La Şcoala 10 din Burdujeni

Goana după spaţii de clasă pentru mai mult de 1000 de elevi

Distanţare, dezinfecţie, purtatul măştii sunt cuvintele de ordine cu care va începe, spun guvernanţii, din 14 septembrie, anul şcolar 2020-2021, un an nefiresc pentru elevi, care vor intra în şcoli pe bază de adeverinţe, vor trebui să înveţe să poarte tot timpul masca pe faţă, să interacţioneze cât mai puţin în pauze, să se spele pe mâini şi să se dezinfecteze la ore fixe, să stea în bănci aşezate la distanţă sau în cuşti individuale cu pereţi din plexiglas.

Sub ameninţarea apariţiei oricând a unor infecţii cu SARS CoV-2 care le-ar putea închide din nou şcoala, va fi un an nefiresc şi pentru cadrele didactice care, tot cu masca pe faţă, vor munci dublu şi vor sta la şcoală de dimineaţă până seară, pentru că vor preda copiilor în două ture sau vor alerga între elevii din clasă şi conectaţi online, de acasă, vor fi mereu printre copii, cu gura pe ei, pentru respectarea normelor sanitare şi de siguranţă, iar asta fără să aibă încă măcar promisiunea că vor fi plătiţi pentru munca în plus.

Va fi un an confuz despre care se spune deja că va plin de situaţii neprevăzute a căror rezolvare nu se cunoaşte încă. Cert este că decidenţii la nivel naţional au creat trei scenarii după care se vor putea desfăşura cursurile funcţie de realitatea îmbolnăvirilor din fiecare comunitate: scenariul „verde” (S1), dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1000 locuitori, când toţi elevii merg la şcoală; scenariul „galben” (S2), dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1000 locuitori, când doar elevii doar din învăţământul primar, cei de clasa a VIII-a şi cei de a XII-a vor participa la cursuri în şcoală iar restul online; scenariul „roşu” (S3), la o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1000 locuitori, când toţi elevii fac cursuri online.

Potrivit acestor scenarii, anul şcolar la Suceava începe, peste mai puţin de două săptămâni, în scenariul galben. Directorii de şcoli din judeţul, în lipsa unor regulamente şi reguli clare în conjunctura pandemiei de Covid-19, s-au dat, unii şi la propriu, cu capul de pereţi ca să-i poată întâmpina pe elevi în condiţii sanitare sigure.

Ghidurile privind organizarea şi desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţilor în unităţile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal au fost comunicate de Ministerul Educaţiei abia acum 4 zile, astfel că fiecare unitate şcolară a organizat din timp treburile cum a crezut mai bine. Managerii s-au sfătuit cu cadrele didactice, cu membrii consiliilor de administraţie, s-au ghidat în măsurile luate după recomandări şi propuneri de măsuri ale Ministerului Sănătăţii apărute la televizor şi în ziare.

Unităţile şcolare cu număr mic de elevi se descurcă mai bine cu spaţiile necesare elevilor care nu au voie să stea în bănci mai aproape de un metru între ei, dar şi cu orarul special impus de regulamentele sanitare. Pentru şcolile cu număr mare de elevi, organizarea cursurilor în siguranţă, conform regulamentelor obligatorii, este muncă grea.

Peste 600 de elevi în clasele 0-4, în cea mai aglomerată şcoală din municipiul Suceava

La Şcoala Gimnazială Nr. 10 din cartierul Burdujeni, vor învăţa în anul şcolar 2020 – 2021 nu mai puţin de 1016 de elevi, ceea ce o face unitatea şcolară cu cel mai mare număr de elevi din municipiu. Dintre aceştia, 608 (deocamdată, pentru că încă se mai înscriu copii veniţi cu părinţii reveniţi din străinătate) sunt în clasele 0-4, cei a căror prezenţă fizică în clasă este, conform scenariului „galben”, obligatorie. Obligatorie, dar la distanţă, ceea ce înseamnă o nevoie mare de noi spaţii de clasă.

Potrivit directorului Dumitru Chiuariu, Şcoala Nr. 10 nu a dispus de spaţii de clasă suficiente nici în vremuri mai puţin speciale decât cele pe care le trăim în prezent, aşa că niciuna dintre clasele din învăţământul primar nu are mai puţin de 30 de elevi, iar una dintre ele are chiar aproape 40.

„Am ajuns şcoala cu cei mai mulţi elevi din municipiu, peste Şcoala 11 şi Obcini, pentru că acoperim o zonă de locuit extrem de mare. S-a construit ditai cartierul la gară, peste 500 de locuinţe în zone alăturate, dar nu s-a construit nicio altă şcoală. Suntem singurii. Aşa că facem tot ce putem în condiţiile în care avem peste 600 de elevi în clasele 0-4 , la 21 de cadre didactice, şi peste 400 de copiii în clasele 5-8.

Nu ştim cum să mai împărţim spaţiile, să mai combinăm, să facem în aşa fel încât fie ceea ce trebuie, să respectăm regulile şi elevii noştri să fie cât mai protejaţi. Am desfiinţat laboratoarele, cancelaria, cabinetul psihologic şi am câştigat astfel câteva spaţii. Avem mare noroc că am reuşit anul trecut amenajarea a încă 6 clase la mansardă şi acum funcţionăm pe patru niveluri” a declarat managerul unităţii şcolare din cartierul Cuza Vodă I.

Chiar cu acest câştig de spaţii, elevii claselor 0-4 ai Şcolii Nr. 10 din municipiul Suceava vor învăţa în două schimburi în intervalul orar 8-12 iar cel de-al doilea în intervalul orar 13-17. În funcţie de numărul total, vor fi în clasă câte minim 15-16 copii în grupă.

Directorul Chiuariu a menţionat că pentru elevii claselor a VIII-a au fost create spaţii suficiente, cu respectarea distanţării de cel puţin un metru, spaţii în care vor încăpea toţi.

„Doar la şcoala noastră vor fi 32 de norme în plus”

Elevii claselor 5-7 vor învăţa la Şcoala Nr.10 din Burdujeni în sistem hibrid. Timp de două săptămâni, în bănci va fi jumătate de clasă, iar cealaltă jumătate acasă, în faţa calculatoarelor, laptopurilor sau tabletelor, online, dar urmând acelaşi orar cu colegii din clasă. Următoarele două săptămâni – timp în care, eventualele infecţii cu coronavirus pot fi depistate – se va proceda invers.

„Va fi un volum de muncă mare pentru cadrele didactice care vor lucra cu elevii în două schimburi. Asta înseamnă normă dublă, ore suplimentare pentru care statul va trebui să găsească bani ca să le plătească, dar nu se ştie încă nimic legat de acest aspect.

O mare problemă este şi cea a personalului de serviciu. Avem patru niveluri a câte 800 de metri de acoperit, iar lucrând în două schimburi şi pentru a mă încadra în normativ mi-ar trebui 8 oameni, dar eu am numai 4. Dacă nu-mi dau voie să le plătesc ore suplimentare sau să angajez temporar încă 4 persoane, nu ştiu cum vom proceda. Trebuie bani şi încă mulţi. Doar la şcoala noastră vor fi 32 de norme în plus” a spus directorul Dumitru Chiuariu.

 „Ne vom acomoda cu timpul, dar este puţin înspăimântător”

Managerul celei mai numeroase şcoli din municipiul Suceava a menţionat că din 14 septembrie elevii vor circula în şcoală pe coridoare separate pentru intrare şi ieşire, că au fost asigurate stocuri de dezinfectant, produse de igienă şi de curăţenie, a fost suplimentat numărul de chiuvete, pentru a nu se produce aglomerări la spălatul pe mâini, iar cei mici vor avea intervale diferenţiate când vor face acest lucru. În ce priveşte măştile de protecţie, deja se ştie că elevii sunt obligaţi să şi le asigure singuri, dar şcoala deţine un stoc de măşti de protecţie pentru elevii care vor veni fără ele.

„Facem tot ce este de făcut. Dar vedeţi dumneavoastră, să-i ţii pe copii distanţaţi tot timpul, aşa cum spun ei, nu se poate. Va fi extrem de greu să poarte masca toate cele 4 ore. Noi vom fi însă permanent în mijlocul elevilor, vom încerca să păstrăm interconexiunile cel mult la nivelul clasei. Mi-am sfătuit de altfel colegii să-şi facă propriile cataloage şi să le ţină în geantă, pentru a nu mai umbla în sus şi în jos pe scări după ele.

Ne vom acomoda cu timpul, dar este puţin înspăimântător, mai ales că la 3 cazuri de infecţie apărute în clase diferite se închide şcoala” a încheiat managerul celei mai populate şcoli din municipiul Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: