Comandantul medical al Sucevei, gen. Paul Oprea:

Sperăm ca prin luna mai să putem spune că relaxăm situaţia

> Într-o săptămână, Spitalul Judeţean ar urma să fie operaţionalizat în mare parte > În SJU Suceava sunt circa 700 de pacienţi, dintre care 35 în ATI

Comandantul medical al Sucevei, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii generalul chirurg Paul Oprea, a prezentat, sâmbătă seara, la Antena 3, situaţia pe care a găsit-o la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi a arătat că, printr-o organizare şi planificare riguroase, ar urma ca principalii paşi în reoperaţionalizarea spitalului să poată fi depăşiţi.

El a spus că în spital este un focar de Covid pentru că sunt aduşi toţi bolnavii, chiar şi cei care evoluează grav şi că în acest spital este cel mai fierbinte punct din toată Suceava, la fel ca şi în alte zone de pe mapamond.

„Noi avem nişte obiective foarte clare din analiza de situaţie. Am găsit un spital cu pacienţi Covid sau fără Covid. Nu aceasta este problema de bază, ci forţa de muncă, personalul profund afectat de îmbolnăviri, de angoasă, de teamă, demoralizat şi dezorganizat” a spus generalul Paul Oprea.

El a arătat că personalul nu a fost antrenat pentru asemenea situaţii de criză.

„Dezorganizat nu numai din cauza evenimentului de acum, dar cred că nici nu a fost antrenat să suporte solicitări de genul acesta. Aceasta este o informaţie pe care trebuie să o prelucrăm la nivelul întregii reţele de spitale pentru a avea în vedere că evenimente de genul acesta nu pot fi abordate şi tratate decât dacă le pregăteşti din timp, îi pregăteşti pe medici, întreg personalul, chiar şi personalul administrativ şi de suport” a spus Oprea.

El a arătat că pentru a rezolva problema spitalului a elaborat un plan de acţiune foarte clar, simplu şi concret.

Potrivit acestuia, obiectivul numărul unu este operaţionalizarea echipelor medicale, „şi asta înseamnă că trebuie să stabilim foarte clar ce resurse avem aici”.

El a anunţat că a suspendat concediile de odihnă şi concediile fără plată pentru personalul SJU Suceava şi că se apropie de final perioada de autoizolare pentru o parte din personal, urmând să fie făcute teste pentru întreg personalul. Iar cel care nu are infecţie cu noul coronavirus va fi cazat şi hrănit în căminele USV. De acolo, personalul va fi transportat cu mijloace de transport şi nu va avea contaminare cu populaţia citadină şi că nu va intra în contact cu familiile.

„Această izolare a fost înţeleasă destul de greu de personal. E vorba de educaţie profesională pe care ar trebui să o facem pentru a face faţă încercărilor teribile din epidemii, pandemii ş.a.m.d. În plus, trebuie operaţionalizate serviciile, pentru că acum nu mai funcţionează deloc. Treptat vom upgrada capacitatea de răspuns a spitalului, pentru a reveni la normal urgenţele de bază şi pentru a putea să trateze şi cazurile de Covid care, probabil, de mâine vor fi mai multe” a spus generalul Oprea.

El a arătat că se aşteaptă la un număr mai mare de cazuri în condiţiile în care Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc şi pavilionul central al Spitalului Municipal Fălticeni s-au închis.

„Cred că vom rezista şi asta datorită unei abordări sistematice. Suntem în discuţii cu întregul personal încât să îi motivăm direct, să-i motivăm. Am instituit un sistem de relaţionare de tip militar, cu dispoziţie de acţiune în fiecare zi, care cuprinde toate domeniile de acţiune ale spitalului. Transmitem întregului personal ce se doreşte de la el, ce are de făcut, ce ordine ce trebuie să primească. Totul se face cu certificare de luare la cunoştinţă sub iscălitură” a spus generalul Oprea.

Comandantul militar al Sucevei a mai spus că s-au reconfigurat toate circuitele şi că s-au făcut antrenamente cu tot personalul pentru echiparea şi dezechiparea ţinutei de protecţie care va fi purtată de întreg personalul, medical sau administrativ, pentru evitarea unei contaminări şi a unei surse în interiorul colectivului care să infecteze din nou.

„Am ordonat ca toţi pacienţii, de la internare până la externare, să fie trataţi ca şi cum ar fi infectaţi, chiar dacă ştim că au teste negative. (…) Noi trebuie să începem să lucrăm la nivelele maxime de performanţă şi eficienţă ale acestui spital, fără să ne mai temem sau să reducem la maximum riscul apariţiei unui incident de infectare” a mai spus generalul Oprea, care a adăugat că pentru asta trebuie disciplină, activitate planificată, coordonată, fiecare să fie conştient de rolul lui şi ce are de făcut.

„E de fapt o educaţie profesională în perioadă de criză. Am venit aici foarte clar asumându-ne rezolvarea situaţiei şi cred că o vom rezolva. Noi ne-am impus un termen de timp, cea mai mare parte a paşilor pe care îi avem de făcut să se scurgă în maxim o săptămână” a spus generalul Oprea.

El a prezentat şi situaţia din spital, menţionând că la momentul respectiv erau spre 700 de pacienţi.

„Acest spital fiind destructurat din punct de vedere al activităţii, nu a primit toţi bolnavii Covid şi o parte din urgenţe care nu sunt epidemiologice au fost redirecţionate la Iaşi, Rădăuţi şi în spitale din zonă. Acum, pentru că cele două spitale municipale au fost scoase din uz, solicitarea va creşte” a spus Oprea.

Mai mult, secretarul de stat a arătat că preocuparea actuală este găsirea unui spaţiu în care să se poată îngriji pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii, care nu pot fi externaţi, dar care, din punct de vedere biologic şi clinic, au o stare bună, iar prin aceasta să fie create spaţii în spital.

„Facem demersuri să obţinem ventilatoare în plus, să extindem capacitatea actuală de ventilaţie. Ea se limitează la 52 de ventilatoare în funcţie” a spus generalul Oprea, care a menţionat că a estimat, în baza datelor cunoscute, că ar fi nevoie de 120-130 de ventilatoare.

El a mai spus că a avut discuţii cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu Biserica, care s-au oferit să strângă fonduri pentru a cumpăra ventilatoare şi alte dispozitive medicale de terapie intensivă, având în vedere necesităţile de tratament pentru bolnavii care evoluează sever.

În spaţiul ATI era se găseau de pacienţi ventilaţi, intubaţi, în stare gravă.

„Unul singur este intubat, aşa l-am şi găsit, să sperăm să-l asistăm şi când îl detubăm şi va fi bine” a spus generalul Oprea, care a precizat că evoluţia bolii este imprevizibilă şi severă.

„Noi sperăm că în viitorul apropiat vom putea treptat, zilnic, să dobândim tot mai multă forţă, tot mai multă capacitate de răspuns prin organizare, planificare, prin efort încordat, să reuşim să rezolvăm cazurile care ni se adresează şi, încet-încet, să stingem acest focar epidemic, să se disperseze în focare mai mici şi apoi să devină un focar pe cale de stingere, de lichidare. Perioada va fi puţin mai «măricuţă» şi să sperăm ca prin mai putem să spunem că relaxăm situaţia” a mai declarat Oprea.

El a subliniat că în tot acest demers este susţinut de întreaga armată şi că a primit tot suportul necesar, iar sâmbătă au şi venit zece medici şi zece asistenţi militari la SJU Suceava pentru a acoperi golul de personal actual. (N.B.; Sursa foto: Direcţia Medicală a MapN)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Mos_Kute_bis_in_idem says:

  Exista o intrebare care ii preocupa nu pe putini “bukowineni” de mucava sau de industrie,produse de serie ale rezervorului de bukowineni din delta fluviului Baseu,de unde vin ei ca lacustele si ne arata cum e sa fii autentic,ce ie barbateasca bucovineana sa porti,bundita,ce festivaluri ale branzei si cepei sa frecventezi,la ce busturi panal a brau sa depui coroane de mort la sarbatorile nationale,in ce directie sa te inchini corect spre Kiew,multe altele pe care numai acest Hammurabi de Botosana/Comanesti le stia si ni le dramaluia din kliupa sa inimitabila: deci,ce se va intampla cu destinul politic raional al domnului Ghita,o va lua de la capat cu ale sale,va construi un nou balon de sapun la fel de trainic dupa ce bula sa cu ingrediente iluzorii s-a spart prin fasaire ? Ca nu va mai fi aeroport cu dedicatie,curse noi spre Bergamo si Memmingen,spre Saveni,spre Roma din judetul Botosani,diasporenii care i-au adus coronavirusul cu cosarca de cules hasmatuki la Germania,ce turism,ce festivaluri mictionare,ce se va face dumnealui & lopata,ce mai inaugureaza,ce se face el insusi fara perla coronei(!!),spitalul,un fel de jucarie preferata care,iaca,a ajuns morga de judet…O sa-l caute de oaua efendi procoror,o sa mearga Nelu cu portocale la el,la stabilimentul de beci domnesc,sau,poate,insusi domnul Nelu ii va sta alaturi,ca un fel de Sancho Panza ,fara iapa?
  Acuma,ca intreg aedificiul sau cleios s-a prabusit,te-ai astepta sa vina o noua editie de Flutur,in cel mai rau caz,cu un alt disc-ursu,cu alta uniforma,fara jderi…
  Sa nu ne grabim,au mai fost parelnice episoade punitive ,la pdl nu se joaca asa,gradele nu se abandoneaza pur si simplu,nu e ca la armatele psd,care se duc ei si se predau singuri,dupa ce se parasc,tot intre ei,en gros si en detail…Iaca,Falca si Blaga,dupa ce ne-au cocosat cu microsoafte si bani grosi pentru partid,cu sacose,valize,metri cubi,acuma se hodinesc la Bruxelles,la razmama statului de drept,ca neste unii care s-au nevoit pentru tara si neam…Chiar si domnul Ghitza a debutat in politica mare cu cca 4 dosare (prescrise acuma….),cu probe si date de la Curtea de Conturi ,dosare nupuite de alt ostean ,domnul D.,ca se impunea cu necesitate sa fie protejate investitiile capitalului austriac,Schweighofer,sa nu raceasca dumnealor la ovare,pana termina de belit padurile…
  Deci,nu va faceti iluzii,va iesi domnul Flutur,Herr Schmmeterling,din barlogul sau fortificat de la Gura Humoruluisi ne va dovedi,duios,cum e dumnealui,cat de prosti suntem, deoarece n-am observat cum a pus el din nou Bukowina pe harta,alte izmene nationale,alti flondori,zicalasi,ziaristi pupinkuristi,ce credeati voi ca scapati de mine ca de Gavril? Si,cine,stie,poate decoratii noi,sa nu se vada urma celei retrase,pe peptul sau lat,de bukowinean atestat geografic inca din 1392…
  Asa incat consolati-va cu gandul ca dumnealui este doar la o procedura de re-branduire,la un update usor,la un curs de eroism specific celor cu basca…
  Asa socotim noi,oameni buni si cinstiti gospodari,alegatori din zona de munte…
  Anume,ca la inca multe baluri ale gospodarilor o vom arde la podele,cf.consemn…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: