Klaus Johannis:

Dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri foarte stricte şi specifice, se pot organiza alegerile

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Palatul Cotroceni, că se pot organiza alegerile locale în luna septembrie dacă pandemia de COVID-19 nu se agravează şi se iau măsuri stricte. „Personal, sunt convins că, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri foarte stricte şi specifice, se pot organiza alegerile. Iar dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fiu foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiţii bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hipermarket sau în magazin să îţi cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanţare, de siguranţă, de igienă. Asta se poate. Ceea ce va fi destul de dificil de organizat este campania electorală, care, în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează, va fi o campanie care se va desfăşura în condiţii atipice”, a explicat Iohannis.

Şeful statului a anunţat că astăzi va avea o întâlnire cu ministrul de Interne, Marcel Vela, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pentru o analiză la zi a situaţiei generate de noul coronavirus, punctând că situaţia este extrem de gravă. „Este un moment critic, iar măsurile de protejare a populaţiei, în contextul în care România a atins aproape 1.200 de cazuri de infectare, sunt extrem de importante. Situaţia este extrem de gravă şi trebuie să fim conştienţi de necesitatea imperativă de a ţine sub control epidemia, a spus el.

Majorarea cu 40% a pensiilor nu e posibilă

Klaus Iohannis a afirmat că pensiile vor creşte, dar este „pur şi simplu imposibilă” o majorare a acestora cu 40%. „E evident că o creştere de 40% a pensiilor, pur şi simplu, nu este posibilă, nu sunt banii. Pe de altă parte, e rezonabil să ne gândim la o creştere a pensiilor. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă, pensionarii, să plătească integral costurile recesiunii, contracţiei economice. Dar, şi aici, justa măsură este importantă”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a precizat că Guvernul va decide în ce cuantum vor fi majorate pensiile. „Pensiile vor creşte. Cât va fi această creştere, va calcula Guvernul şi vor veni cu măsurile de rigoare”, a susţinut şeful statului.

În ceea ce priveşte dublarea alocaţiilor pentru copii, şeful statului a spus că nu va fi posibilă „de azi pe mâine”. „Ne dorim şi eu şi Guvernul să devină realitate, va fi posibilă în etape, sau cum spune cineva, pas cu pas”, a precizat Klaus Iohannis.

Acesta a explicat că România se găseşte într-o situaţie complicată economic, bugetar şi electoral. „Ne dorim să creştem şi alocaţiile şi pensiile, însă de la dorinţa sinceră la putinţa sinceră este o cale lungă. Dacă economia românească se contractă, poate va fi mai mică de 8%, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificat iar în loc de un deficit de 3% vom avea unul considerabil mai mare. În aceste condiţii, nu cred că se aşteaptă cineva ca toate cheltuielile iniţiale să poată fi făcute, nu sunt bani pentru toate. Am rugat Guvernul pentru majorări atât cât se poate”, a mai spus preşedintele României.

Avem de gând să achiziţionăm şi vaccinul anti-COVID

Ministerul Sănătăţii a întreprins paşii necesari pentru achiziţionarea vaccinului anti-COVID împreună cu celelalte state din UE, în măsura în care el va fi disponibil. „Avem de gând să achiziţionăm şi vaccinul, în măsura în care el va fi disponibil, şi medicamentele. De această chestiune se ocupă la noi Ministerul Sănătăţii şi pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii a întreprins paşii necesari pentru a fi împreună cu celelalte state din UE, care îşi anunţă intenţia pentru contractarea vaccinului anti-COVID-19, în măsura în care va deveni disponibil. Suntem prinşi în procedură”, a spus Iohannis, răspunzând unei întrebări privind achiziţionarea de către România a vaccinului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: