Comisia Europeană cere statelor UE să acţioneze pentru a evita repetarea situaţiei din primăvară

Andrea Ammon

Comisia Europeană le-a cerut ieri statelor membre ale UE să reacţioneze în faţa creşterii generalizate a noilor cazuri de COVID-19 pentru a putea evita astfel o situaţie similară celei trăite în primăvară, când epidemia s-a extins masiv şi a determinat impunerea unor restricţii dure, relatează agenţia EFE.Ne aflăm într-un moment decisiv. Ar putea fi ultima noastră oportunitate de a evita să se repete ce a fost în primăvară”, a declarat la o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides. „Toate statele membre trebuie să fie pregătite pentru implementarea imediată a unor măsuri de control şi la momentul adecvat la primul semnal al unor posibile noi focare (…) Dorim să evităm o repetare a ceea ce am văzut în primăvară şi izolări generalizate”, a insistat ea.

Stella Kyriakides a semnalat că „în unele state membre situaţia este acum mai rea ca în martie”, cauza acestei evoluţii fiind aceea că „măsurile necesare nu au fost decretate, aplicate sau respectate corect”.

Creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 în Europa

La aceeaşi conferinţă de presă a participat şi directoarea Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, care a avertizat de asemenea asupra creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 în Europa, tendinţă pe care a descris-o drept „alarmantă”

Această evoluţie poate fi atribuită parţial şi creşterii numărului infectărilor în rândul tinerilor, întrucât unii dintre ei nu respectă măsurile de prevenţie pentru că se consideră „invulnerabili” şi „nu sunt preocupaţi că ar putea transmite virusul”, a remarcat directoarea ECDC. „Până când nu va fi disponibil un vaccin sigur şi eficace, identificarea rapidă, testele şi plasarea în carantină a contacţilor cu risc ridicat sunt unele dintre măsurile cele mai eficiente pentru diminuarea transmiterii” virusului, a subliniat Andrea Ammon.

Instituţia pe care ea o conduce a publicat joi raportul săptămânal privind evoluţia epidemiei COVID-19 în Europa, care semnalează că în unele ţări s-a trecut „de la o transmitere locală la o transmitere comunitară mai generalizată”.

Există o „mare îngrijorare” faţă de evoluţia epidemiei în şapte state membre ale UE, respectiv Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria, care au „un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări”, cu o creştere a mortalităţii „deja observată” sau „care ar putea surveni curând”, avertizează agenţia specializată a UE.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: