Înşelătoria de Anul Nou pe WhatsApp

Virusul „codului Whatsapp” loveşte din nou. Contul celui care îl accesează se blochează şi livrează date, fotografii şi videoclipuri hackerilor.

Este descris ca un virus care blochează WhatsApp, dar în realitate este vorba despre un mesaj cu un cod din şase cifre pe care mulţi îl primesc. Redenumit deja „înşelătoria de Anul Nou”, este o modalitate rapidă şi uşoară de a prelua controlul chaturilor altor persoane.

Conform Corriere della Sera, sistemul este simplu, dar eficient. Victima primeşte un mesaj cu un cod din şase cifre. Apare ca un mesaj autentic, de parcă ar veni de la asistenţa WhatsApp, însă l-a cerut hackerul în locul nostru.

Apoi vine un mesaj de la un număr pe care nu îl cunoaştem, dar, pentru a face capcana mai credibilă, expeditorul are fotografia unui cunoscut de-al nostru. Textul pare autentic: „Bună, ţi-am trimis un cod din greşeală, ai putea să-l trimiţi înapoi?”, iar prima noastră reacţie este să ne gândim că expeditorul şi-a schimbat numărul, putem avea încredere în el.

Aici începe faza a doua a înşelăciunii. Odată ce i-a fost trimis codul, hackerul se poate preface că suntem noi, exact ca atunci când schimbăm telefonul şi instalăm Whatsappul pe unul dintre dispozitive, introducând codul de autentificare. Rezultatul este că hackerul va putea folosi chatul nostru şi noi nu.

Ca măsură de prevenţie, este suficient să nu dăm codul din şase cifre nimănui. Dacă, pe de altă parte, l-am dat deja, putem recâştiga controlul profilului cerând Whatsapp un nou cod. Introducând numărul de telefon şi codul, ar trebui să putem accesa din nou profilul nostru şi să avem control deplin asupra acestuia. În cazul în care hackerul a schimbat numărul de telefon al profilului, trebuie să contactăm Whatsapp şi, în cazuri extreme, să dezactivăm contul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: