Ce s-a descoperit în urma controalelor ISU

Instalaţii electrice exploatate la capacitatea maximă şi sisteme de alertare defecte în secţiile ATI sucevene

>Lipseşte iluminatul de securitate, căile de evacuare sunt blocate cu mobilier, materiale sau aparatură medicală, iar unele holuri nu au lăţimea necesară, îngreunând evacuarea în situaţii de urgenţă >Verificările au venit după incendiul din 14 noiembrie de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, urmărind prevenirea unor situaţii similare

 Echipe mixte de specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, ai Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Stat pentru Cazane şi Instalaţii de Ridicat şi Inspectoratului Teritorial de Muncă au derulat şapte controale de prevenire la secţiile de anestezie şi terapie intensivă (ATI) ale unităţilor sanitare judeţene din municipiile Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, precum şi din oraşul Gura Humorului.

Conform lt. Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava, pe durata verificărilor s-a constat că pavilionul central al Spitalului Municipal din Vatra Dornei nu deţine autorizaţie pentru securitate la incendiu. Corpul principal al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Suceava este autorizat parţial, „în sensul în care autorizaţia a fost emisă doar pentru anumite elemente ale clădirii, respectiv pentru etaje, secţii, modificări de structură etc., urmând ca, în perioada următoare, să fie solicitate autorizaţiile de securitate la incendiu şi pentru secţiile aflate în curs de modernizare”.

În timpul descinderilor au fost „inventariate” 49 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, acestea fiind sancţionate cu 49 de avertismente.

„Deficienţele identificate au fost diverse, de la o unitate spitalicească la alta, iar managerii unităţilor respective au demarat programe de înlăturare a neregulilor constatate” informează lt. Alin Găleată.

Printre neregulile depistate se numără îngustarea căilor de acces-evacuare prin depozitarea de mobilier, materiale sau aparatură medicală; lipsa iluminatului de securitate pentru evacuare sau funcţionarea parţială a acestora; instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu defecte; instalaţiile electrice de forţă şi iluminat utilizate la capacitate maximă; holuri cu lăţimea sub de 2,2 metri, îngreunând evacuarea în situaţii de urgenţă şi, în cele din urmă, neconstituirea serviciul privat pentru situaţii de urgenţă la nivelul unor spitale.

În paralel cu activităţile de control, pompierii militari suceveni au organizat exerciţii de pregătire privind evacuarea de urgenţă şi folosirea stingătoarelor de incendiu, cât şi a hidranţilor interiori. Aplicaţiile s-au desfăşurat în patru secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” din Suceava, în care ponderea pacienţilor netransportabili este cea mai mare, respectiv la ATI, Paleative, Neonatologie şi Unitatea de Primire a Urgenţelor. Conform lt. Alin Găleată, în exerciţiile respective au fost angrenaţi peste 200 de medici, asistente, infirmiere şi îngrijitoare.

Controalele au avut ca obiectiv prevenirea şi reducerea riscului de manifestare a unor situaţii de urgenţă similare incendiului din 14 noiembrie a.c. produs la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: