Autorităţile judeţene au pregătit planul de acţiune în faţa celui de-al doilea val Covid-19, mult mai mare faţă de primul

> Se estimează că un maxim al acestuia va fi la începutul lunii decembrie

Autorităţile judeţene au prezentat un plan de acţiune în domeniul medical care să fie aplicat în perioada următoare, având ca scop, după cum a spus prefectul Alexandru Moldovan, gestionarea eficientă a resurselor sanitare din judeţ în condiţiile în care se aşteaptă o creştere a numărului pacienţilor Covid-19, spre a se asigura un tratament adecvat atât pentru patologia Covid-19, cât şi pentru ceilalţi pacienţi.

Directorul medical al SJU Suceava, dr. Marius Grămadă, a fost cel care a prezentat estimările şi planul decis de autorităţi. El a spus că ceea ce nu ştie nimeni este cât de mare va fi acest al doilea val.

Nimeni nu ştie cât de mare va fi valul al doilea…

„Sunt doar estimări. În grafic sunt prezentate primul val, aprilie-mai, şi valul al doilea, care a început deja şi va avea un maxim estimat la începutul lunii decembrie, destul de mare comparativ cu ceea ce am trăit în urmă cu aproximativ 8 luni” a spus dr. Grămadă.

El a adăugat că se doreşte ca toate resursele materiale şi umane din sistemul sanitar sucevean să fie folosite astfel încât să se treacă cu bine această perioadă, să se poată îngriji echitabil şi eficient pacienţii cu patologie Covid-19, dar să nu fie neglijaţi ceilalţi pacienţi. Însă în acest scop este necesară cunoaşterea resurselor existente.

Potrivit lui, secţiile dedicate Covid-19 au un număr total de 458 de paturi, la care se adaugă 20 de paturi de supraveghere, secţii ATI la SJU Suceava şi SM Rădăuţi, secţii de boli infecţioase şi pneumologie la SJU şi spitalele municipale Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, secţii de specialităţi interne la spitalele Gura Humorului şi Siret, secţii de izolare la spitalele din Gura Humorului şi Siret, dar şi zone tampon distincte de secţiile Covid-19.

Internarea pacienţilor va fi „prioritizată”

Marius Grămadă a spus că va fi nevoie de cooperare pentru ca aceste facilităţi să fie folosite judicios, precizând că întreaga gândire este ca o piramidă care pleacă de la medicii de familie şi medici cu competenţe limitate, care pot ajuta acei pacienţi, care pot ajuta comunităţile medicale, urmaţi de medicii care aplică tratamente nespecifice şi îngrijesc forme uşoare ale bolii.

În continuare, sunt medicii pneumologi, care dispun de tratamente, iar în vârful piramidei sunt medicii de ATI, care depun eforturi pentru a salva vieţi omeneşti.

El a mai arătat că de cealaltă parte sunt pacienţii al căror număr ar putea să se dubleze, astfel încât să fie nevoie de dublarea numărului de paturi.

Directorul medical al SJU Suceava a menţionat că gestionarea resurselor trebuie făcută în baza unui plan care porneşte de la identificarea pacienţilor Covid-19, urmată de evaluarea pacienţilor, care revine medicilor de boli infecţioase şi pneumologi care trebuie să încadreze pacienţii în forma de boală, astfel încât pacientul să fie tratat în funcţie de gravitatea bolii.

Internarea pacienţilor va trebui să fie (şi era) „prioritizată”, a spus directorul medical, care a explicat şi modul în care se va stabili unde vor fi trataţi pacienţii în funcţie de evoluţia bolii.

Spitalul Municipal Fălticeni va fi spital-suport pentru toate patologiile non-Covid din judeţ. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: