Scrisoare deschisă adresată Premierului României, excelenţa sa, domnul Ludovic Orban

Stimate domnule Prim-ministru al Guvernului României 

 Autostrada Nordului, la care am fost iniţiator al proiectului de lege promulgat de preşedintele Iohannis în urmă cu câteva zile, nu figurează în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă lansat recent de Guvernul României, în timp ce Autostrada Unirii e desenată cu cariocă verde, dar în textul documentului oficial nu figurează, iar pentru Autostrada A7 Siret – Bucureşti încă nu v-aţi hotărât ce vreţi să faceţi, în acest plan apare ba drum, ba autostradă. Acest document strategic, cu o valoare de 30,444 miliarde euro, în care domnia voastră ne asigură că „singura cale de a prezice viitorul este să îl construieşti”, nu prevede niciun ban pentru autostrada majoră dinspre Sucevei către vest. Nimic pe axa Suceava – Maramureş, nimic pentru axa Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ – Târgu Mureş, în timp ce pentru axa Siret – Bucureşti nu v-aţi decis ce tip de proiect să faceţi, în unele locuri se cheamă Autostrada A7, în altele, drumul Siretului, aşa cum se poate vedea şi în planşele ataşate din planul propus de domnia voastră spre consultare publică.

Este din nou o palmă dată Moldovei, prin care se va condamna această regiune în continuare la subdezvoltare ani buni de acum încolo. Este greu de înţeles cum se ajunge să fie batjocoriţi 3,5 milioane de locuitori pentru care şansa de progres în viitor se leagă de accesibilitatea către vestul ţării şi către Europa. Degeaba am construit un aeroport la Suceava în perioada în care am fost preşedintele consiliului judeţean, în guvernarea Ponta, practic suntem singurul judeţ din ţară care a făcut acest tip de proiect în ultimii 30 de ani, degeaba s-au făcut investiţii private majore în structuri de primire turistică, pentru că, în lipsa autostrăzilor către vest, e clar că nivelul investiţiilor private se va diminua semnificativ.

 Stimate domnule Prim-ministru Ludovic Orban, vă cer să corectaţi de îndată această eroare şi nedreptate în acelaşi timp, Bucovina şi Moldova au dreptul legitim să primească fonduri, inclusiv pentru infrastructura mare şi vă solicit în egală măsură să vă cereţi scuze pentru că ne-aţi minţit în urmă cu doar câteva zile când aţi inaugurat cei 16 km de centură a municipiului Rădăuţi, începută acum 9 ani de zile şi la care se lucrează în continuare.

Cer, în egală măsură, sprijinul tuturor celor angrenaţi în campania electorală şi care doresc voturile sucevenilor să ia atitudine, indiferent de ce le cere partidul, pentru că dacă pierdem această oportunitate, următoarea perioadă de programare pentru bani europeni va începe după 2028.

Şi ca să parafrazez spusele dumneavoastră, din motto-ul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, singura cale pentru ca NIMIC să se întâmple în viitor este ca NIMIC să fie prevăzut în prezent. Iar astăzi, pentru judeţul Suceava, avem NIMIC la autostrăzi, în afară de metrul construit de Ştefan Mandachi în urmă cu un an şi jumătate, pe vremea când NIMICUL era celebru la Dumbrăveni.

Deputat Pro România,

CĂTĂLIN-IOAN NECHIFOR

NB Planşele anexate sunt din documentul oficial al Guvernului României: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care poate fi consultat de oricine la adresa: https://mfe.gov.ro/pnrr.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: