Finanţare elveţiană pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare

>„Avem încă de reabilitat puncte termice şi încercăm să obţinem finanţare şi de la partea elveţiană” a spus primarul Lungu, informând că este promovat şi un proiect pentru accesarea de fonduri europene

Municipiul Suceava ar putea beneficia de noi fonduri elveţiene nerambursabile. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că discuţii în acest sens a avut la Ambasada Elveţiei din Bucureşti. În cauză este un nou program de colaborare româno-elveţian prin care în România urmează a fi acordată finanţare pentru proiecte în valoare de 18,21 milioane de franci elveţieni. Lungu a subliniat că, de această dată, în obiectiv este accesarea de fonduri pentru modernizarea sistemului centralizat de termoficare, Primăria Suceava având promovat un proiect de reabilitare a reţelelor de transport şi distribuire a agentului termic în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

„Până vin banii europeni, avem încă de reabilitat puncte termice, astfel că încercăm să obţinem finanţare şi de la partea elveţiană. Am fost asiguraţi de la direcţia de finanţare a Programului româno-elveţian că, accesând anterior fonduri, municipalitatea suceveană a fost serioasă. Suceava a fost primul, dintre cele patru, care a terminat de implementat toate proiectele, înaintea municipiilor Cluj, Braşov şi Arad. Am cheltuit chiar şi economiile, achiziţionând cu acestea şi 5 autobuze electrice de capacitate mică” a declarat Ion Lungu. În cadrul Programului de cooperare elveţiano-român privind reducerea disparităţilor economice şi sociale în Uniunea Europeană extinsă, în municipiul Suceava au fost finanţate proiectele „Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, cu un grant de aproximativ două milioane de franci elveţieni şi „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, grantul fiind de 5,23 de milioane de franci elveţieni.

În Suceava, din cele 49 de puncte termice, 18 au trecut prin lucrări de modernizare. La sistemul centralizat de termoficare sunt branşate 18.020 de apartamente, 130 de case particulare, 610 de agenţi economici şi 31 de instituţii publice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: