Medicul Andrei Cristof crede că Suceava are nevoie de centre medicale de permanenţă şi de un spital municipal

Medicul sucevean Andrei Cristof a declarat, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că va trebui să se pună accent pe asistenţa medicală primară care să conducă la scăderea presiunii pe UPU a Spitalului Judeţean Suceava. El propune înfiinţarea de centre de permanenţă şi construcţia unui spital municipal în Suceava.

„Centrele de permanenţă ar trebui situate în centrele cartierelor mari şi să asigure oamenilor asistenţa de urgenţă primară. În aceste centre pot să activeze, în ture, mai mulţi medici de familie. Te-ai tăiat la un deget, te-ai dus până acolo, este o asistentă, un medic, te vede, te pansează, îţi pune două-trei fire dacă e nevoie şi nu mai mergem la UPU, mai ales în contextul de acum” a explicat Cristof.

El a spus că propune să fie şase centre de permanenţă în cele şase cartiere mari ale municipiului: Zamca, George Enescu, Obcini, Burdujeni, Iţcani, Centru.

Potrivit lui, persoana respectivă se poate duce la centrul de permanenţă care va avea program 24/24 şi va fi consultată de un medic care îi va rezolva problema.

„Dacă problema respectivă nu ţine de competenţa medicului de familie, va fi preluat cu ambulanţa şi dus la UPU, dar cât stă în centrul de permanenţă i se vor putea face investigaţii minime şi se scuteşte timpul de aşteptare din UPU, pentru că deja vine cu un diagnostic” a spus Cristof.

Permanenţa, asigurată de medici de familie

Medicul sucevean a explicat că permanenţa va fi asigurată, în ture, de medici de familie, cu asistente medicale, cu un mic centru de imagistică, iar prin telemedicină radiografia va putea fi interpretată de un medic radiolog.

El arată că pentru un asemenea centru de permanenţă e nevoie de o clădire de mărimea unei case cu o suprafaţă totală de 150-180 mp, cu acces pentru ambulanţe, cu sală de consultaţii, un mic salon, sală de pansamente, laborator de analize şi o cameră pentru radiologie, dar şi de vestiare şi duşuri pentru personal.

„Nu cred că e ceva imposibil pentru anul 2020” crede Cristof.

Spitalul Judeţean va fi degrevat de urgenţele minore

El a arătat că în felul acesta se degrevează Spitalul Judeţean de urgenţele minore, ceea ce, din punctul său de vedere, în contextul pandemiei, e ceva benefic.

Cristof a reamintit că, înainte de revoluţie, toate policlinicile asigurau urgenţele.

În Suceava ar fi necesar şi un spital municipal

El a spus că a discutat cu mai mulţi colegi din SJU Suceava şi că şi aceştia consideră necesar şi un spital municipal în Suceava.

„Spitalul Judeţean ar trebui să trateze patologii din tot judeţul sau cazuri peste resursele celorlalte spitale din judeţ, iar spitalul municipal să fie pentru pacienţii din Suceava, unde să fie tratate patologii mai uşoare sau cazuri mai simple, iar cazurile complicate să fie transferate la SJU” a arătat Cristof.

El consideră că ar trebui să fie reînviat tot ce înseamnă asistenţă medicală primară, inclusiv policlinică pentru studenţi, iar cabinetele şcolare să funcţioneze cum trebuie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: