Alexandru Băişanu, la audierea lui Bogdan Gheorghiu:

Sper ca ziua lui Eminescu să nu o promovaţi cu Guţă şi Florin Salam

> Beethoven nu poate fi interpretat la muzicuţă, consideră deputatul sucevean

 Deputatul de Suceava Alexandru Băişanu i-a atras atenţia ministrului Culturii demis Bogdan Gheorghiu, marţi, la audierea pentru a fi avizat ministru în noul guvern format de Ludovic Orban, că speră ca la ziua lui Mihai Eminescu să nu propună ca ambasador al poetului pe Guţă, Florin Salam sau Adrian Copilul Minune, pe aceeaşi logică, de vizualizări pe canalul Youtube, pe care a avut-o în cazul sculptorului Constantin Brâncuşi, când a desemnat-o pe Irina Rimes drept ambasador onorific al zilei acestui artist de geniu.

La începutul audierii, Băişanu i-a transmis ministrului demis şi desemnat Bogdan Gheorghiu să stea liniştit, că nu va spune tot ce ştie despre el, ca să nu-i sară inima din loc.

„Am venit să vorbim despre cultură şi lucrul ăsta îl pot face printr-o maieutică socratică, printr-o comparaţie şi o explicaţie dihotomică care să scoată în evidenţă unde am fost şi unde am ajuns” a spus Băişanu.

El a enumerat mai multe nume de oameni de cultură şi de stat care au fost miniştri ai Culturii, între care C.A. Rossetti, Dimitrie A. Sturdza, Titu Maiorescu, Petru Poni, Spiru Haret şi l-a întrebat pe Gheorghiu cum se simte că în acest fotoliu pe care el îl ocupă au stat mari valori.

Totodată, Băişanu i-a spus că speră ca de ziua lui Mihai Eminescu să nu ajungă ambasadori onorifici Florin Salam, Nicolae Guţă sau Adrian Copilul Minune, aşa cum Bogdan Gheorghiu a ales-o pe cântăreaţa Irina Rimes în calitate de ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020.

Gheorghiu a precizat că a ales-o pe Irina Rimes pentru că este un artist celebru, ale cărui piese au adunat zeci de milioane de vizualizări pe YouTube şi a fost introdusă de revista Forbes în topul celor mai de succes tineri.

Deputatul Alexandru Băişanu a spus că îi transmite ministrului demis/desemnat Bogdan Gheorghiu ceea ce a spus un scriitor român: „Beethoven nu poate fi cântat la muzicuţă”.

Totodată, Băişanu l-a întrebat pe Gheorghiu dacă îşi asumă ca statul român să piardă 4,3 miliarde de euro pentru că ministrul Culturii, în ultima zi de mandat, a cerut introducerea Roşia Montană în UNESCO.

El a explicat că firma care urma să exploateze aurul de acolo a dat în judecată statul român că nu poate exploata şi că, în condiţiile în care Roşia Montană devine sit UNESCO, firma are argumente să arate că din această cauză şi-a pierdut dreptul de exploatare, iar statul român riscă să piardă procesul.

Băişanu, membru în comisia UNESCO, a reamintit că delegaţia română a solicitat să fie scoasă Roşia Montană de pe lista de propuneri pentru situri UNESCO până când procesul va fi finalizat.

Bogdan Gheorghiu a primit marţi aviz negativ cu 13 la 9 voturi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: