şi tradiţiile!

Observând meticulozitatea cu care a fost amenajată expoziţia de la Rădăuţi, bogăţia exponatelor şi vechimea lor, nu-mi rămâne decât să le mulţumesc organizatorilor, în primul rând directorului Ilie Olărean, care a coordonat colectivul format din Lucia Georgescu, Maia Hrehorciuc, Aurica Postolache şi Alina Văcărean.

Foto: LUCIA GEORGESCU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI