Creşterea preţului şi a cererii de aparatură medicală duc la amânarea deschiderii noului spital din Fălticeni

> Dotări moderne cu aparatură medicală pentru noul Spital din Fălticeni > Până la sfârşitul lunii decembrie, unitatea medicală va primi dotări în valoare de 3,7 milioane de lei

 Continuă planul de achiziţii moderne pentru Spitalul Municipal Fălticeni. Până la sfârşitul lunii decembrie, unitatea medicală îşi va completa dotările existente cu o serie de echipamente complet noi, de ultimă generaţie, fabricate de cei mai cunoscuţi producători. Noile achiziţii vor ajuta cadrele sanitare să aducă plus valoare în calitatea actului medical, să ofere mai rapid un diagnostic şi să optimizeze durata intervenţiilor operatorii.

În cadrul şedinţei de Consiliu Local din prima decadă a lunii decembrie, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a anunţat că spitalul municipal are asigurată finanţarea integrală pentru achiziţia echipamentelor şi dispozitivelor medicale necesare pentru a putea funcţiona în noua clădire, licitaţiile sunt făcute, contractele sunt încheiate, dar livrarea dotărilor medicale este mult întârziată. El a spus că până pe 20 decembrie va fi livrată o nouă tranşă din aparatele medicale, în valoare de 3,7 milioane de lei.

„Noi avem contractate aparate pentru toate specialităţile medicale din spital, nu doar pentru partea de Covid. Pe plan mondial, cele mai mari firme producătoare de echipamente şi dotări medicale şi-au schimbat liniile de producţie şi toate fabrică ventilatoare, aparate pentru terapie intensivă şi tot ceea ce înseamnă dotări pentru partea de Covid. Prin urmare, noi, care avem nevoie de aparatură pentru chirurgie, ortopedie, laborator şi pentru toate celelalte specialităţi, nu le mai găsim pentru că nu le mai fabrică nimeni sau sunt fabricate în cantităţi foarte mici.

Din suma de 24,858 milioane lei, cât este valoarea contractului, astăzi ne mai trebuie livrate echipamente şi dotări medicale în valoare de 6,8 milioane de lei, dintre care o parte, în valoare de 3,7 milioane de lei, va ajunge la Fălticeni până pe 20 decembrie” a spus primarul Cătălin Coman.

Firmele care trebuie să ne livreze echipamentele îşi asumă penalităţile

Pandemia de coronavirus a dus la o creştere globală a cererii de aparatură medicală, de echipamente individuale de protecţie medicală şi de aparatură medicală utilizată în secţiile de terapie intensivă (ATI). Pentru a facilita disponibilitatea în timp util a materialelor necesare pentru combaterea virusului, salvarea de vieţi omeneşti şi depăşirea crizei sanitare, mulţi producători de dispozitive medicale şi-au schimbat liniile de producţie şi s-au adaptat noilor cerinţe ale pieţei. Ofertele de aprovizionare din partea întreprinderilor producătoare au fost afectate şi de monitorizarea restricţiilor la export din diferite ţări, capacităţile de producţie din ţările terţe şi lanţurile de aprovizionare pentru diferite componente, inclusiv eventualele blocaje în materie de transport şi logistică.

„Achiziţia este făcută ca procedură, finanţarea este asigurată în proporţie de 100%, nu avem niciun fel de problemă referitoare la bani, la avize, autorizaţii, utilităţile există. Singura problemă pe care o avem este livrarea echipamentelor, pentru care există şi o explicaţie.

Un ventilator îl avem achiziţionat la preţul de 43.000 de lei, în urma licitaţiei publice din noiembrie 2019. Acelaşi ventilator, care în urmă cu un an avea o valoare de 43.000 de lei, acum are o valoare pe piaţă de 250.000 de lei. Firma cu care am semnat contractul trebuie să îl livreze cu 43.000 de lei. Dacă are două comenzi, una de la Spitalul din Fălticeni şi una de la un spital din altă ţară europeană, este şi normal, într-o economie de piaţă, să îl vândă celui care dă 250.000 de lei, nu nouă, la un preţ de cinci ori mai mic. Chiar dacă sunt şi penalităţi, firmele care trebuie să ne livreze echipamentele şi le asumă pentru că îşi fac un calcul strict economic. Am avut o discuţie foarte sinceră cu ei şi mi-au spus că, dacă întârzie 6 luni plătesc penalităţi de 30.000 de lei şi le convine la ce preţuri se vând acum aparatele medicale. Mi-au spus că dacă dorim să reziliem contractul, nu este niciun fel de problemă, ei sunt de acord, dar noi nu ne dorim asta. Îi rugăm, mai aşteptăm, nu ne dorim rezilierea” a precizat primarul Cătălin Coman.

Noi secţii exterioare de psihiatrie şi geriatrie

Odată cu darea în folosinţă a noului spital din municipiul Fălticeni, în aceeaşi clădire se vor muta secţiile de pediatrie şi obstetrică – ginecologie, dar şi cabinetele medicale din policlinică. În locul Secţiei Pediatrie (spitalul de copii) va funcţiona o secţie nou creată în cadrul spitalului fălticenean, cea de Psihiatrie, iar în locul maternităţii de pe strada Ion Creangă va funcţiona Secţia de Geriatrie sau cea de boli infecţioase. Nici sediul policlinicii din Piaţa Mihail Sadoveanu nu va rămâne gol, urmând să se mute medicii de familie, aici urmând a funcţiona Centrul Integrat pentru Medicină de Familie din Fălticeni. Anunţul a fost făcut de primarul Cătălin Coman, urmând ca deliberativul local să dezbată un proiect de hotărâre în acest sens după darea în folosinţă a noii clădiri a spitalului.

Mutarea Ambulatoriului de specialitate va genera o serie de modificări la nivel organizatoric în schema de funcţionare a medicilor de familie din urbea de pe Şomuz. Până în prezent, cei 14 medici de familie funcţionează în trei locaţii, două la parterul unor blocuri din cartierele 2 Grăniceri şi Republicii şi o clădire foarte veche de pe strada Maior Ioan.

După ce cabinetele medicale din actualul ambulatoriu vor fi relocate în noul spital, la primul etaj, şi clădirea fostei Policlinici va reveni în portofoliul autorităţilor locale. Va avea loc reorganizarea imobilului pentru a se asigura cadrul necesar pentru ca actul medical pentru persoanele care necesită asistenţă medicală din partea medicilor de familie să se desfăşoare în condiţii mult mai bune. Peste 80% dintre spaţiile existente vor rămâne goale, doar câteva cabinete care sunt în proprietatea medicilor specialişti urmând să mai funcţioneze în această clădire. În cadrul noului Centru Integrat pentru Medicina de Familie ar putea activa şi medici din alte specialităţi.

„Ambulatoriul se va muta în spitalul nou, iar policlinica, cu excepţia cabinetelor care sunt deja cumpărate, va fi pusă la dispoziţia medicilor de familie din municipiul Fălticeni, cu o chirie modică, după ce vom face reabilitările necesare. În prezent, medicii de familie nu funcţionează în condiţii foarte bune, sunt îngrămădiţi la parter de blocuri, pe 2 Grăniceri şi pe 13 Decembrie, la fel şi la circa de pe Maior Ioan. Nu o să îi obligăm să se mute, pentru că nu avem baza legală, dar le vom pune la dispoziţie spaţii civilizate pentru desfăşurarea actului medical” a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Ambulatoriul de specialitate din municipiul Fălticeni funcţionează într-o clădire care a fost dată în folosinţă în luna august 1965, când îşi începea activitatea fosta Policlinică.

„Spitalul Municipal Fălticeni a solicitat ca spaţiul ocupat de Spitalul de copii (Secţia pediatrie) care se va muta în clădirea noului spital, să rămână ca secţie exterioară a Spitalului Municipal pentru alte specialităţi, respectiv Secţia de Psihiatrie, aşa cum este şi la Câmpulung Moldovenesc. Nu vorbim aici de internarea persoanelor cu probleme psihice grave, ci de probleme uşoare, dar care necesită supraveghere medicală temporară.

Şi spaţiul ocupat de Secţia obstetrică-ginecologie de pe strada Ion Creangă va fi transformat, după mutarea maternităţii în spitalul nou, în secţie de geriatrie sau de boli infecţioase, o decizie finală urmând a fi luată de conducerea spitalului după o analiză a necesităţilor de spaţiu pentru cele două specialităţi” a declarat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: