La Fălticeni, în perioada 17 – 23 august

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”

 În perioada 17 – 23 august, la Fălticeni, se va desfăşura a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Festivalul organizat de Asociaţia „Fălticeni” se va desfăşura cu respectarea regulilor de distanţare.

Festivalul a pornit la drum împreună cu preotul Liviu Mihăilă şi cu mari actori, Emil Hosu şi Eusebiu Ştefănescu care, din păcate, nu mai sunt printre noi, Draga Olteanu Matei şi Catrinel Dumitrescu. La cele nouă ediţii care au avut loc până acum s-au adăugat şi alţii, printre care îi amintim pe Dorel Vişan, Vladimir Găitan, Radu Gheorghe, Octavian Strunilă, Ileana Popovici, Marius Bodochi, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea, Claudia Motea, Carmen Stănescu, au poposit teatre de renume din ţară (Bucureşti, Iaşi, Cluj) dar şi din Ucraina şi din Republica Moldova. Interacţiunea liceenilor şi studenţilor din trupele participante la festivalul de la Fălticeni cu nume mari ale scenei româneşti are rolul de a repune la locul lor marile valori şi semnificaţiile omului adus în lumina reflectoarelor.

„Aceşti copii care au participat la acest festival internaţional vor duce naţiunea română prin teatru, prin limba maternă pe care o vorbesc jucând în piesele de teatru, mai departe. Dumneavoastră trebuie să îi iubiţi şi să-i aplaudaţi pentru că ei fac altceva decât fac majoritatea copiilor. Sunt uniţi de teatru” consideră actorul Ovidiu Cuncea, o prezenţă permanentă în ultimii ani la festival.

Din cauza pandemiei, este posibil ca partea de concurs să se desfăşoare online

Organizatorii iau în calcul ca la ediţia din acest an, jurizarea secţiunii dedicate trupelor de teatru din ţară şi străinătate, trupe formate din liceeni şi tineri având vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani, să se facă în mod excepţional, dacă situaţia o va impune, în urma vizionării de către juriul format din actori, regizori, coregrafi, studenţi la actorie, a înregistrărilor video cu piesele înscrise în concurs. Teoretic, concursul trupelor de teatru este programat în faţa sălii de spectacole „Draga Olteanu Matei”, dar prezenţa fizică a acestor trupe la Fălticeni este deocamdată incertă şi este strâns legată de situaţia epidemiologică şi de reglementările legislative care se pot modifica de la o zi la alta. La fel s-ar putea face şi jurizările pentru cealaltă secţiune, Monolog/Recitare, secţiune care se adresează copiilor şi tinerilor având vârsta cuprinsă între 7 – 25 de ani, dacă situaţia o va impune.

 Aşa cum ne-a precizat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, până pe 6 august, cei care doresc să participe la acest festival trebuie să trimită pe adresa: Asociaţia „Fălticeni Cultural”, str. Republicii, bl. 32, sc. E, et. 1, ap. 3, sau la adresa de email: asociaţiafalticenicultural@yahoo.com, înregistrările spectacolelor de teatru şi a recitărilor de poezie sau monolog, în format DVD. Durata unui spectacol nu trebuie să depăşească 120 de minute, maxim 30 de minute fiind acordate montării. Evaluarea tuturor candidaţilor va avea loc în perioada 7 – 9 august. Anunţarea concurenţilor care au câştigat preselecţia se va face începând cu 10 august. Juriul va invita la festival 10 trupe de teatru şi maximum 50 de participanţi pentru secţiunea Monolog/Recitare. Valoarea totală a premiilor este de 10.000 lei. (Va urma)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: