În ziua în care Comisia Europeană a cerut României să oprească tăierile ilegale de păduri...

Cinci transporturi ilegale de material lemnos au fost descoperite în judeţ

> Poliţiştii au confiscat aproape 80 mc de material lemnos

În cursul zilei de miercuri, 12 februarie, poliţiştii suceveni au depistat în trafic cinci transporturi de material lemnos (în total 78,11 mc) cu nereguli în acte. În două din cele cinci cazuri se transporta o cantitate mare de material lemnos decât cea prevăzută în documente.

Cea mai mare cantitate a fost depistată în urma unui control în trafic pe DN2 – E85 Vadu Moldovei. În jurul orei 19.30, poliţiştii au oprit un ansamblul rutier condus de un bărbat de 66 de ani, din comuna Boroaia, care transporta material lemnos. Şoferul a prezentat un aviz de însoţire din 11.02.2020, având cod unic emis la ora 19.05.28, pentru un volum de 51,31 mc cherestea răşinoase. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că ansamblul rutier sus-menţionat, în intervalul orar 18.52 – 19.08, se afla în trafic pe raza localităţii Vadu Moldovei, iar la ora emiterii codului online, ora 19.05.28, se afla în altă parte, nu în curtea societăţii emitente a avizului din comuna/satul Bogdăneşti.

Astfel, firma a fost amendată cu 6.000 lei, iar cei 51,41 mc cherestea răşinoase, în valoare de 36.978,17 lei, au fost confiscaţi.

Un alt transport a fost depistat aproximativ la aceeaşi oră, datorită unui apel anonim la 112. Mai întâi, un echipaj de poliţie a observat o autoutilitară ce se deplasa dinspre un depozit din comuna Marginea spre comuna Suceviţa, fără a fi încărcată cu material lemnos. Având în vedere datele deţinute din care rezulta că, în aceeaşi zi, pe la orele 18, autoutilitara în cauză, în baza avizului de însoţire primar, a efectuat un transport de materiale lemnoase către o firmă din Marginea şi urma să fie folosită pentru efectuarea unui transport multiplu de materiale lemnoase, s-a procedat la interogarea aplicaţiei, după care echipajele au fost dispuse pe principalele căi de acces dinspre comuna Suceviţa către comuna Marginea, în vederea interceptării transportului de materiale lemnoase, fiind efectuate pânde. La ora 19.39, un apelant anonim a sesizat că în Marginea se încarcă lemn neştampilat cu o maşină, însă având în vedere cele prezentate mai sus, echipajele au continuat supravegherea locaţiei autoutilitarei, care, la scurt timp după ce aceasta s-a pus în mişcare venind dinspre fondul forestier zona „Şoarecu”, autoutilitara marca Mercedes, încărcată cu material lemnos, a fost oprită pentru control pe DN 17 A din comuna Marginea. Conducătorul autoutilitarei a prezentat pentru control documentele personale, cele ale autoutilitarei, precum şi avizul de însoţire primar din 12.02.2020, ora 17.38.18. Ca urmare a faptului că acest aviz fusese folosit anterior pentru efectuarea unui alt transport de materiale lemnoase, s-a procedat la inventarierea încărcăturii, stabilindu-se că se transporta cantitatea de 20,34 mc lemn rotund pentru cherestea de esenţă răşinoase, în valoare de 5918,94 lei. Prin urmare, firma emitentă a fost amendată cu 15.000 lei, iar materialul lemnos a fost confiscat.

Pe lângă aceste două cazuri mai importante, au mai fost identificate alte trei.

Mai exact, în jurul orei 14:45, pe DN 17A din comuna Suceviţa a fost oprită pentru control o autoutilitară condusă de un bărbat de 49 de ani, din comuna Satu Mare.

S-a constatat că acesta transporta în autoutilitară 3,25 mc lemn de foc, specia fag. El a declarat că nu deţine aviz de însoţire pentru materialul lemnos transportat. Lemnul, în valoare de 549,25 lei, a fost confiscat, iar bărbatul, amendat.

Apoi, la ora 16.40, pe str. Ştefan cel Mare din oraşul Vicovu de Sus, a fost depistată o autoutilitară condusă de un tânăr de 20 de ani, din comuna Bilca, care transporta 1,95 mc lemn de foc de esenţă fag.

Tânărul a declarat verbal că nu deţine niciun fel de aviz aferent pentru transport. El a fost amendat cu 1.000 lei, iar lemnul în valoare de 312,48 lei a fost confiscat.

La ora 18.15, pe DN 17A Paltinu a fost oprită o autoutilitară condusă de un bărbat de 41 de ani, din comuna Vama. Acesta transporta în total 1,16 mc buşteni gater specia molid şi lemn foc specia molid, fără a avea aviz de însoţire. Bărbatul a fost amendat, iar materialul lemnos în valoare de 236,21 lei a fost confiscat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: