Regizorul Tudor Giurgiu, invitat special la Gura Humorului

Cea de-a 40-a ediţie a Festivalului „Toamnă la Voroneţ” se desfăşoară în sala Casei de Cultură, în aer liber pe esplanada Muzeului, dar şi online, respectând normele de protecţie sanitară impuse de autorităţi în această perioadă.

A doua manifestare din cadrul festivalului a fost proiecţia filmului „Parking”, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”.

Tudor Giurgiu a participat luni şi marţi la proiecţiile filmelor „Parking” (2019) şi „Despre oameni şi melci” (2012).

Una dintre cele mai importante personalităţi ale cinematografiei româneşti de astăzi

Criticul de film Mihai Fulger l-a prezentat pe regizorul Tudor Giurgiu ca fiind una din cele mai importante personalităţi ale cinematografiei româneşti de astăzi. El nu este doar regizorul filmului prezentat luni seara, „Parking”, ci este şi scenarist, producător, distribuitor de filme, este iniţiator şi organizator de evenimente cinematografice cum ar fi Festivalul de Film Transilvania (TIFF de la Cluj, Premiile Gopo, este un promotor al filmului românesc în ţară şi în lume.

„Îmi pare bine că am revenit la Gura Humorului, nu am mai fost de 6 – 7 ani, când am făcut un tur turistic în zonă. Îi mulţumesc lui Mihai Mardare şi îl felicit pentru eforturile lui constante de-a lungul anului pentru a face aici evenimente şi de a aduce aici cele mai bune filme româneşti şi străine. Sper să meargă festivalul mai departe, este cel mai longeviv festival de film de la noi, aşa că mulţi ani înainte!” a fost urarea regizorului Tudor Giurgiu.

Despre filmul „Parking”, Tudor Giurgiu a precizat că este realizat în urmă cu 2 ani în Spania, a apărut anul trecut în România, iar anul acesta a fost lansat în Spania.

„Este inspirat după o carte a unui poet şi scriitor din Sângeorz Băi, Marin Mălaicu-Hondrari, cartea se numeşte «Apropierea», dar pe măsură ce am lucrat cu Marin la scenariu, am ajuns cumva să preiau multe teme din întreaga lui operă.

Este o poveste autobiografică, m-a impresionat drama lui de emigrant în Spania la începutul anului 2000, când lucrurile nu erau atât de legale precum sunt acum, oamenii nu munceau cu acte. Marin a plecat din alte motive, să se reinventeze, să înveţe limba spaniolă pentru a putea citi marile opere ale lumii spaniole, dar mai ales sud-americane.

A fost foarte interesant să văd cum arată şi cum s-a întâmplat această poveste a unui emigrant foarte atipic” a mărturisit regizorul Tudor Giurgiu.

Reamintim că organizatorii Festivalului de Film „Toamna la Voroneţ” sunt Ministerul Culturii, Primăria Oraşului Gura Humorului, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Gura Humorului, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Dacin Sara, Arhiva Naţională de Filme Cinemateca Română, Asociaţia CineCultura, Caravana Filmelor Româneşti, cu sprijinul unor sponsori.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI