La Galeriile de Artă „Ion Irimescu“ din Suceava, expoziţia PLUSMINUS

Sorin Baciu: „Să ne întâlnim pe simeze şi nu în statistici”

Pe simezele Galeriei de Artă „Ion Irimescu” din Suceava expun profesorul Sorin Baciu şi eleva acestuia, Emanuela Moisuc. 59 de lucrări de grafică şi pictură, 42 ale Emei – lucrări ce reprezintă file de carnet de schiţe, studii în creion, tehnică mixtă şi grafică digitală şi 17 ale profesorului ei – trei picturi făcute în ulei pe pânză şi câteva desene în creion, creioane colorate şi tehnică mixtă, oferite publicului într-o expoziţie vernisată luni, 17 februarie, care va putea fi vizitată până pe 28 februarie.

Un elev recunoscător

În clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, Emanuela Moisuc îi este, de peste 3 ani, elevă şi profesorului Sorin Baciu, la Şcoala Populară de Artă „Ion Irimescu”, la cursul de grafică. Desenul s-a transformat în pasiune, iar lucrul cu un profesor pe care îl consideră maestrul său, „în atelierul unde chiar era o atmosferă de atelier, am lucrat alături de un profesor care vorbea şi desena şi ne împărtăşea din secrete”, au făcut ca Bournemouth University, din Marea Britanie, să fie o alegere firească, dat fiind interesul său pentru animaţie. Lucrările expuse, a declarat ea, în intervenţia de la vernisaj, reprezintă rodul a 3 ani de muncă şi conţin şi file din caierul de schiţe. „Expoziţia reprezintă o încheiere a perioadei mele în Suceava şi sunt bucuroasă şi recunoscătoare că am putut lucra cu un om pe care, cu toată sinceritatea, datorită calităţii sale, îl consider maestrul meu” şi căruia i-a transmis, alături de cele adresate familiei şi prietenilor, mulţumiri.

Un profesor care lansează o provocare

Sorin Baciu, care şi el a expus, în liceu, alături de profesorul său, a apreciat „colaborarea de excepţie” pe care a avut-o cu Emanuela Moisuc, „un elev etalon” care, dincolo de lucrul în atelier, a muncit individual foarte mult, fapt considerat strict necesar de profesorul său şi subliniat în repetate rânduri în intervenţia sa.

 „Ca o baterie, aşa concep eu că sunt profesorul şi elevul. Nu îi concep a fi separaţi, ci îi văd ca pe un tot care se influenţează unul pe celălalt, nu întotdeauna pozitiv, dar important e că primul are influenţa care îl va urmări pe al doilea toată viaţa.”

PLUSMINUS este, spune Sorin Baciu, dincolo de lucrările prezentate pe simeze şi în care „se vede contribuţia profesorului, valoarea lui şi valoarea elevului”, o provocare pentru colegii profesori de arte plastice. Şi, în acelaşi timp, „o încercare de a da aripi”, în condiţiile în care „există oameni care au chiar o plăcere să taie aripi sau să îi lege pentru ca să nu li se dezvolte aripile”.

Aşa încât mesajul artistului şi profesorului Sorin Baciu către colegii săi profesori este „să ne întâlnim pe simeze şi nu în statistici”. „Într-o societate guvernată de superficialitate, care promovează de prea multe ori mediocritatea ca valoare supremă, în care calitatea e sacrificată în favoarea unor statistici nerealiste adunate în stive de dosare”, Sorin Baciu invită pe simeze. „Aici, nu adeverinţa de participare contează, ci onoarea de a te prezenta alături de cel mai bun elev al tău şi a da tuturor un impuls constructiv.”

Diploma-baterie

Aşa i s-ar putea spune diplomei pe care cei doi expozanţi – profesorul Sorin Baciu şi elevul Emanuela Moisuc – au împărţit-o, diplomă care se va înmâna profesorilor şi elevilor lor care se vor întâlni în viitor pe simezele galeriei. Pe modelul bateriei, a fost formată din două diplome, scrise în peniţă, în posesia căreia celor doi au intrat după ce au rupt-o la mijloc şi pe care se putea citi: „Profesorul şi elevul rămân legaţi unul de celălalt chiar şi mult timp după ce strat gros de praf se va fi aşezat peste amintirea lor. Fie ca ruptura aceasta să-ţi reamintească asta”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: