Planul urbanistic general al municipiului Suceava a expirat în urmă cu un deceniu

>„Din păcate, la PUG au fost foarte multe actualizări, din cauză că legea a suferit repetate modificări” spune edilul-şef Ion Lungu, afirmând că documentaţia ar putea fi gata în primăvară >În baza PUG se acordă certificate de urbanism şi autorizaţii de construire, vechea documentaţie având valabilitate până în 2009

 Municipiul Suceava continuă să nu aibă un plan urbanistic general (PUG) actualizat.

„Acesta trebuia finalizat. Dar, deja, contractul a fost prelungit încă o dată. Eu sper ca în prima parte a anului viitor să-l terminăm” a declarat primarul Ion Lungu.

Şeful executivului a făcut aceste precizări în şedinţa deliberativului municipal, la interpelarea, pe această temă, a consilierului local social-democrat Dan Ioan Cuşnir.

PUG reprezintă un instrument în baza căruia sunt eliberate certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, acesta având termenul de valabilitate depăşit de foarte mulţi ani. Astfel, în luna noiembrie a anului 2009, primarul Ion Lungu anunţa că documentaţia urma să expire. În consecinţă, autorităţile administraţiei publice locale s-au adresat Ministerului Lucrărilor Publice, minister care şi-a dat acordul asupra prelungirii, prin hotărâre a Consiliului Local, până la votarea şi intrarea în vigoare a documentaţiei actualizate, a valabilităţii PUG. Licitaţia pentru întocmirea noului PUG a fost lansată în 2010, în bugetul local fiind prinsă, cu destinaţie amintită, o sumă de circa două milioane de lei.

Ion Lungu susţine, de asemenea, că întârzierea este determinată inclusiv de modificările şi actualizările repetate ale Legii nr. 50 din 1990 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, demersuri care obligau la revederea documentaţiei sau reluarea demersurilor deja făcute.

„Din păcate, la PUG au fost foarte multe modificări, pentru că, aşa după cum se ştie, legea a suferit repetate modificări. De aceea, l-am tot actualizat din mers. Am luat avize de la toate ministerele, inclusiv de la Cultură şi Mediu. Suntem în ultima fază şi eu zic că îl vom aproba la sfârşitul primului trimestru al anului viitor” a spus edilul-şef.

Reamintim că în 2017, deoarece reşedinţa de judeţ avea suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor sub cea prevăzută de reglementările în vigoare, adică de mai puţin de 26 de metri pătraţi de fiecare sucevean, Agenţia pentru Protecţia Mediului a refuzat să avizeze Planul Urbanistic General (PUG).

Ion Lungu spunea, la acel moment, că impedimentul va fi îndepărtat prin preluarea în domeniul public al municipiului Suceava a parcului Şipote şi a pădurii Zamca, procedură care s-a încheiat în anul în curs.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI