Angela Galea, „Fetiţa cu chibrituri”, copilul care s-a luat la trântă cu viaţa

> Mama a abandonat-o la numai câteva zile în spital: „Să nu mă priviţi cu milă!”

 Pas, pas, hop şi braţele unui părinte grijuliu te prind, iar un zâmbet cald te încurajează să te ridici şi să mergi mai departe. Sunt primele amintiri ale micuţilor care se nasc în familii, alături de părinţi decişi să le fie alături, pentru a-i prinde şi proteja ori de câte ori este nevoie. Sunt, însă, şi copii care nu au acest privilegiu. Copii născuţi şi abandonaţi, fie în spitale, fie în centre de plasament. Statul a gândit pentru ei o strategie care să le ofere şansa la normalitatea unei familii. Plasarea copilului la un asistent maternal. În judeţul Suceava, sute de copii sunt plasaţi în astfel de familii „surogat”, în care au şansa să crească iubiţi şi educaţi. O parte dintre ei sunt cu dizabilităţi sau încadraţi în grad de handicap. Unii dintre aceşti copii sunt conştienţi de mâna care li s-a întins şi luptă în fiecare zi pentru şansa lor de a reuşi în viaţă. Este felul în care spun „mulţumesc”.

Un astfel de copil este şi Angela Galea. Fata a câştigat ediţia a patra din sezonul cinci al singurului concurs folcloric din mass-media românească „Vedeta populară”. Două lucruri îşi doreşte de la viaţă: să intre la Şcoala de subofiţeri de jandarmi din Fălticeni, şi, în paralel, să poată cânta muzică populară la cel mai înalt nivel.

Angela a împlinit 16 ani. Aproximativ cât avea mama ei când a născut-o. O mamă foarte tânără, mult prea speriată de responsabilităţile care îi reveneau pentru a creşte un copil. A lăsat-o pe copilă la spital, la numai câteva zile după ce a născut-o.

E senină şi împăcată cu destinul ei. Are sufletul frumos. Nu se victimizează şi nici nu judecă pe nimeni. Vorbeşte cu respect, deşi cu o oarecare doză de indiferenţă, despre cea care i-a dat viaţă.

„Pe mama nu am văzut-o până acum niciodată. N-am întrebat-o de ce nu vrea să mă vadă, dar nici nu simt nevoia să insist. Dacă ea va vrea într-o zi, atunci aşa va fi. Nici n-am înţeles foarte bine de ce a renunţat la mine”.

Din fericire, Angela se numără printre copiii norocoşi. A fost luată în plasament de Paraschiva Ailincăi încă de când avea 4 ani, după ce anterior, din momentul abandonului şi până la vârsta de patru ani, fusese încredinţată în plasament maternal la o familie din Mălini. A ştiut exact de ce are nevoie copila şi i-a oferit din plin.

Doreşte să rămână printre cei buni

Angelica a crescut la Cornu Luncii. Cu o copilărie fericită, iubită şi protejată, fetei i-a fost uşor să-şi găsească scopul în viaţă.

„De mică am fost atrasă de cântecul popular. Am învăţat singură. Cântecul popular mă linişteşte, mă face să mă simt în siguranţă, povesteşte Angela.

A terminat Şcoala Gimnazială din Cornu Luncii şi acum este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Vasile Lovinescu” din Fălticeni. Îşi doreşte din tot sufletul să ia bacalaureatul şi să fie admisă la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni. În paralel, îşi doreşte foarte mult să devină solistă consacrată de muzică populară. Pentru aceasta frecventează Şcoala de Artă „Ion Irimescu” Suceava, la secţia Canto Popular, la clasa doamnei profesor Alexandra Dumbravă, fiind în anul III.

Recunoaşte că are temeri şi îndoieli cu privire la admitere, dar „îmi doresc prea mult ca să mai ţin cont de ceva”, afirmă ea cu tărie. Acum nu-i mai rămâne decât un vis. Să aibă o carieră de succes. Dar pentru aceasta trebuie sprijinită şi ajutată. O fi adevărată vorba că până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii?

Marea pasiune a vieţii ei este muzica populară, după cum spune ea, însă îi plac şi filmele şi serialele, îi place să iasă cu prietenii, dar şi să-şi petreacă timpul singură, în liniştea unor locuri bine alese.

„Fac parte din grupul vocal «Flori de mălin» din comuna Mălini, coordonat de doi oameni minunaţi, doamna Maria Cuţu, profesor de limba română, şi domnul Puiu Cuţu, profesor de flaut la Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava. La toate concursurile unde am concurat, nu am făcut-o pentru premiu, ci pentru mesajul pe care l-am transmis publicului, anume acela că sunt şi copii din sistemul de protecţie care au talent şi care ar putea reuşi în viaţă. Totul este să fie sprijiniţi”.

În ceea ce priveşte emisiunea „Vedeta populară,” Angela a participat la preselecţii şi anul trecut, dar pentru că nu avea nici 15 ani a fost trimisă acasă de Elize Stan „să mai crească”, să împlinească 16 ani. Iniţial, Angela a crezut că este un refuz politicos din partea realizatoarei de televiziune. În luna august, însă, a primit neaşteptatul telefon din partea muzicologului, fiind întrebată dacă a împlinit 16 ani. Aşa a început participarea ei la emisiunea-concurs.

„Cu un an în urmă eram doar «fetiţa cu chibrituri». Adormeam visând la această zi. Acum m-am transformat, am devenit «Cenuşăreasa». A fost frumos, însă din păcate a venit miezul nopţii şi caleaşca fermecată a redevenit dovleac, dar tot mai visez şi trăiesc în lumea poveştilor”.

„Cea care m-a pus în lumină şi m-a făcut să strălucesc şi care a intrat pe veci în sufletul meu este doamna Margareta Clipa.”

Mai are doi „frăţiori”, de zece şi, respectiv, 12 ani, luaţi, de asemenea, în plasament, cu care acum se înţelege foarte bine, şi un „frate” de 21 de ani, care a ieşit din plasament, căruia familia Ailincăi i-a dat casa părintească şi fiica naturală, Irina, a soţilor Ailincăi, medic militar la Bucureşti. Este marea ei familie pe care o iubeşte şi o are alături.

„Mama” Angelei este cât se poate de mândră de fiica ei. A iubit-o din prima clipă în care a văzut-o. „Am luat-o cu gândul să o înfiem, însă trebuia acordul rudelor până la gradul IV, timpul a trecut şi am abandonat ideea. Dar a crescut alături de noi, este fiica mea şi o iubim mult”, spune Paraschiva Ailincăi, femeia care a crescut-o.

„Când am citit caracterizarea Angelei făcută de profesorii ei la şcoală, am plâns. Sunt foarte mândră de ea”, a încheiat Paraschiva.

Ascensiunea Angelei Galea nu se opreşte aici. Sunt sigur că poate trece de semifinale şi, de ce nu, poate câştiga „Vedeta populară”!

LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: