Premieră pe scena sălii „Draga Olteanu Matei” din Fălticeni

„Soţul păcălit sau George Dandin”

În seara zilei de 22 decembrie, la sala „Draga Olteanu Matei” din Fălticeni a avut loc premiera spectacolului „Soţul păcălit sau George Dandin”, de Moliere, al trupei de teatru „Birlic” a Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, un spectacol pus în scenă de tânăra actriţă Ana Maria Fasolă.

„Anul acesta, trupa de teatru «Birlic» a împlinit 9 ani şi cu toate că situaţia nu ne-a fost favorabilă, totuşi, la Fălticeni, am reuşit să ţinem câteva evenimente culturale, principalul fiind Festivalul de Teatru «Grigore Vasiliu Birlic», considerat o mare reuşită nu de noi, ci de actorii, regizorii marilor teatre din ţară care au ajuns în oraşul lui Birlic în perioada festivalului.

În vremuri obişnuite, trupa de teatru «Birlic» punea în scenă, într-o stagiune, două spectacole. Atât ne puteam permite financiar şi cam atât puteau duce şi copiii în vacanţa de vară. În vremuri neobişnuite cum a fost anul acesta, am reuşit să punem în scenă trei spectacole proprii datorită colaborării cu Ana Maria Fasolă, prietena noastră din prima generaţie a trupei «Birlic», care a realizat şi al patrulea spectacol cu foştii ei colegi. Este vorba de «Femei», adaptare după John Shanley, o comedie cu care am redeschis sala «Draga Olteanu Matei» în luna septembrie, după perioada de carantină şi stare de alertă, «Micul prinţ» în regia actorului Vlad Basarabescu, a cărui premieră a avut loc la Festivalul de Teatru, «Flecărelile femeilor» şi «Soţul păcălit» , ambele piese în regia Anei Maria Fasolă, care mai pregăteşte pentru începutul anului viitor încă un spectacol.

În fiecare an, noi aveam un spectacol omagial pe 22 decembrie. Anul acesta, situaţia sanitară nu ne-a permis să ne mai adunăm în număr mare, atât ca trupă, pentru a putea repeta, dar şi ca număr de spectatori care puteau lua parte la un spectacol în această zi. Aşa că am hotărât, împreună cu actriţa şi regizoarea Ana Maria Fasolă, fostă membră a trupei «Birlic», să punem în scenă o piesă de teatru pe care să o putem juca şi în perioada următoare, pentru a putea fi vizionată de toţi cei care doresc, păstrând măsurile de siguranţă şi distanţare” ne-a spus pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.

„Soţul păcălit”, una dintre cele mai vechi piese de teatru

„Soţul păcălit sau George Dandin” este o comedie a cărei premieră avut loc pe 18 iulie 1668 la Palace de Versailles, când a fost văzută de Ludovic al XIV-lea, apoi a fost prezentată publicului începând cu 9 noiembrie 1668 la Théâtre du Palais-Royal.

Înscrisă pe coordonatele grotescului, comedia „Soţul păcălit” se joacă de peste 350 de ani pe scenele marilor teatre din lume şi este îndrăgită de public pentru că se axează pe povestea clasică a soţului înşelat, regăsibilă în numeroase scrieri ale literaturii universale. Georges Dandin, un ţăran bogat, îşi cedează averea familiei de Sotenville, nobili ruinaţi, iar în schimbul averii sale primeşte de la domnul şi doamna de Sotenville un titlu de nobleţe (domnul Georges de Dandiniere) precum şi mâna fiicei acestora, Angelica. Superioară în rang social, dar nu şi în calităţi, ea nu şi-a dorit niciodată această căsătorie lipsită de iubire, motiv pentru care George Dandin are multe de pătimit de pe urma năbădăioasei sale neveste. Fără scrupule, Angelica îl înşeală pe Georges cu aristocratul Clitandre, iar George Dandin încearcă în zadar să dovedească acest lucru în faţa socrilor săi pentru a scăpa de această căsătorie. Soţul păcălit îi cheamă în repetate rânduri pe socri pentru a o surprinde asupra faptului, însă Angelica întoarce mereu situaţia în favoarea ei, iar domnul şi doamna de Sotenville nu pierd niciun prilej de a-i aminti lui Georges că diferenţa de condiţie nu a fost abolită, o stare de fapt prezentată comic, dar care frizează grotescul.

„A fost o plăcere să montez din nou cu fălticenenii mei dragi. Sunt nişte copii foarte talentaţi, am lucrat foarte frumos cu ei, merită cu siguranţă toate aplauzele dumneavoastră. Am ales să fac o comedie pentru că a fost un an foarte greu pentru toată lumea şi nu cred că mai avem dispoziţia necesară pentru drame. Așa că bucuraţi-vă de spectacol şi încurajaţi-i pe aceşti tineri să facă teatru, pentru că ei au nevoie de încrederea dumneavoastră şi noi avem nevoie de teatru” ne-a spus tânăra actriță Ana Maria Fasolă.

Înainte de premiera noului spectacol al trupei de teatru „Birlic” a fost păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor, iar la finalul piesei de teatru mai mulţi spectatori au mers la Monumentul Eroilor Revoluţiei pentru a aprinde candele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: