Absolvenţi ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au fost admişi la academiile categoriilor de forţe din ţară

Performanţele absolvenţilor Promoţiei 2020 de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc continuă şi după absolvire. Ambiţia şi seriozitatea în pregătire i-au determinat pe elevii ştefanişti să ocupe primele locuri la academiile categoriilor de forţe din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Într-un bilanţ al reuşitelor, 42 de absolvenţi au optat pentru Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, 40 de absolvenţi au ales Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, 12 au fost admişi la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi 16 absolvenţi, pasionaţi de ştiinţele exacte, au ales Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”. Din aceeaşi promoţie, două eleve ştefaniste şi-au dorit o carieră în medicină militară, iar pregătirea asiduă şi perseverenţa le-a garantat reuşita la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”.

Unul dintre cele mai frumoase rezultate a fost cel al absolventei Diana-Maria Botezat care a fost admisă prima, cu media 9,75, la arma piloţi avioane de luptă supersonice, la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov. „Adevărul este că nu am ştiut dintotdeauna ce specialitate militară să aleg. Poate şi pentru că nici măcar nu îndrăzneam să visez că voi trece probele eliminatorii dure, dar necesare acestei arme. Mă definesc perseverentă, răbdătoare, curajoasă şi responsabilă. Am crezut cu tărie în forţele proprii şi am reuşit să îmi ating obiectivele. Mintea îmi era permanent frământată de dorinţa de a-mi exprima determinarea, iar cei care mi-au fost alături necondiţionat au fost părinţii mei. Vă mulţumesc, dragi părinţi, pentru că mi-aţi oferit rădăcini şi aripi!” a menţionat absolventa ştefănistă.

Absolventul Mihai Sebastian Mihăilă a fost admis primul, cu media 9,73, la specialitatea militară „Blindate, autovehicule şi tractoare”, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din Bucureşti. „De mic m-au pasionat poveştile tatălui meu legate de întâmplările prin care a trecut în stagiul militar obligatoriu. Dorinţa mea inexorabilă de a urma o carieră în armată s-a îndeplinit încă de când am fost admis la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. Ştiam că vreau să ajung un ofiţer iscusit, dar nu ştiam că armata se împarte în multe alte ramuri şi specializări. După lungi momente de îndoială, am decis că ingineria mi se potriveşte, fiind atras de nevoia de a explora, a cerceta şi a cunoaşte. Astfel, am ales Academia Tehnică Militară «Ferdinand I», ingineria auto venind la pachet cu diverse avantaje şi satisfacţii. În timpul celor patru ani de liceu am oscilat între mai multe specializări, dar am ajuns să cred că arma te alege pe tine, nu tu pe ea.”

„Nimic măreţ nu poate fi realizat fără entuziasm” – Ralph Waldo Emerson

Acest citat îl caracterizează pe absolventul Tudor Denis Galan care a fost admis primul la arma Radiolocaţie. „Paşii hotărâţi ai defilării, seriozitatea şi precizia executării ordinelor, mândria de a fi tocmai eu acela care, dintre mulţi alţii, a avut norocul de a îmbrăca uniforma militară, au devenit pentru mine un scop pe care trebuia să îl ating încă de când am decis să urmez o carieră în acest domeniu. De mic, am fost impresionat de tot ceea ce reprezintă spaţiul aerian, acest fapt dezvoltându-mi o pasiune şi motivându-mă să îmi ating visul, acela de a fi student al Academiei Forţelor Aeriene «Henri Coandă»”.

 Supravegherea aeriană, prevenirea surprinderii împotriva unei agresiuni din aer, avertizarea timpurie, alarmarea, protecţia populaţiei şi a forţelor sunt funcţiile de bază ale Radiolocaţiei. Absolvenţii promoţiei 2020 au înţeles importanţa acestei arme, astfel, 7 din cele 10 locuri disponibile elevilor de colegii militare au fost ocupate de absolvenţii ştefănişti.

 În contextul rezultatelor la superlativ se numără şi primul loc ocupat de absolventa Ioana Lavinia Sofia la specialitatea „Comunicaţii şi Informatică” – Academia Forţelor Terestre, cu media 9,86. În cadrul aceleiaşi academii militare, absolventul Antonio Mihai Haidamac a fost admis primul la arma Apărare CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic şi Nuclear). De asemenea, absolventul Alexandru Flocea a fost admis primul, cu media 9,73, la specialitatea militară „Armament, rachete, muniţii de aviaţie şi sisteme de salvare” la Academia Tehnică Militară şi absolventa Oana Elisa Străjer a ocupat primul loc la specialitatea „Rachete şi artilerie antiaeriană” din cadrul Academiei Forţelor Aeriene.

Medicina militară – un vis devenit realitate

Absolventele Alexandra Birtea şi Oana Robu şi-au îndeplinit visul de a fi admise la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Alexandra şi Oana au confirmat faptul că au muncit zi de zi şi au depus eforturi suplimentare pentru obţinerea performanţei.

„Nu cunoşteam o altă variantă. Am ştiut, am simţit şi punct. Gândul acesta, care mi-a fost aproape pe tot parcursul liceului, s-a antrenat alături de prietenia pe care o aveam cu chimia. Acesta a fost primul pas. Următorii paşi nu respectă canoane şi reguli, pentru că eu nu cred în reţete magice. Am fost (şi sper că am rămas) motivată şi devotată învăţatului. Am muncit ordonat şi acesta a fost singurul meu secret. Am concurat cu mine şi cel mai important lucru în această cursă a fost perseverenţa. Am conturat o legătură strânsă cu chimia şi până la finalul liceului mi-a fost zilnic aproape, aşteptându-mă să o cunosc cât mai bine. Am devenit cele mai bune amice şi mi-a ţinut pumnii strânşi până în ziua examenului, când a fost adevăratul test al prieteniei. Aşa am ajuns aici” a menţionat Alexandra.

Oana a visat să poarte candoarea halatului de doctor însoţit de sobrietatea epoleţilor de cadru militar încă din şcoala gimnazială. „Drumul către reuşită nu a fost unul uşor, dar pasiunea pentru biologie, setea de cunoaştere şi dorinţa de a fi în măsură să îmi ajut aproapele m-au ajutat să împing munţii, iar, în final, niciun ţel nu părea prea măreţ şi niciun obstacol prea greu de depăşit.

Eforturile elevilor militari sunt răsplătite an de an, după finalizarea procesului de admitere în instituţiile militare de învăţământ superior. Fie că sunt hotărâţi încă din clasa a IX-a ce specializare sau academie să aleagă, fie că se hotărăsc pe parcursul celor patru ani de studii, elevii militari îşi conturează visele şi îşi ating scopul nobil de a face parte din familia Armatei României. Rezultatele acestora confirmă, încă odată, calitatea actului educaţional desfăşurat la nivelul Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

 GEORGIANA LUPU,
responsabil Informare şi Relaţii Publice

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: