Candidatul Pro Romania la Consiliul Judeţean

Alexandra Harja Samsonescu este deţinătoare de brevet de inventator

La numai 30 de ani, deţineţi o afacere şi purtaţi responsabilitatea unui număr mare de angajaţi. Sunteţi un bun antreprenor?

– În anul 2013 am înfiinţat o firmă care în prezent are 25 de angajaţi printre care şi tineri, deoarece am căutat mereu să dau şanse egale tuturor. Fac cu drag tot ceea ce fac şi, ca să îmi dau seama dacă munca mea dă rezultate, trebuie să îmi plătesc dările la stat, să îmi achit contribuţiile la timp, să îmi achit salariile angajaţilor la timp, să mulţumesc clienţii şi să îmi achit datoriile către furnizori. În momentul în care toate aceste elemente sunt îndeplinite şi reuşesc să închid din punct de vedere financiar o lună calendaristică, aşa cum mi-am propus, consider că asta înseamnă să fii un bun antreprenor.

Vă mai ajută cineva la firmă?

– M-am apucat de această afacere de una singură şi o conduc şi în prezent de una singură. În 2013, am achiziţionat un utilaj de curăţat perne şi lucrând cu el am remarcat că avea foarte multe minusuri. Am fost nevoită să contactez producătorul, nu era un producător naţional, ca să găsim împreună o soluţie în vederea îmbunătăţirii utilajului de curăţare; din păcate acest lucru nu a fost posibil. Atunci m-am ambiţionat şi mi-am propus să corectez eu acele minusuri. Ştiam că erau şi alte astfel de curăţătorii în ţară care se confruntau cu aceeaşi problemă, în sensul că utilajul nu făcea decât perne şi era foarte greu de folosit. În acel moment eu ştiam doar cum trebuie să funcţioneze şi cum trebuie să arate produsul final. Nu mă pricepeam la mecanică şi de aceea am cerut ajutor din partea celor care ştiau meserie. După un an de încercări, cercetare, multă muncă, am reuşit să creez un utilaj care produce şi curăţă perne, l-am brevetat, iar acum îl comercializăm atât în ţară cât şi în străinătate. Îl vindem în Elveţia, în Italia, Germania, în Bulgaria, Ungaria şi, bineînţeles, avem posibilitate de extindere.

„Tinerii hotărăsc să plece pentru că altfel îşi imaginau că vor trăi în 2020”

Aţi avut vreodată probleme de autoritate?

– Nu, niciodată. În ciuda vârstei, oamenii mă privesc cu încredere, cu speranţă, deoarece nu le vorbesc despre proiecte care vor fi realizate în următorii 10, 20 ani, dacă vor fi realizate, eu le spun despre ceea ce am realizat.

Ce fel de viitor putem construi pentru judeţul Suceava cu milioane de tineri plecaţi în străinătate?

– Lucrul care mă întristează cel mai tare este tocmai faptul că pleacă foarte mulţi tineri, mai ales cei care au în jur de 30 de ani, deoarece nu îşi mai găsesc un rost aici. Ei hotărăsc să plece pentru că altfel îşi imaginau că vor trăi în 2020. Cunosc tineri care au plecat la vârsta de 30 ani, cu un copil cu vârsta de doar un an acasă, deoarece nu se mai descurcau cu banii. În general, tinerii care locuiesc în mediile urbane pleacă din motive de ordin financiar, iar tinerii din mediul rural pleacă din lipsa locurilor şi a condiţiilor de muncă. Cum ar putea un tânăr să rămână într-o comună când acesta nu are şcoală sau grădiniţă în acea comună? Ce faci cu copilul? În Frasin, o şcoală se află în modernizare de 2-3 ani. În toată această perioadă nu s-au putut desfăşura acolo cursuri, sub nicio formă, astfel că toţi copiii din Frasin au mers la şcoală în Bucşoaia. Frasin este o localitate destul de mare, iar un copil trebuie să meargă pe jos 6-7 km, deoarece autobuzul şcolar face câte cinci ture. Se mai numeşte asta şcoală? Acest tip de problemă este de grad zero şi trebuie rezolvată prin unirea tuturor factorilor decizionali, iar unul dintre aceşti factori ar trebui să fie, fără îndoială, Consiliul Judeţean.

Gândiţi-vă că la Şerbăuţi, într-o localitate situată la doar câţiva kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, sunt case care nu au curent electric. În anul 2020, familii cu copii care trebuie să meargă la şcoală, să înveţe, nu au curent electric. Până când vom mai vorbi despre aceste nevoi elementare ale oamenilor?

Ca antreprenor îmi vine foarte greu să cred că nu există soluţii pentru a rezolva aceste probleme ale sucevenilor. Sunt soluţii care, pe lângă multe altele, ne-ar readuce tinerii acasă.

Mai mult ca niciodată, anul acesta avem nevoie de curaj moral, curaj politic. Haideţi să ieşim din casă la vot! Acesta este primul pas! Ieşiţi din casă pe 27 septembrie! Fiecare vot contează şi trebuie să fim împreună pentru binele judeţului Suceava!

Tipărit de CRAI NOU SA, la comanda Partidului PRO România – Filiala Suceava. CUI MFC: 21200010. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: