Laboratorul de biologie moleculară al SJU Suceava a efectuat peste 16.000 de teste Covid-19 unui număr de peste 7.100 de persoane

> Au fost zile în care s-au procesat peste 300 de probe, deşi capacitatea pe tură este de 80 de teste

Şefa Laboratorului de biologie moleculară al SJU Suceava, dr. Roxana Filip, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest laborator ar putea procesa şi 400 de teste pe zi pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus, dar că va trebui să fie suplimentat personalul şi achiziţionat un aparat care accelerează procesarea, întrucât acum se lucrează într-o singură tură, care poate procesa 80 de probe zilnic.

Ea a spus că timpul minim pentru obţinerea rezultatului testului RT-PCR este de şapte-opt ore, termenul în care se eliberează rezultatul este de 24 de ore, conform procedurilor aprobate.

„SJU Suceava este spital de urgenţă, iar ideea sub care trebuie noi să lucrăm este «time is life»” a spus medicul sucevean. Ea a explicat că există metode de Real Time PCR care se pot realiza mai rapid, care să dea rezultatul în aproximativ două ore.

Putem realiza teste care să dea rezultatul în aproximativ două ore

„Avem această posibilitate, avem un aparat pe care ni l-a donat Crucea Roşie la începutul pandemiei şi pe care îl folosim la solicitări de urgenţă, pacienţi politraumatizaţi, pacienţi cu accidente vasculare, pacienţi psihiatrici, cărora în termen de două ore le dăm rezultatul” a spus dr. Filip.

Ea a menţionat că spitalul este în negocieri şi procedură de licitaţii şi pentru alt tip de test rapid care va ajuta să acopere urgenţele care vor continua să vină la SJU Suceava.

„În acest moment numărul de teste pozitive este scăzut. Noi continuăm să deservim şi împreună cu echipa întregului spital să intrăm într-o normalitate care, probabil, va însemna că toţi pacienţii care vin la spital vor trebui testaţi pentru Covid-19”, a spus Roxana Filip.

Până pe 21 iulie au fost făcute 16.466 de teste

Ea a menţionat că până în data de 21 iulie au fost făcute 16.466 de teste pentru 7.138 de persoane.

Roxana Filip a subliniat că raportările pentru DSP şi Ministerul Sănătăţii conţin date privind numărul de teste şi numărul de retestări şi că din 19 aprilie se raportează numărul de persoane testate, motiv pentru care nu se poate vorbi că au fost trecute teste ca persoane testate.

Întrebată dacă acest laborator ar putea efectua teste la cerere, ea a răspuns că există problema personalului.

„Ideal este să avem trei ture, dar trebuie oameni. Noi ne-am mulţumi şi cu două ture. Amplificatorul la care s-a încheiat licitaţia ar mai putea procesa 94 de teste în circa cinci ore”, a spus Roxana Filip.

Totodată, ea a explicat că viteza de procesare depinde de kiturile folosite, iar cele care dau rezultatul rapid sunt mai scumpe.

„Dacă se achiziţionează amplificatorul, dacă se suplimentează personalul, se va putea ajunge la o capacitate de testare de 150-200 de teste pe tură, iar cu minim două ture ar putea fi procesate 300-400 de teste pe zi, cu rezultatele livrate în timpul cel mai scurt” a spus Roxana Filip.

Ea a precizat că este necesar ca pe o tură să lucreze cinci persoane şi a subliniat că tura la laborator este de şapte ore, dar având în vedere riscul de expunere şi de infectare, ar trebui scăzut şi acest timp de lucru. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: