S-a deschis „Şcoala de folclor”

Cu prilejul aniversării de 5 ani a proiectului „10 pentru folclor”, organizatorul de evenimente folclorice Mihaela Bârsan a lansat un nou proiect – „Şcoala de folclor”. Este vorba despre crearea unei comunităţi online puternice, în care specialiştii vor împărtăşi din cunoştinţe şi experienţă celor care doresc să afle mai multe despre folclorul şi satul tradiţional românesc.

„Perioada aceasta, cu pandemia, avut şi partea ei bună, fiindcă a dat răgazul necesar unor gânduri mai vechi de ale mele, care s-au legat mai bine între ele şi m-au dus, în mod firesc, către următorul nivel al proiectului «10 pentru folclor», concretizate într-un nou proiect, la fel de ambiţios: «Şcoala de folclor» – o şcoală interactivă, adaptată intereselor şi preocupărilor tinerilor de astăzi. Este vorba despre o comunitate online în care vom promova folclorul autentic, cu specialişti de top care ne vor împărtăşi într-o manieră accesibilă cele mai valoroase cunoştinţe câştigate într-o viaţă, cu multe eforturi şi căutări riguroase. Din păcate, folclorul a fost redus la muzica populară, ceea ce l-a sărăcit de conţinut. Folclorul românesc consacrat este o creaţie colectivă, care a asimilat întreaga civilizaţie a poporului nostru, el cuprinde artă şi cultură, istorie socială, balade istorice, morală şi filosofie, dar şi divertisment.”

În fiecare săptămână, personalităţi din diferite domenii vor evidenţia bogăţia folclorului românesc şi necesitatea promovării în rândul generaţiilor următoare. „Preocupările actuale pentru folclorul adevărat rămân una dintre sarcinile permanente ale tuturor slujitorilor culturii româneşti. În istoria neamului nostru nu există vreun mare creator, în frunte cu Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ciprian Porumbescu, ale căror creaţii să nu-şi aibă farmecul, trăinicia şi valabilitatea permanentă în legătură cu izvorul veşnic viu al folclorului românesc” a spus istoricul Mihai Iacobescu, unul dintre primii susţinători ai noului proiect.

Deschiderea oficială a „Şcolii de folclor” a avut loc ieri, pe pagina de Facebook „Şcoala de folclor”. Primul invitat a fost cunoscutul folclorist şi dirijor George Sîrbu, care şi-a exprimat aprecierea faţă de acest nou demers: „Consider proiectul ca fiind foarte valoros şi folositor atât din punct de vedere estetic, cât şi educativ pentru generaţiile următoare. Mă bucur că în noianul acesta de necazuri, de spirite rele şi rătăcitoare, Mihaela a ales un drum aşa de frumos pentru sufletul românesc, pentru spiritul bucovinean autentic”.

De asemenea, proiectul îşi propune să readucă în prim-plan obiceiurile şi tradiţiile româneşti, preoţi şi dascăli care „sfinţesc locul”. „În cei aproape 11 ani de când realizez emisiuni folclorice la televiziunea regională Intermedia, am cunoscut oameni extraordinari, care au ales să profeseze la sat şi, asemeni apostolilor, propovăduiesc dragostea faţă de Dumnezeu, ţară şi tradiţii, ajutând copiii de la ţară să îşi împlinească visele şi destinele (şi eu sunt un astfel de copil, născut şi crescut la ţară în spiritul tradiţiilor, al bunei cuviinţe şi credinţei). Vreau să îi cunoaşteţi şi dvs., prin intermediul «Şcolii de folclor» şi să vă inspiraţi din poveştile lor” a mai spus Mihaela Bârsan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: