Printre cuvinte, cu Cécile Oumhani şi Muriel Augry-Merlino

„Au fil des mots”

Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava a fost gazda unei întâlniri eveniment organizate de Institutul Francez Iaşi şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

„Au fil des mots” reprezintă o serie de întâlniri în jurul poeziei în care cuvântul este esenţial, cuvântul este principalul actor, cuvântul în relaţie cu arta, puntea de legătură dintre arte – muzică, dans, arte vizuale, pictură, fotografie. „Un fir care uneşte imagini şi emoţii, un fir uneori fragil, alteori solid, dar mereu acolo.” Aceste întâlniri îşi propun să aducă în atenţia publicului larg poeţi consacraţi din spaţiul francofon şi românesc, dar şi tineri autori la început de drum.

Muriel Augry-Merlino, directoarea Institutului Francez Iaşi, a moderat întâlnirea cu poeta Cécile Oumhani. Johannes Onesciuc, la pian, a punctat cu trei reprize muzicale, începând cu compoziţiile lui Ludwig van Beethoven şi continuând cu cele ale lui Frédéric Chopin, Yann Tiersen, Yiruma.

Muriel Augry-Merlino are un parcurs multicultural şi cuprinde o varietate de experienţe profesionale la cel mai înalt nivel. Doctor în literatură şi civilizaţie franceză, Cavaler al Ordinului Palmelor Academice, are şi un puternic parcurs literar, publicând numeroase eseuri de critică literară, nuvele şi volume de poezie.

În cadrul întânirilor „Au fil des mots”, Muriel Augry-Merlino a propus un dialog cu Cécile Oumhani, „o mare poetă şi o persoană de o rară sensibilitate”. Născută în Belgia, cu tată francez şi mamă britanică, a crescut în două culturi, în două limbi. Cécile Oumhani a vorbit despre dualitatea care i-a marcat existenţa personal şi profesional. Dualitatea ca sursă de bogăţie, de creativitate, dar şi ca generatoare de dureri, răni provocate de absenţă şi separare a spaţiilor. „Simt că, în general, căutăm în scris un fel de reparaţie simbolică, de vindecare a durerii, a rănilor. (…) Călătoriile oferă o deschidere, o bogăţie, dar, în acelaşi timp, plecarea, separarea pe termen lung provoacă o durere”. A descoperit magia cuvintelor de mic copil, când singura legătură cu o parte a familiei mutată în Canada se păstra prin intermediul scrisorilor. Prin puterea cuvintelor din scrisorile pe care mama i le citea a învăţat să viseze, cuvinte care descriau sentimente, dorul şi viaţa celor de departe. Prin cuvinte a văzut peisajele despre care se vorbea în scrisori.

Legătura profundă dintre cuvânt şi imagine în universul artistic al lui Cécile Oumhani, care irupe din textele sale, s-a construit şi datorită timpului pe care l-a petrecut privind-o pe mama sa pictând. Cécile Oumhani crede în legătura dintre cuvânt şi imagine, într-un „dialog între spaţiile separate care caută să se întâlnească prin cuvinte”, într-un „dialog care încearcă să acopere golul din absenţe şi dintre arte”, într-un „dialog care apropie limbaje diferite”. Pentru Cécile Oumhani poezia este o atitudine faţă de lume, poezia este prezentă în fiecare moment, în fiecare clipă a vieţii. „Avem o acuitate a percepţiei atunci când călătorim, dar o călătorie nu înseamnă să pleci neapărat departe, o călătorie poate fi şi traversarea unei străzi. Trebuie doar să fim atenţi, să acordăm atenţie lucrurilor care se întâmplă în jurul nostru. Poate este exagerat să spun că poezia are puterea să salveze, dar este ceva extrem de preţios.”

În ceea ce priveşte relaţia autor – cititor, artist – spectator/auditor, consideră că cineva care ascultă, citeşte, gustă poezia e poet la rândul său, altfel nu ar putea să o aprecieze, să o iubească. „Fiecare avem un univers interior propriu, ecourile unei imagini nu sunt aceleaşi pentru toţi. Acesta este miracolul scrisului. Cel care ascultă o poezie, cel care citeşte un roman scrie şi el, îl rescrie pentru că rezonează în el ceva în funcţie de propria sa experienţă.”

În textele lui Cécile Oumhani se simte dorinţa de a merge în întâmpinarea celuilalt, nevoia de a-l cunoaşte pe celălalt, de a chestiona lumea, de a vedea şi a împărtăşi, nevoia de încarnare a cuvintelor în imagini şi a imaginii în cuvinte.

„Au fil des mots” este o întâlnire în care cuvântul a unit arta poeziei cu arta muzicii, o întâlnire esenţială pentru iubitorii de muzică şi poezie, de literatură, de frumos, o întâlnire cu oameni a căror sensibilitate te mişcă, te trezeşte, te face să vezi lumea cu alţi ochi, dintr-o altă perspectivă. „Au fil des mot” este o întâlnire care îţi reconfirmă încrederea în puterea constructivă a artelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: