Rădăuţi

Explozie la conducta principală de distribuire a gazului metan

> Explozia s-a produs din cauza acumulărilor de gaze în timp ce muncitorii efectuau sudura conductei

O explozie s-a produs, miercuri seara, la conducta principală de distribuire a gazului metan în zona centurii de ocolire a municipiul Rădăuţi, rănind doi muncitori de 46 şi, respectiv, de 47 de ani, ambii din comuna Belceşti, judeţul Iaşi.

În seara respectivă s-a executat lucrarea de extragere a gazului de pe conductă, cu scopul de a fi modificată traiectoria. De această lucrare s-a ocupat o societate comercială din Gura Humorului, beneficiar fiind o altă firmă, din Bucureşti.

Astfel, în dimineaţa de marţi au fost luate măsuri pentru efectuarea de lucrări la modificarea traseului conductei de gaze, adică secţionarea, golirea şi aerisirea conductei.

În aceste condiţii, muncitorii efectuau lucrarea de modificare a conductei şi se aflau în groapa de poziţie realizată în vederea ajustării dimensiunilor cuponului de conductă pentru reîntregirea conductei de gaz, aflată în imediata apropiere a Centurii mun. Rădăuţi, la 150 m de sensul giratoriu ce face descărcarea traficului greu spre DN 17A şi DJ 178B.

După ce a fost îndepărtată o secţiune de cca. 2 metri din conducta respectivă, la cele două capete ale conductei au fost efectuate mai multe suduri pe parcursul zilei.

La un moment dat, în jurul orei 18, unul dintre muncitori s-a apropiat din nou cu aparatul de sudat de unul din capetele conductei, astfel având loc o deflagraţie din cauza acumulărilor de gaze provenite din emanaţii din interiorul conductei. După explozie, bărbaţii au fost proiectaţi la o distanţă de 3-4 m de capătul conductei.

Muncitorii au suferit răni şi arsuri grave

Unul dintre muncitori a suferit arsuri la nivelul feţei şi corpului, iar celălalt a suferit răni la picioare.

La faţa locului au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Rădăuţi şi echipaje de prim ajutor. Întrucât în zonă nu era posibil accesul autoturismelor, cei doi bărbaţi au fost transportaţi cu un excavator până la drumul de acces, unde au fost preluaţi de echipajele Serviciului de Ambulanţă.

Unul dintre muncitori a fost transportat la Spitalul din Rădăuţi, de unde a fost trimis la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, fiindu-i stabilit diagnosticul: „politraumatism prin explozie, accident de muncă; arsură gr. II-IV, abdomen inferior, coapse aproximativ 15-20%”.

Celălalt muncitor a ajuns la Spitalul din Rădăuţi cu plagă la piciorul drept.

În prezent, se efectuează cercetări în vederea stabilirii cauzei exacte a exploziei. Totodată, s-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „vătămare corporală din culpă” şi „distrugerea”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: