Copilul de ieri, acum la ceas aniversar

 Pe data de 1 Iunie, în fiecare an suntem invitaţi să celebrăm miracolul naşterii, al purităţii, dar şi să ne întoarcem la inocenţă.

Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil şi chiar este necesar ca măcar o dată pe an să lăsăm în urmă alte griji.

Un sărbătorit al zilei de 1 iunie este şi tânărul sucevean Sergiu-Ioan Tabarcea, care împlineşte frumoasa vârstă de 30 de ani.

Profesor, teolog, istoric, cu alte cuvinte un dascăl al şcolii şi al Bisericii. Mereu cu zâmbetul pe buze şi cu o vorbă bună pentru cei din jurul său.

Potrivit spuselor cunoscuţilor săi, este un tânăr credincios, cu dragoste faţă de Dumnezeu şi aproapele său, o fire sociabilă, respectuoasă şi cu un simţ al umorului foarte bine dezvoltat, care consideră că în viaţă luxul suprem este să faci ce îţi place şi să trăieşti din asta.

S-a născut în anul 1990 în municipiul Suceava, ca rod al dragostei părinţilor săi, Cristinel şi Elena-Iuliana. Poate că pentru că s-a ivit pe lume într-o zi de 1 iunie, Sergiu păstrează şi astăzi firea copilăroasă, considerând că firul vieţii noastre interioare se leagă mult de vârsta copilăriei, deoarece şi marele Constantin Brâncuşi spunea: „când ai încetat să mai fii copil, ai murit de mult”.

Un respect deosebit poartă pentru părinţii săi, pe care îi priveşte cu multă dragoste şi admiraţie, considerându-i adevăraţii săi eroi. Mai mult decât atât, între el şi mama sa se află o legătură cu adevărat specială încă de când era purtat de aceasta în pântece atunci când, în momentul izbucnirii Revoluţiei din decembrie 1989, în vârstă de doar 21 de ani, era angajată în cadrul Centrului Militar Judeţean Suceava şi era chemată, alături de alţi civili angajaţi ai unităţii, să apere ţara de necunoscuţii inamici. Jos pe saltea, lângă armă, pregătită chiar de tragere la ordin, tânăra mămică se ruga la Dumnezeu, mângâindu-şi duios pântecele în care se afla Sergiu, ca să treacă cu bine acel moment de grea încercare, iar el să vină pe această lume sănătos. Peste jumătate de an, Dumnezeu a răspuns rugăciunilor sale, iar Sergiu a venit pe lume vineri, pe 1 iunie 1990, la ora 23.15.

Încă din copilărie a primit… cei şapte ani de acasă de la părinţi, precum şi de la bunicii săi, cei paterni, Vasile şi Paraschiva din Todireşti, judeţul Suceava, în gospodăria cărora îşi petrecea vacanţele de vară, precum şi de la cei materni, Emilia şi Constantin Ciobanu din Suceava. De la bunicul Constantin, fost ofiţer în cadrul Poliţiei Suceava, a deprins simţul civic, respectul pentru lege şi pasiunea pentru istorie. Cu regret ne-a informat că acesta nu mai este printre noi de 15 ani…

În viaţa lui Sergiu un rol foarte important l-a avut şi îl are şi în prezent familia sa.

Cea mai fericită zi din viaţa sa de până acum, mărturiseşte, este cea în care a venit pe lume surioara sa, Gabriela-Maria, în martie 1996, rugăciunile fiindu-i ascultate, de atunci el fiind învăţat să împartă totul la doi.

Primii paşi către educaţia sa au fost făcuţi la Grădiniţa Nr. 2 Suceava între anii 1994-1997 sub atenta îndrumare a doamnei educatoare Rodica Damaschin. Condeiul în mână i-a fost pus în clasa I. la Şcoala Generală Nr. 1 Suceava, de doamna învăţătoare Domnica Costiug.

Din anul 1998, familia Tabarcea şi-a mutat reşedinţa din centrul urbei în cartierul Burdujeni, astfel studiile au continuat la Şcoala Generală Nr. 10, unde elevul Tabarcea, instruit de doamna învăţătoare Adela Aolăriţei şi de doamna profesoară de limba română, Magdalena Popa (diriginta sa), în anul 2005 a absolvit cu brio examenul de evaluare naţională, după care, simţind o chemare lăuntrică care îl atinsese încă din anii copilăriei – atunci când, aproape zilnic, Sergiu îşi pleca genunchii în faţa raclei Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, aprindea lumânări şi scria pomelnic cu litere de tipar încă de la 4 ani –, va urma timp de 4 ani studiile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava.

Ca elev a participat la olimpiade şi concursuri şcolare, unde a obţinut mai multe premii şi diplome.

Anul trecut, fostul elev Tabarcea al seminarului sucevean s-a bucurat, alături de colegii de clasă, de părintele profesor diriginte, Lucian Tablan, şi de restul colectivului didactic, alături de care mărturiseşte că a învăţat rugându-se şi s-a rugat învăţând, de momentul revederii prilejuit de cei zece ani trecuţi de la absolvirea promoţiei 2009.

 Din anul 2005 până în prezent, Sergiu participă la sfintele slujbe în calitate de cântăreţ bisericesc la mai multe locaşuri sfinte, spunând că cel ce îşi înalţă glasul către Dumnezeu se roagă de două ori.

Studiile universitare aveau să înceapă în anul 2009 la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, la specializarea Istorie, domeniu de care se simţea atras încă din copilărie, de când citea cu nesaţ legendarele povestiri istorice ale lui Dumitru Almaş, se plimba în interiorul Cetăţii de Scaun din Suceava, privea la televizor filmele istorice sau vizita vreun muzeu de istorie din ţară.

Despre istorie crede că „ea rămâne cea mai frumoasă poveste… ieri, azi şi mâine.

Din anul 2011 până în prezent activează ca membru în Consiliul Director al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor – filiala Suceava „Plăieşii”, în anul 2018 primind medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia”.

După ce a devenit licenţiat în istorie, din anul 2012, timp de 2 ani a studiat Teologia Ortodoxă Practică la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în cadrul programului de masterat.

În prezent este student în anul I la specializarea Geografie, din cadrul universităţii sucevene.

Purtând o mare dragoste faţă de copii, a devenit dascăl al Şcolii Gimnaziale Todireşti. Din anul 2013 până în prezent aduce la cunoştinţă elevilor săi evenimentele petrecute în istoria românească, precum şi în cea universală, punând suflet de fiecare dată şi în cadrul activităţilor extraşcolare.

De asemenea, se află în primul an de activitate în cadrul Palatul Copiilor Suceava, fiind profesor coordonator al cercului de Educaţie pentru cetăţenie democratică.

Printre pasiunile sale se numără muzica, teatrul şi jurnalismul.

Acum, la ceas aniversar, îi mulţumeşte lui Dumnezeu, în primul rând, şi familiei pentru tot, precum şi tuturor celor care au fost alături de el până acum atât în momentele fericite, cât şi în cele mai puţin fericite, încurajându-l să nu renunţe şi să meargă mai departe, căci viaţa este o călătorie.

Această călătorie prin viaţă sperăm să fie una cât mai lungă şi mai frumoasă şi pentru Sergiu-Ioan Tabarcea, sărbătorit al zilei de 1 iunie, căruia îi urăm „La mulţi ani!”.

Ce ar mai fi de adăugat? Tatăl dlui prof. Sergiu-Ioan Tabarcea, dl Cristinel Tabarcea, a făcut parte din cercul „Albina” de la Şcoala Generală Todireşti între anii 1976-1979.

Cercul era condus de subsemnatul, iar dl Cristinel Tabarcea, alături de membrii cercului, rezolva probleme din: „Albina”, „Magazin”, „Pentru Patrie”. Mai rezolva careuri de cuvinte încrucişate din: „Zori noi”, „Flacăra”, „Munca” etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: