Fostul prefect de Suceava, Mirela Adomnicăi:

La Serviciul de Permise şi Înmatriculări am descoperit reţeaua de samsari la înmatriculări, am decis ca examenul pentru permis să fie doar în Suceava şi am sesizat organele competente

 Fostul prefect de Suceava Mirela Adomnicăi, candidat PSD pentru Camera Deputaţilor, a declarat marţi, la News Bucovina, că în cazul Serviciului de Permise şi Înmatriculări a făcut tot ce ţinea de atribuţiile sale pentru a se intra într-o normalitate şi că în urma acţiunilor pe care le-a întreprins a fost descoperită reţeaua de samsari de la înmatriculări, astfel a decis ca examenul pentru permis să se desfăşoare doar în municipiul Suceava, cerând o examinare mai riguroasă, şi sesizând Serviciul Judeţean Anticorupţie şi SIPI să verifice activitatea din acest serviciu. Potrivit ei, se pare că a fost necesară o anchetă de la o structură superioară pentru a se ajunge la actualul rezultat.

Mirela Adomnicăi a spus că, în momentul când a preluat funcţia de prefect în 2017, la Serviciul de Permise Auto şi Înmatriculări în 2017 situaţia „era gravă”, tocmai se scosese timbrul de mediu şi începuseră să se aducă şi să se înmatriculeze maşini…

„A ajuns judeţul Suceava al doilea la nivel naţional ca număr de maşini înmatriculate. A crescut exponenţial numărul de maşini înmatriculate la Suceava” a spus fostul prefect.

Mirela Adomnicăi a adăugat că în vara anului 2017 s-a introdus înregistrarea video a probei practice şi în condiţiile în care erau doar câteva camere aproape s-a triplat timpul pentru examinarea unui cursant.

Pe acest fond, în septembrie 2017, a fost şi un val de pensionări din poliţie, iar din cei 20 de angajaţi s-au pensionat cinci persoane, inclusiv şeful serviciului, Florin Cheptănaru.

„Un sfert din resursa umană a ieşit la pensie” a spus prefectul.

Ea a amintit că se ajunsese la 8 luni decalajul pentru programarea înmatriculării şi, la fel, s-a mărit decalajul pentru examinarea la proba teoretică şi proba practică pentru permisul de conducere.

Adomnicăi a menţionat că, înainte de a pleca la pensie, i-a solicitat fostului şef de serviciu, Florin Cheptănaru, să facă o propunere pentru cine să-i ia locul până la organizarea unui concurs. Iar pentru că era necesar un ofiţer, din cei doi ofiţeri unul era Ionuţ Obreja, iar celălalt un alt ofiţer mai tânăr, fără experienţă.

„A venit dl Cheptănaru cu domnul Obreja de mână” a spus Adomnicăi, care a adăugat că acesta a şi fost propus pentru împuternicire la Direcţia Generală din MAI până la organizarea unui concurs.

Fostul prefect a subliniat că ceea ce a găsit la acest serviciu şi a trebuit să aducă într-o zonă de normalitate erau „decalajele absurde”.

Am descoperit reţeaua de samsari de la Înmatriculări

„Am descoperit cu personalul din Prefectură reţeaua de samsari la Înmatriculări” a spus Adomnicăi, care a reamintit că, într-o noapte, a decis anularea a mii de programări la Înmatriculări, în special cele care erau făcute pe acelaşi nume.

În ceea ce priveşte examenul pentru permisul auto, Adomnicăi a decis ca examinarea să se facă numai în municipiul Suceava şi a reamintit că a stârnit la vremea respectivă discuţii, controverse, supărări, în special la şcolile de şoferi.

Ea a spus că a sesizat şi structuri competente cu verificări după ce i s-a spus că ar exista unele probleme.

„Nu am avut niciodată o sesizare scrisă referitor la acest subiect. Am avut doar două persoane în această perioadă, la audienţe, care mi-au sugerat, fără nume şi doar ca idee. I-am rugat să lase o petiţie în scris în secretariat, ca să pot sesiza eu mai departe, dar nu am găsit nimic în urma lor” a spus Adomnicăi.

Fostul prefect nu a avut nicio reclamaţie oficială

Ea a subliniat că nu a avut o reclamaţie oficială pe care să o poată îndrepta spre o persoană cu nume şi prenume cu tot ce presupune un demers de anchetare disciplinară şi că a sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie, împreună cu SIPI, servicii judeţene care au în competenţă verificarea genului acesta de fapte.

Nu doar Suceava este verificată

Adomnicăi a spus că abia acum s-au descoperit faptele şi asta ca urmare a unui control făcut de la Bucureşti, pentru că nu este doar Suceava verificată, ci încă trei judeţe care sunt în atenţia DIICOT Bucureşti.

„La vremea respectivă am sesizat şi am cerut sprijin de la organele competente pentru a verifica ceea ce se auzea fără să am nicio sesizare oficială. În luna noiembrie a anului trecut mi-am dat demisia din funcţia de prefect, iar acum am citit şi m-am înspăimântat de sume şi de dimensiuni” a spus fostul prefect.

Mirela Adomnicăi a declarat că a decis să mute examinările doar în municipiul Suceava pentru că judeţul e pe primul loc în ţară la accidente cu persoane decedate şi chiar în contextul în care este judeţul cu cea mai mare reţea de drumuri din ţară, cu peste 600 km de drumuri naţionale şi peste 1100 km de drumuri judeţene, o cauză era legată şi de competenţa celor care aveau permisul de conducere.

„De aceea, cu Serviciul Judeţean Anticorupţie şi SIPI, am cerut verificarea modului în care se face examinarea la Serviciul de Permise Auto şi au avut ca obiectiv o examinare mai riguroasă pentru obţinerea permisului de conducere” a declarat fostul prefect.

Adomnicăi a spus că, din păcate, instrumentele pentru aceste situaţii nu erau la prefect.

„Am sesizat instituţiile şi organele competente şi se pare că a trebuit ca sesizarea să ajungă la un alt nivel” a spus fostul prefect.

Mirela Adomnicăi a declarat că, în calitate de parlamentar, alături de alţi colegi, va iniţia un proiect de lege prin care prefectul să poată controla instituţiile pe care le are în coordonare, pentru că acum „această pârghie nu este la prefect”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: