Slujbă arhierească la Catedrala Unirii Naţionale din Rădăuţi

Credincioşii din Rădăuţi, judeţul Suceava, l-au aşteptat duminică, 17 noiembrie, cu multă dragoste pe ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, spre a sluji Sfânta Liturghie din prima duminică a Postului Naşterii Domnului.

Catedrala oraşului, cu hramul „Pogorârea Sf. Duh”, a fost arhiplină cu închinători veniţi din toate parohiile şi comunele limitrofe, dornici să asiste la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de ierarhul locului şi soborul impresionant de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei.

 La final, ÎPS Părinte Pimen a evidenţiat valoarea absolută a satului românesc şi a ierarhilor rămaşi în istoria neamului, prin citirea Pastoralei Sf. Sinod, lectură ascultată cu multă atenţie de toţi credincioşii.

 Ziua de bucurie s-a încheiat cu o agapă creştină, oferită închinătorilor de Comitetul parohial al Catedralei.

 Cunoscută şi sub denumirea de Catedrala Unirii Naţionale din Rădăuţi, pentru că ridicarea ei simbolizează unirea Bucovinei cu Patria-Mamă, Catedrala cu hramul „Pogorârea Sf. Duh” se află situată în mijlocul municipiului Rădăuţi şi este înconjurată de parcul central al oraşului.

Ridicat în stil neobizantin, edificiul eclesiastic ortodox însumează 34 de ani de construire şi cuprinde corpul propriu-zis al bisericii şi cele două turnuri clopotniţă.

 Piatra de temelie a fost aşezată în anul 1923; au urmat lucrări de prospectare a terenului până în 1927, iar la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, construcţia era terminată la roşu.

 Lucrul la catedrală, reluat în 1950, a impus sprijinul unor personalităţi importante ale vremii, precum Pavel Ţugui, pictorul Iosif Koeber ori Patriarhul Iustin, care se îngrijesc îndeaproape de finalizarea lucrărilor, pentru ca la 28 mai 1961 să se facă şi sfinţirea sfântului locaş.

 În 1990 s-au adăugat şi cele două turnuri laterale.

Deoarece trecerea timpului a lăsat urme adânci, în ultimii zece ani, edificiul catedralei a fost supus unor ample intervenţii de renovare şi restaurare. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: