Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică

„Umor la… Gura Humorului”

În perioada 27 iulie – 2 august 2020, la Gura Humorului s-a desfăşurat cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului”, dar o mare parte din expoziţii vor putea fi vizionate şi în prima parte a lunii august.

„30 de ediţii ce ne-au făcut să fim unul dintre cele mai longevive festivaluri de umor din România. Este un record, o reuşită cu care ne mândrim prin organizarea unei ediţii aparte. O ediţie în care nu vom avea un festival-concurs, însă vom scoate în evidenţă toată această istorie a noastră prin expunerea tuturor lucrărilor câştigătoare din cele 29 de ediţii. Totodată, ne vom bucura de expoziţii şi diverse activităţi în aer liber, care vor aduce acest festival mai aproape de oameni”, ne-au precizat organizatorii.

Aniversarea celor 30 de ediţii se face în condiţiile impuse de pandemia de  Covid-19, anul acesta, din urbea culturală traversată de râul Moldova lipsind caricaturiştii, scriitorii de proză umoristică, dar şi publicul dornic de un astfel de act cultural. Să urmăreşti un festival pe ecranul unui computer nu se compară cu trăirile pe care le ai atunci când participi în mod direct, iar pentru a respecta condiţiile impuse în vremurile pe care le trăim, manifestarea organizată de Primăria Gura Humorului şi Centrul Cultural Gura Humorului, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Primăria Mănăstirea Humorului a inclus în acest an 5 expoziţii şi o emisiune radiofonică. Este vorba de Expoziţia stradală „Aleea Umor 30”, care are loc în Piaţa Republicii şi pe Bulevardul Bucovina, Expoziţia de grafică satirică „Bufniţa” a artistului plastic Radu Bercea, la care se adaugă câteva lucrări ale graficienei Ema Hozoc din Bucureşti şi Expoziţia de afişe „Umor 30”, ambele găzduite de Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Expoziţia de grafică satirică „Pandemia” văzută de Radu Bercea şi Expoziţia de grafică „In Memoriam George Gavrilean”, găzduite de spaţiile expoziţionale ale Pieţei Agroalimentare din Gura Humorului şi emisiunea „Ora Veselă Redivivus” realizată sâmbătă, 1 august, de la ora 17, de Silvia Cusursuz la postul Impact FM.

     Desen satiric, epigrame şi expoziţie cu afişele celor 30 de ediţii

     Deşi anul acesta nu am mai avut o alee a graficienilor, unde să îi întâlnim, ca în fiecare an, pe caricaturiştii care lucrau de zor de dimineaţă până seara pentru a dărui zâmbete celor din jur şi unde cei dornici şi răbdători puteau să obţină un portret semnat de un renumit mânuitor al creionului colorat sau cărbunelui, aşa cum eram obişnuiţi din ediţiile anterioare, angajaţii Primăriei Gura Humorului care s-au ocupat de festival s-au gândit să îi aducă în atenţie pe cei care de-a lungul timpului au plecat cu premii de aici. În zona centrală a oraşului Gura Humorului, localnicii, dar şi cei care vizitează localitatea, pot să îşi aducă aminte de lucrările de grafică premiate pe parcursul celor 29 de ediţii, dar şi de versurile unor poeţi satirici şi umorişti care ne-au adus zâmbetul pe buze la ediţiile trecute ale festivalului.  Este o bună metodă de a prezenta comicul în toată splendoarea lui, este locul prin care nu putem trece fără să nu zâmbim şi să ne încărcăm cu veselie.

Tot un remember este şi expoziţia cu afişele festivalului. Primul afiş a fost realizat  de artistul Radu Bercea, apoi au fost tipărite.

După câţiva ani, festivalul a devenit internaţional

„Prima ediţie, în 1991, a fost una naţională, după câţiva ani festivalul a devenit internaţional, cu participanţi din aproape toate statele lumii. Pe lângă grafica satirică venea şi literatura umoristică de la Mănăstirea Humorului, coordonată de primarul Constantin Moldovan. Acest festival a fost gândit la o cafea, eram împreună cu George Gavrilean, Florin Suşinschi şi cu Teo Bocăneţ şi am hotărât că trebuie să facem un festival prin care să punem în valoare numele oraşului. Şi aşa a apărut ideea de Umor la Gura Humorului. Primul afiş l-am făcut eu, cu expoziţia participanţilor, apoi, în fiecare an afişul a avut o anumită tematică şi s-au realizat în tiraj mare, la tipografie” ne-a mărturisit Radu Bercea.

Ideea festivalului de umor… la Gura Humorului, a fost îmbrăţişată şi de Primăria Gura Humorului şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, de grupul satiric „AZbest”, condus în acele vremuri de Marius Ursaciuc, actualul primar, dar şi de graficianul Mihai Pînzaru-PIM, Marcel Mureşeanu şi Rodica Dominte,  ca reprezentanţi ai  forurilor culturale judeţene, după cum preciza recent într-un testimonial graficianul Mihai Pînzaru-PIM. (Va urma)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: