Mesaje antisemite la adresa unui candidat la Primăria Dorneşti

> Prefectul a trimis o echipă mixtă să investigheze cazul

Prefectura Suceava a reacţionat ieri faţă de un incident din Dorneşti, unde pe gardul unei locuinţe au fost desenate simboluri naziste alături de masaje antisemite despre un candidat la postul de primar al comunei, Corneliu-Nicolae Furman, care candidează din partea Uniunii pentru Bucovina. Formaţiunea politică a condamnat incidentul şi a ţinut să precizeze că au fost sesizate organele de cercetare. „Sperăm ca vinovaţii să fie găsiţi şi să răspundă în cel mai scurt timp. Pur şi simplu orice alt comentariu este inutil!” se arată într-o postare a Uniunii pentru Bucovina.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, la ordinul prefectului Alexandru Moldovan a fost constituită o comisie mixtă, din care face parte şi un poliţist, care va stabili circumstanţele cazului.

Comisia s-a deplasat în cursul zilei de ieri în comuna Dorneşti, urmând a prezenta în cel mai scurt timp rezultatul verificării efectuate, potrivit sursei citate. Totodată, prefectul a sesizat şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Potrivit Prefecturii, Alexandru Moldovan „îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în această perioadă, la nivelul judeţului, se manifestă astfel de acţiuni provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securităţii cetăţenilor români, precum şi valorilor şi principiilor asumate de statul român”.

Moldovan a solicitat autorităţilor competente „să acţioneze cu fermitate în vederea soluţionării acestor cazuri de încălcare a legislaţiei în domeniu, prin identificarea şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de acţiuni şi manifestări antisemite” subliniază sursa citată.

În acest context, Prefectura Suceava a emis un mesaj prin care condamnă manifestările antisemite.

„Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava reaminteşte faptul că România s-a remarcat drept un model de succes la nivel regional în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, asumarea corectă a trecutului, combaterea antisemitismului, negaţionismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului şi descurajarea discursului instigator la ură, judeţul Suceava fiind un exemplu la nivel naţional în acest sens.

Prefectul judeţului Suceava condamnă aceste acţiuni şi manifestări antisemite care incită la ură şi violenţă împotriva evreilor şi rămâne un susţinător ferm al valorilor europene. Toleranţa, respectul faţă de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, ataşamentul faţă de principiile democratice şi ale statului de drept reprezintă soluţiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism şi revizionism care ameninţă Uniunea Europeană în ultima perioadă.

Aprecierea colectivului instituţiei noastre este că asigurarea securităţii tuturor cetăţenilor judeţului Suceava şi protejarea proprietăţii private reprezintă fundamente ale păcii sociale, iar respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educaţiei despre Holocaust şi consolidarea valorilor şi principiilor europene trebuie să rămână, în continuare, prioritare pentru noi toţi” se arată în comunicat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: