Arhitect sucevean specialist în urbanism:

Eliminarea parţială a spaţiilor verzi dintre blocuri şi amenajarea de parcări de reşedinţă afectează calitatea locuirii

> Maşinile trebuie garate în spaţii dedicate, de tip parking, consideră Beniamin Atodiresei

 Un arhitect sucevean specialist în urbanism şi planificare teritorială a apreciat că amenajarea parcărilor de reşedinţă în municipiul Suceava prin eliminarea parţială a spaţiilor verzi dintre blocuri nu este adecvată, pentru că afectează în primul rând calitatea locuirii.

„Intervenţiile din cartierul Burdujeni, de eliminare parţială a spaţiilor verzi dintre blocuri şi înlocuirea acestora cu parcări, nu sunt rezolvări adecvate urbanistic şi nici conforme normelor de confort ce impun distanţe de minimum 5 metri de ferestrele camerelor de locuit” consideră arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei.

El a subliniat că dezvoltarea urbanistică şi arhitecturală, aplicată general sau la nivel de cartier, presupune ca spaţiul public, spaţiul dintre şi de lângă blocuri să fie reamenajat şi redat locuitorilor ca extensie a locuirii.

„Spaţiile dintre blocuri sunt o prelungire a locuinţei spre exterior, având un caracter semiprivat, protejat, de recreere şi ameliorare a cadrului construit extins. Fac betoanele locuibile!” a menţionat arhitectul.

Potrivit acestuia, calitatea locuirii depinde direct de spaţiile verzi, întrucât acestea conferă distanţe de protecţie, au rol ambiental, refac calitatea aerului respirabil, îmbunătăţesc absorbţia apelor pluviale, reduc poluarea generală, asigură confortul psihic şi o formă necesară de intimitate.

„Media europeană este de 26 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar generalizarea acestui tip de rezolvare, pentru municipiul Suceava, poate fi un risc al scăderii sub media actuală 20,31 mp” a atras atenţia Atodiresei.

El consideră că e nevoie de amenajarea de spaţii tip parking.

„Soluţia constă în asumarea unui tip de educaţie publică, aceea a locuirii, unde oraşul este al oamenilor, iar maşinile sunt garate în spaţii dedicate tip parking” a conchis Atodiresei. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: