Guvernul PNL a reuşit privatizarea sistemului de sănătate

În ziua de 19 februarie 2020, în Comisiile reunite pentru sănătate din Camera Deputaţilor şi Senat, a fost audiat domnul dr. Victor Costache, candidat pentru funcţia de ministru al sănătăţii. Este a doua audiere a domnului Costache pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în cabinetul Orban II, după ce Guvernul PNL a fost demis prin moţiune de cenzură.

I-am adresat candidatului PNL pentru funcţia de ministru al Sănătăţii întrebarea referitoare la legea privind asistenţa medicală comunitară, care prevede introducerea medicilor în zonele izolate, precum Delta Dunării şi Munţii Apuseni, de ce nu au fost finalizate reglementările pentru a deveni legea aplicabilă şi de ce este subfinanţată zona de asistenţă comunitară, ţinând cont de faptul că există cerere de angajare a medicilor în Deltă, dar nu există reglementări şi nici fonduri. De asemenea, l-am întrebat pe domnul ministru propus dacă i se pare echitabilă din punct de vedere social privatizarea Sănătăţii, deoarece vor fi mai puţini bani pentru spitalele publice şi mai mulţi ani pentru spitalele private şi mai puţine tratamente gratuite pentru pacienţi.

Celelalte întrebări adresate ministrului au făcut referire la Ordonanţa nr.1 a Guvernului Orban, prin care a fost modificată celebra OUG 114 şi a lăsat spitalele publice fără banii necesari pentru plata salariilor, la colaborarea ministrului cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private şi amânarea cu un an a introducerii coplăţii, alocării sănătăţii a unui buget cu 22% mai mic decât a alocat PSD etc.

În cele 3 luni de guvernare, Guvernul PNL, prin Ministerul Sănătăţii, a reuşi privatizarea sistemului de sănătate, astfel încât pacienţii cu mai mulţi bani să primească îngrijiri medicale mai bune decât cei săraci. Recent, într-o declaraţie politică, domnul ministru Costache a susţinut faptul că este o opţiune pentru sănătate, comparând asigurările medicale cu asigurările la maşini, respectiv RCA/CASCO.

Toate schimbările legislative în favoarea clinicilor private au venit în urma favorizării din partea ministrului Sănătăţii şi a secretarului de stat Horaţiu Moldovan, care lucrează, în continuare, pentru spitale private. Ministrul Sănătăţii Victor Costache operează pacienţi cu probleme cardiovasculare la Sibiu, în timp ce Horaţiu Moldovan a păstrat colaborarea cu o clinică privată pe secţia de chirurgie. Cum îşi pot urmări cazurile grave ministrul şi secretarul de stat când sunt în Bucureşti, lăsând pacientul în „service”?

Acelaşi ministru a favorizat în mod special mediul privat, iar spitalele de stat din România încep să rămână fără bani pentru plata salariilor. Este de o gravitate extremă faptul că PNL refuză alocarea banilor pentru plata salariilor majorate ale personalului auxiliar, dar permite drenarea banilor publici către sistemul privat. Managerii de spitale au început deja să se plângă asociaţiei profesionale din care fac parte că actualul Guvern Orban i-a lăsat fără bani pentru a acoperi salariile în anul 2020.

Lipsa finanţării spitalelor publice de la bugetul de stat va duce la scăderea serviciilor medicale şi chiar închiderea spitalelor, aşa cum şi-a dorit PNL prin comasarea acestora, aspect menţionat în programul de guvernare.

Ministrul Sănătăţii promovează o demagogie grosolană în rândul cetăţenilor, dând vina pe PSD pentru „bugetul moştenit”. Le amintesc sucevenilor că PSD a alocat Sănătăţii anul trecut cel mai mare buget din ultimii 30 de ani. PNL a făcut bugetul actual, prin angajarea răspunderii, prin care a tăiat 22% din banii Sănătăţii şi 39% din banii spitalelor. Liberalii au redus bugetul Sănătăţii de la 14,9 miliarde lei la 11,5 miliarde, iar cel mai grav este faptul că cei mai mulţi bani au fost tăiaţi de la spitale.

Astăzi, sistemul de sănătate din România nu mai este prioritar pentru Guvernul Orban, tocmai de aceea ministrul Sănătăţii a primit aviz negativ în Comisie (20 de voturi împotrivă, 6 pentru şi o abţinere). Singurul lucru rămas pe agenda politică a guvernării liberale sunt alegerile anticipate şi privatizarea României.

Dr. MARICELA COBUZ,

Deputat PSD Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: